Demokratiapalkinto

 Demokratiapalkinnon logo.

Oikeusministeriön demokratiapalkinto on tunnustus, jonka myönnämme kansalaisyhteiskunnan toimijoille kiitoksena demokratian edistämisestä. Jaamme demokratiapalkinnon joka toinen vuosi. Palkinnon avulla haluamme myös jakaa ja tehdä näkyväksi hyviä käytäntöjä aktiivisen kansalaisuuden ja siihen kasvamisen tukemiseksi. 

Demokratiapalkinto 2024 

Myönnämme oikeusministeriön demokratiapalkinnon tänä vuonna toimijalle, joka on edistänyt ikäihmisten osallisuutta. 

Pyydämme ehdotuksia demokratiapalkinnon saajiksi viimeistään 27.9.2024.

Tutustu demokratiapalkinnon sääntöihin ja ohjeisiin ja tee ehdotuksesi verkkolomakkeella. Perustele myös, miksi ehdottamasi toiminta tai hyvä käytäntö ansaitsisi tämän vuotisen tunnustuksen. 

Ehdota palkinnon saajaa tällä lomakkeella

Oikeusministeriön, valtiovarainministeriön ja Suomen Kuntaliiton asiantuntijaryhmä tekee esivalinnan. Demokratiapalkinnon saajan tai saajat valitsee raati, jonka jäsenet julkistamme syyskuun aikana. Jaamme demokratiapalkinnon kansallisessa demokratiapäivässä 11. lokakuuta.

Lisätiedot demokratiapalkinnosta ja demokratiapäivästä

Erityisasiantuntija Mikko Lehtonen, puh. 0295 150 173

Erityisasiantuntija Maria Wakeham-Hartonen, puh. 0295 150 416

[email protected]  

Kansallinen demokratiapäivä 11.10.2024: Paikalliset yhteisöt demokratian voimavarana

Järjestämme kansallisen demokratiapäivän perjantaina 11. lokakuuta 2024. Kokoonnumme yhteen keskustelemaan aktiivisesta kansalaisuudesta ja yhteisöllisestä kansalaistoiminnasta paikallisena ja alueellisena vahvuutena sekä demokratian voimavarana. Katsomme analyyttisesti myös kohti tulevia alue- ja kuntavaaleja. 

Vietämme demokratiapäivää nyt 12. kertaa, ja tämän vuotinen demokratiapäivä osa Euroopan neuvoston paikallisdemokratiaviikkoa, joka nostaa paikalliset yhteisöt ja demokraattisen resilienssin esiin. Jaamme demokratiapäivässä myös oikeusministeriön demokratiapalkinnon.

Demokratiapäivän toteuttavat yhdessä oikeusministeriö, valtiovarainministeriö, Suomen Kuntaliitto ja Hyvinvointialueyhtiö Hyvil. 

Osallistuminen ja ilmoittautuminen 

Järjestämme demokratiapäivän Engel-Salissa Merikasarmilla osoitteessa Laivastokatu 22. Demokratiapäivään on mahdollista osallistua myös etänä verkon välityksellä.

Ilmoittaudu tapahtumaan tällä lomakkeella viimeistään 27.9.2024.

Tilaisuutta ei tallenneta eikä se ole katsottavissa jälkikäteen.

Ohjelma

Demokratiapäivän juontaa erityisasiantuntija Mikko Lehtonen oikeusministeriöstä.

Klo 08.30 Aamukahvit paikan päälle ilmoittautuneille

Klo 08.50 Etäyhteydet avautuvat

Klo 09.00 Tervetuloa demokratiapäivään ja päivän avaussanat

Klo 09.05 Dialogi rakentaa demokratiaa 

Kansliapäällikkö Juha Majanen valtiovarainministeriöstä, osastopäällikkö Johanna Suurpää oikeusministeriöstä, Suomen Kuntaliiton valtuuston puheenjohtaja Daniel Sazonov ja toimitusjohtaja Minna Korkiakoski-Västi Hyvinvointialueyhtiöstä Hyvilistä keskustelevat dialogien ja demokraattisten kohtaamisten merkityksestä suomalaisessa yhteiskunnassa. 

