Syyteneuvottelun käyttöalan laajentaminen (rikosprosessin sujuvoittaminen)

OM064:00/2023 Statute drafting

Työryhmän tehtävänä on arvioida syyteneuvottelun käyttöalan laajentamista rikosprosessin nopeuttamiseksi ja sujuvoittamiseksi.

Project status

Basic information In progress

Project number OM064:00/2023

Case numbers VN/19873/2023

Set by Ministry of Justice

Task class Preparation of a government proposal

Term/schedule 29.6.2023 – 31.5.2026

Date of appointment

Relation to the Government Programme

Orpo

Luku 10 Turvallinen ja kriisinkestävä oikeusvaltio

Alaluku 10.2 Suomalaista oikeusvaltiota ja demokratiaa vahvistetaan

Law drafting

Government proposal-

Adopted statute-

Contact person
Miia Ljungqvist, Neuvotteleva virkamies
tel. +358 295 150 112
[email protected]

Goals and results

Työryhmän tavoitteena on selvittää ja esittää ratkaisuja syyteneuvottelun tehostamiseksi ja käyttöalan laajentamiseksi sekä muiksi syyteneuvottelua koskevan lainsäädännön muutostarpeiksi ottaen huomioon oikeusturva ja perusoikeudet. Työryhmän tulee ottaa erityisesti huomioon aikaisemmissa selvityshankkeissa havaitut haasteet ja esitetyt kehittämisehdotukset. Työryhmä valmistelee ehdotukset tarvittaviksi lainsäädäntömuutoksiksi hallituksen esityksen muotoon. Työryhmä voi tehdä myös muita syyteneuvottelua koskevia ehdotuksia esitutkintaviranomaisten, syyttäjälaitoksen sekä tuomioistuinten käytäntöjen ja menettelytapojen kehittämiseksi.

Summary

Työryhmän tehtävänä on arvioida syyteneuvottelun käyttöalan laajentamista rikosprosessin nopeuttamiseksi ja sujuvoittamiseksi.

Starting points

Syyteneuvottelua koskevat säännökset esitutkintalaissa (805/2011) ja oikeudenkäynnistä rikosasioissa annetussa laissa (689/1997) tulivat voimaan vuonna 2015. Lainsäädännön keskeinen ajatus on, että rikosasian epäilty tai vastaaja voi tunnustamisensa vastineeksi saada lievemmän rangaistuksen teostaan. Syyteneuvottelun käyttöönoton tavoitteet olivat prosessiekonomiset. Tarkoituksena oli, että kun osa teoista käsiteltäisiin normaalia rikosprosessia keveämmässä menettelyssä, voidaan viranomaisresursseja kohdistaa tarkoituksenmukaisesti, tehostaa viranomaisten toimintaa ja nopeuttaa esitutkintaa, syyteharkintaa ja tuomioistuinkäsittelyä. Kriminologian ja oikeuspolitiikan instituutin toteuttamissa selvityksissä on käynyt ilmi, että syyteneuvottelua käytetään pääasiassa erilaisten talousrikosten käsittelyyn, mutta menettelyä käytetään arvioitua vähemmän. Näin ollen myös kustannussäästöt ovat jääneet arvioitua vähäisemmiksi.

Pääministeri Petteri Orpon hallituksen ohjelman ”Vahva ja välittävä Suomi” kohdan 10.2 (”Suomalaista oikeusvaltiota ja demokratiaa vahvistetaan”) mukaan oikeusprosesseja sujuvoitetaan riita-, rikos- ja hakemusprosesseja uudistamalla. Tavoitteena on nopeuttaa ja sujuvoittaa prosesseja samalla huomioiden oikeusturva ja perusoikeudet. Yhtenä keinona tähän on mainittu syyteneuvottelun käyttöalan laajentaminen.

Read more

Syyteneuvottelun käytön laajentamista arvioidaan

Ministry of Justice Press release 13.9.2023 12.35