Perus- ja ihmisoikeusvaikutusten arviointien kehittäminen

OM020:00/2022 Development

Hankkeessa kehitetään perus- ja ihmisoikeusvaikutusten arviointia valtioneuvostossa muun muassa sitä koskevan ohjeistuksen ja koulutuksen kautta.

Basic information In progress

Project number OM020:00/2022

Case numbers VN/8051/2022

Set by Ministry of Justice

Term/schedule 1.1.2022 – 31.3.2023

Date of appointment

Relation to the Government Programme

Marin

Strategiset kokonaisuudet Safe and secure Finland built on the rule of law

Strategiset kokonaisuudet Strengthening the rule of law

Goals and results

Hankkeen tavoitteena on parantaa perus- ja ihmisoikeusvaikutusten arviointia säädösvalmistelussa ja edistää lainvalmistelijoiden tietoisuutta perus- ja ihmisoikeusvaikutusten arvioinnista. Hankkeessa tuotetaan opas perus- ja ihmisoikeusvaikutusten arvioinnin tueksi ja kehitetään perus- ja ihmisoikeuksiin liittyvää lainvalmistelukoulutusta. Lisäksi hankkeessa kartoitetaan, miten perus- ja ihmisoikeusvaikutusarviointeja koskevaa yhteistyötä ja tietojenvaihtoa voitaisiin kehittää valtioneuvostossa.

Summary

Hankkeessa kehitetään perus- ja ihmisoikeusvaikutusten arviointia valtioneuvostossa muun muassa sitä koskevan ohjeistuksen ja koulutuksen kautta.

Starting points

Perustuslain 22 §:n mukaan julkisen vallan on turvattava perusoikeuksien ja ihmisoikeuksien toteutuminen. Lainsäädäntö on keskeinen väline perus- ja ihmisoikeuksien turvaamisvelvoitteen toteuttamisessa. Hallituksen esitysten laatimisohjeiden (2019) mukaan perus- ja ihmisoikeuksia on käsiteltävä hallituksen esityksissä sekä säätämisjärjestysperusteluissa että vaikutusarviointeja koskevassa jaksossa, jos esityksellä on vaikutuksia perus- ja ihmisoikeuksien toteutumiseen. Viime vuosina muun muassa lainsäädännön arviointineuvosto ja valtioneuvoston oikeuskansleri ovat painottaneet, että säädösehdotusten perus- ja ihmisoikeusvaikutuksiin tulisi kiinnittää entistä enemmän huomiota lainvalmisteluprosessissa.

Pääministeri Sanna Marinin hallitusohjelman mukaan lainvalmistelijoiden osaamista perus- ja ihmisoikeuksissa vahvistetaan johdonmukaisesti. Ministeriöiden rajat ylittävää tukea lisätään, jotta lakien vaikutukset myös ihmisten toimeentuloon, ympäristöön, tasa-arvoon, ihmisoikeuksiin ja yritysten toimintaedellytyksiin voidaan arvioida perusteellisesti. Hallitusohjelmassa todetaan, että perustuslain asemaa ja sen tulkinnan riippumattomuutta kunnioitetaan ja vahvistetaan samalla, kun lakiesitysten perustuslainmukaisuuden sekä vaikutusten arviointia tehostetaan ja laajennetaan.

Osana valtioneuvoston perus- ja ihmisoikeustoimintaohjelmaa 2020-2023 (valtioneuvoston periaatepäätös, hyväksytty 23.6.2021) lainvalmistelijoiden osaamista perus- ja ihmisoikeuksissa vahvistetaan ja tukea lakiesitysten perus- ja ihmisoikeusvaikutusten arvioinnille lisätään. Toimintaohjelman mukaan perus- ja ihmisoikeusvaikutusten arviointia vahvistetaan osana valtioneuvoston lainvalmistelun kehittämistä muun muassa lainvalmistelijoille suunnatun ohjeistuksen ja koulutuksen avulla sekä vahvistamalla ihmisoikeusvaikutusten arviointiin liittyvää viranomaisyhteistyötä.

Myös valtioneuvoston ihmisoikeuspoliittisessa selonteossa (2021) valtioneuvosto sitoutuu edistämään järjestelmällistä ja kehittyvää perus- ja ihmisoikeuksien vaikutusten arviointia kaikessa viranomaistoiminnassa.

Read more