Syyttäjälaitoksen organisaatiouudistusta valmisteleva hanke

OM014:00/2016 Statute drafting

Basic information Completed

Project number OM014:00/2016

Case numbers OM 1/66/2016, VN/1078/2018

Set by Ministry of Justice

Term/schedule 1.6.2016 – 31.12.2017

Date of appointment 1.6.2016

Law drafting

HE laiksi Syyttäjälaitoksesta sekä eräiksi siihen liittyviksi laeiksi
  • 1

    Under preparation

    Adopted in the plan for the session period on 1.2.2018
  • 2

    Estimated week of presentation

    Original estimated week of presentation 10/2018
    Estimated new week of presentation 11/2018
  • 3

    Submitted to Parliament

  • 4

    Current stage: Statute adopted

Parliamentary reply EV 134/2018

Esityksessä ehdotetaan, että syyttäjälaitoksesta muodostettaisiin yksi virasto. Valtakunnansyyttäjän toimisto toimisi viraston keskusyksikkönä hoitaen pääasiassa keskushallinnon tehtäviä ja erikseen määrättyjä syyttäjäntehtäviä. Maa olisi jaettu viiteen viraston osastoina toimivaan syyttäjäalueeseen. Ahvenanmaan maakunnasta muodostettaisiin oma syyttäjäalue. Syyttäjäalueet huolehtisivat syyttäjäntehtävistä omalla toimialueellaan.

Minister in chargeOikeusministeri Häkkänen

Legislative plan for spring session 2018

Goals and results

Organisaatiouudistuksen tavoitteena on kehittää syyttäjälaitoksen toimintaa ja lisätä sen tuottavuutta. Uudistuksella edistetään hallitusohjelmaan tehtyjä kirjauksia keskushallinnon uudistamisesta ja julkisten palvelujen digitalisoinnista. Organisaatiota uudistamalla ja ottamalla käyttöön valtakunnalliset toiminnot yksinkertaisissa rikosasiois-sa sekä syyttäjälaitoksen tukitoiminnoissa luodaan edellytykset hyödyntää täysimääräisesti meneillään olevien digitalisoimiseen tähtäävien asianhallintajärjestelmien käyttöä. Uudistuksella pyritään helpottamaan syyttäjätoiminnan ohjausta ja parantamaan valtionhallinnon tulosohjauksen vaikuttavuutta. Toimintoja keskittämällä syyttäjien työtä pyritään tehostamaan ja työprosesseja yhtenäistämään valtakunnallisesti, millä on oikeusturvaa ja yhdenvertaisuutta edistävä vaikutus.

Starting points

Valtakunnansyyttäjä asetti 29.5.2015 selvityshenkilöt selvittämään syyttäjälaitoksen uudelleenorganisointia joko neljän viraston tai yhden viraston rakennemallin mukaisesti. Selvityksessä pyrittiin tarkastelemaan syyttäjälaitoksen uudistamista erityisesti toiminnallisista lähtökohdista. Selvitystyön tuloksena selvityshenkilöt päätyivät esittämään uudeksi organisaatiomalliksi yhden viraston mallia. Selvitystyö on ollut laajalla lausuntokierroksella. Selvitystyö luovutettiin oikeusministerilIe 7.4.2016.