Perustuslain 10 §:n tarkistaminen, luottamuksellisen viestin suoja

OM020:00/2015 Statute drafting

Pääministeri Juha Sipilän hallituksen hallitusohjelman mukaan hallitus esittää säädösperustaa ulkomaantiedustelulle ja tietoliikennetiedustelulle. Perustuslain 10 §:n 3 momentin mukaan lailla voidaan säätää välttämättömistä rajoituksista luottamuksellisen viestin salaisuuteen vain yksilön tai yhteiskunnan turvallisuutta taikka kotirauhaa vaarantavien rikosten tutkinnassa, oikeudenkäynnissä ja turvallisuustarkastuksessa sekä vapaudenmenetyksen aikana. Luottamuksellisen viestin salaisuuden suojaa ei voida rajoittaa muissa tarkoituksissa. Puolustusministeriön aikaisemmin asettama, turvallisuusviranomaisten tiedonhankintakyvyn parantamista koskevaa lainsäädäntöä käsitellyt työryhmä arvioi, ettei tiedustelutarkoituksessa toteutettavasta tietoliikennetiedustelusta näyttäisi olevan mahdollista säätää perustuslakia muuttamatta, pelkästään vieraan valtion tietoliikenteeseen kohdistuvaa tiedustelua ehkä lukuun ottamatta. Oikeusministeriön asettama asiantuntijatyöryhmä on myöhemmin asetettavaa ...

Basic information Completed

Project number OM020:00/2015

Case numbers OM 27/41/2015, VN/1638/2018

Set by Ministry of Justice

Term/schedule 1.10.2015 –

Date of appointment 1.10.2015

Law drafting

Government proposal 198/2017 Information on parliamentary proceedings

Parliamentary reply EV 77/2018

Adopted statute 817/2018

Contact person
Tuula Majuri, lainsäädäntöneuvos
tel. 02951 50280
[email protected]

Goals and results

Hankkeen tavoitteena on selvittää ja valmistella luottamuksellisen viestin salaisuuden suojaa koskevan perustuslain 10 §:n tarkistamista.

Summary

Pääministeri Juha Sipilän hallituksen hallitusohjelman mukaan hallitus esittää säädösperustaa ulkomaantiedustelulle ja tietoliikennetiedustelulle. Perustuslain 10 §:n 3 momentin mukaan lailla voidaan säätää välttämättömistä rajoituksista luottamuksellisen viestin salaisuuteen vain yksilön tai yhteiskunnan turvallisuutta taikka kotirauhaa vaarantavien rikosten tutkinnassa, oikeudenkäynnissä ja turvallisuustarkastuksessa sekä vapaudenmenetyksen aikana. Luottamuksellisen viestin salaisuuden suojaa ei voida rajoittaa muissa tarkoituksissa. Puolustusministeriön aikaisemmin asettama, turvallisuusviranomaisten tiedonhankintakyvyn parantamista koskevaa lainsäädäntöä käsitellyt työryhmä arvioi, ettei tiedustelutarkoituksessa toteutettavasta tietoliikennetiedustelusta näyttäisi olevan mahdollista säätää perustuslakia muuttamatta, pelkästään vieraan valtion tietoliikenteeseen kohdistuvaa tiedustelua ehkä lukuun ottamatta. Oikeusministeriön asettama asiantuntijatyöryhmä on myöhemmin asetettavaa parlamentaarista valmistelua varten selvittänyt perustuslain tarkistamista siten, että lailla voidaan säätää tarpeellisiksi katsottavien edellytysten täyttyessä kansallisen turvallisuuden suojaamiseksi välttämättömistä rajoituksista luottamuksellisen viestin suojaan. Työryhmä on laatinut ehdotuksen perustuslain 10 §:n tarkistamiseksi.

Starting points

Sisäministeriö ja puolustusministeriö ovat käynnistäneet siviili- ja sotilastiedustelua koskevan lainsäädännön valmisteluhankkeet.