Hyppää sisältöön
Media

Euroopan neuvoston maatarkastus kohdistuu syyttäjiin, tuomareihin ja eduskuntaan

oikeusministeriö
Julkaisuajankohta 1.6.2012 6.30
Tiedote -

Euroopan neuvoston korruptionvastainen toimielin GRECO (Group of States against Corruption) tekee kesäkuun ensimmäisellä viikolla Suomeen maatarkastuksen. Tarkastuksessa selvitetään syyttäjiin, tuomareihin ja kansanedustajiin liittyvää korruptiota ja sen estämistä.

Tuomareihin kohdistuvan tarkastuksen aikana GRECOn ryhmä tapaa tuomareita eri oikeusasteista ja erityistuomioistuimista. Lisäksi tarkastajat tapaavat tuomareita edustavien liittojen edustajia ja oikeusministeriön virkamiehiä.

Syyttäjälaitoksesta tarkastajien kysymyksiin vastaavat Valtakunnansyyttäjänviraston, Helsingin syyttäjäviraston ja oikeusministeriön edustajat. Eduskunnassa tarkastajat tapaavat kaikkien poliittisten puolueiden edustajat, eduskunnan virkamiehiä sekä valiokuntien edustajia.

Tarkastajille on etukäteen toimitettu vastaukset kysymyksiin, jotka koskevat mm. syyttäjien ja tuomareiden sidonnaisuuksia, riippumattomuutta, rekrytointia ja palkkausta. Eduskunnan osalta kysymykset käsittelevät esimerkiksi lainsäätämisen läpinäkyvyyttä, kansanedustajien palkkioita ja toiminnan eettisiä periaatteita.

GRECO laatii tarkastusten perusteella maatarkastusraportin, jossa se voi antaa Suomelle erilaisia toimenpidesuosituksia. Raportti valmistuu arvion mukaan vuoden 2012 lopussa. Sen jälkeen Suomen tulee 18 kuukauden kuluessa antaa oma raporttinsa toimenpiteistä.

Neljäs maatarkastus Suomessa

GRECO on perustettu vuonna 1999. Tällä hetkellä siihen kuuluu 47 jäsenmaata. GRECO
valvoo korruptionvastaisten sopimusten noudattamista jäsenmaihin tehtävillä maatarkastuksilla.

GRECO on tehnyt maatarkastuksen Suomessa tätä ennen vuosina 2000, 2003 ja 2007.

Lisätietoja: neuvotteleva virkamies Helinä Lehtinen, puh. puh. 09 1606 7624

Anna-Maja Henriksson
Sivun alkuun