Perus- ja ihmisoikeusvaikutusten arviointien kehittäminen
OM020:00/2022 Development
The ministries implement the Government Programme, draft acts and other statutes, and promote reforms through different kinds of projects, working groups and bodies. Information on all this is available on the Government website.
All ministries' projects are available on the Government website
Hankkeessa kehitetään perus- ja ihmisoikeusvaikutusten arviointia valtioneuvostossa muun muassa sitä koskevan ohjeistuksen ja koulutuksen kautta.
Basic information In progress
Project number OM020:00/2022
Case numbers VN/8051/2022
Set by Ministry of Justice
Term/schedule 1.1.2022 – 31.3.2023
Date of appointment
Relation to the Government Programme
Marin
Strategiset kokonaisuudet Safe and secure Finland built on the rule of law
Strategiset kokonaisuudet Strengthening the rule of law
Goals and results
Hankkeen tavoitteena on parantaa perus- ja ihmisoikeusvaikutusten arviointia säädösvalmistelussa ja edistää lainvalmistelijoiden tietoisuutta perus- ja ihmisoikeusvaikutusten arvioinnista. Hankkeessa tuotetaan opas perus- ja ihmisoikeusvaikutusten arvioinnin tueksi ja kehitetään perus- ja ihmisoikeuksiin liittyvää lainvalmistelukoulutusta. Lisäksi hankkeessa kartoitetaan, miten perus- ja ihmisoikeusvaikutusarviointeja koskevaa yhteistyötä ja tietojenvaihtoa voitaisiin kehittää valtioneuvostossa.
Summary
Hankkeessa kehitetään perus- ja ihmisoikeusvaikutusten arviointia valtioneuvostossa muun muassa sitä koskevan ohjeistuksen ja koulutuksen kautta.
Starting points
Perustuslain 22 §:n mukaan julkisen vallan on turvattava perusoikeuksien ja ihmisoikeuksien toteutuminen. Lainsäädäntö on keskeinen väline perus- ja ihmisoikeuksien turvaamisvelvoitteen toteuttamisessa. Hallituksen esitysten laatimisohjeiden (2019) mukaan perus- ja ihmisoikeuksia on käsiteltävä hallituksen esityksissä sekä säätämisjärjestysperusteluissa että vaikutusarviointeja koskevassa jaksossa, jos esityksellä on vaikutuksia perus- ja ihmisoikeuksien toteutumiseen. Viime vuosina muun muassa lainsäädännön arviointineuvosto ja valtioneuvoston oikeuskansleri ovat painottaneet, että säädösehdotusten perus- ja ihmisoikeusvaikutuksiin tulisi kiinnittää entistä enemmän huomiota lainvalmisteluprosessissa.
Pääministeri Sanna Marinin hallitusohjelman mukaan lainvalmistelijoiden osaamista perus- ja ihmisoikeuksissa vahvistetaan johdonmukaisesti. Ministeriöiden rajat ylittävää tukea lisätään, jotta lakien vaikutukset myös ihmisten toimeentuloon, ympäristöön, tasa-arvoon, ihmisoikeuksiin ja yritysten toimintaedellytyksiin voidaan arvioida perusteellisesti. Hallitusohjelmassa todetaan, että perustuslain asemaa ja sen tulkinnan riippumattomuutta kunnioitetaan ja vahvistetaan samalla, kun lakiesitysten perustuslainmukaisuuden sekä vaikutusten arviointia tehostetaan ja laajennetaan.
Osana valtioneuvoston perus- ja ihmisoikeustoimintaohjelmaa 2020-2023 (valtioneuvoston periaatepäätös, hyväksytty 23.6.2021) lainvalmistelijoiden osaamista perus- ja ihmisoikeuksissa vahvistetaan ja tukea lakiesitysten perus- ja ihmisoikeusvaikutusten arvioinnille lisätään. Toimintaohjelman mukaan perus- ja ihmisoikeusvaikutusten arviointia vahvistetaan osana valtioneuvoston lainvalmistelun kehittämistä muun muassa lainvalmistelijoille suunnatun ohjeistuksen ja koulutuksen avulla sekä vahvistamalla ihmisoikeusvaikutusten arviointiin liittyvää viranomaisyhteistyötä.
Myös valtioneuvoston ihmisoikeuspoliittisessa selonteossa (2021) valtioneuvosto sitoutuu edistämään järjestelmällistä ja kehittyvää perus- ja ihmisoikeuksien vaikutusten arviointia kaikessa viranomaistoiminnassa.
Hankkeen tavoitteena on lisätä lainvalmistelijoiden osaamista perus- ja ihmisoikeuksista ja niihin liittyvistä vaikutusarvioinneista sekä parantaa perus- ja ihmisoikeusvaikutusten arvioinnin laatua hallituksen esityksissä. Laadukkailla vaikutusarvioinneilla tuetaan tietoon perustuvaa päätöksentekoa valtioneuvostossa ja eduskunnassa sekä edistetään perus- ja ihmisoikeuksien toteutumista käytännössä.
Hallituksen esitysten laatimisohjeessa (2019) korostetaan, että hallituksen esityksissä tulee arvioida esityksen konkreettiset vaikutukset perus- ja ihmisoikeuksien toteutumiseen. Säätämisjärjestystä koskevilla perusteluilla ei voida korvata sitä, että perus- ja ihmisoikeusvaikutuksia käsitellään esityksen pääasiallisia vaikutuksia käsittelevässä jaksossa. Oikeusministeriö julkaisi vuonna 2020 muistion perus- ja ihmisoikeuksien huomioimisesta lainvalmistelussa. Muistion tarkoituksena oli selventää, miten perus- ja ihmisoikeuksia tulisi käsitellä hallituksen esitysten eri jaksoissa.
Oikeusministeriö asetti vuonna 2020 hankkeen, jonka tavoitteena on tuottaa uusi, ajantasainen säädösehdotusten vaikutusten arvioinnin ohje valtioneuvoston valmistelijoiden käyttöön. Uusi ohje julkaistaan vuonna 2022, ja siinä perus- ja ihmisoikeusvaikutusten arviointi huomioidaan aiempaa paremmin osana vaikutusarviointien kokonaisuutta. Perus- ja ihmisoikeusvaikutusten arvioinnin kasvaneen merkityksen vuoksi vuonna 2020 julkaistu perus- ja ihmisoikeuksia lainvalmistelussa käsittelevä oikeusministeriön muistio on aiheellista uudistaa ja laajentaa käytännönläheisemmäksi oppaaksi, joka tukee perus- ja ihmisoikeuksien käsittelyä erityisesti osana esitysten vaikutusarviointia.
Valtioneuvoston lainvalmistelukoulutuksissa perus- ja ihmisoikeuksia käsitellään sekä lainvalmistelun perehdytyskurssilla että lainvalmistelun peruskurssilla. Näillä kursseilla näkökulma painottuu erityisesti perustuslakiin ja säätämisjärjestysperusteluihin. Hankkeessa on tarkoitus kartoittaa, miten perus- ja ihmisoikeusasioita voitaisiin käsitellä aiempaa monipuolisemmin ja laajemmin osana lainvalmistelukoulutusta.
Publications and reports
Other documents and memorandums
Ungrouped
Person
Role, Term
Rönty, Hanna
Erityisasiantuntija
Ministry of Justice
Role: Person in charge
1.1.2022 – 31.3.2023
Rönty, Hanna
Erityisasiantuntija
Ministry of Justice
Role: Project contact person
1.1.2022 – 31.3.2023