Klo 9.50 Ikääntyvän yhteiskunnan haasteita ratkaisemassa

Ihmisoikeuskeskuksen johtaja Jarna Petman, vanhusasiavaltuutettu Päivi Topo, väitöskirjatutkija Anniriikka Rantala Tampereen yliopistosta ja Teuvan kunnanjohtaja Veli Nummela keskustelevat, miten demokratian ja osallisuuden vahvistamisella sekä paikallisella yhteisölähtöisellä kehittämisellä voitaisiin vaikuttaa ikääntyvän yhteiskunnan haasteisiin.  

Klo 10.40 Verkostoitumistauko

Klo 11.00 Mitä opimme Suomen ensimmäisistä aluevaaleista? 

Dosentti, politiikan tutkija Sami Borg Tampereen yliopistosta kertoo vuoden 2022 aluevaalitutkimuksesta ja pohtii alue- ja kuntavaaleja demokratian näkökulmasta.  

Suomen Kuntaliiton tutkimuspäällikkö Marianne Pekola-Sjöblom pitää lyhyen kommenttipuheenvuoron. 

Klo 11.25 Kohti vuoden 2025 alue- ja kuntavaaleja 

Yksikönpäällikkö Niklas Wilhelmsson oikeusministeriöstä kertoo demokratian ja vaalien kehittämisestä ja tulevista alue- ja kuntavaaleista. 

Klo 11.35 Tauko

Klo 11.45 Oikeusministeriön demokratiapalkinnon jakaminen

Klo 12.15 Kiitos demokratiapäivästä ja päätössanat  

Klo 12.30 Tilaisuus päättyy

Ohjelmamuutokset ovat mahdollisia.  

Demokratiapalkintojen teemat ja aiemmin palkitut

2022 Suomalaisen demokratian kriisinkestävyyden edistäminen: Kehitysvammaliitto ry:n Selkokeskus palkittiin selkokielisen viestinnän edistämisestä ja kehittämisestä. Suomen lastenkulttuurikeskusten liiton Taidetestaajat-kulttuurikasvatusohjelma ja Ihmisoikeusliiton Älä riko urheilua -kampanja palkittiin kunniamaininnoin. 

2020 uudenlaisen vuorovaikutuksen edistäminen: Plan International Suomi palkittiin Suomen Muuttajat! –demokratiakasvatushankkeen Tyttöryhmä-koulutusohjelmasta. Ympäristöjärjestö Natur och Miljö rf palkittiin yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen kannustamisesta ja sen tukemisesta erityisesti ympäristöasioissa. Kehitysvammaisten Tukiliitto ry palkittiin Vahvistu vanhempana –kokemusasiantuntijatiimistä.

2018 demokratia- ja ihmisoikeuskasvatus: Ihmisoikeusliitto ry palkittiin Ihmisoikeudet.net-sivuston uudistamistyöstä ja Naistoimittajat ry koulutusyhteistyöstä Afganistanissa paikallisen naistoimittajaverkoston kanssa Learning together -hankkeessa.

2017 kumppanuus: Daisy Ladies ry ja Muistola, Oulun kumppanuuskeskus, sekä Yhteistyökumppanuus ikääntyneitä opastavien tietotekniikkatoimijoiden välillä -toimintamalli. Kunniamaininnan saivat Oulun omaishoidon kehittämisen vuorovaikutteinen toimintatapa ja Arts Equal –hanke (yhteinen kunniamaininta Demokratiatunnustuksen kanssa).

2014 lähidemokratian edistäminen: Aspa-säätiön VERTAISarviointi, Asukkaiden Lappeenranta -toiminta, Leppävirran kyläneuvosto ja Nopola News.

2012 lasten ja nuorten osallistumismahdollisuuksien edistäminen: Muuramen Nuorten Yrittäjyystalo Innola ry ja Muuramen Sk8park; Nuoret Kehittäjät lastensuojelunuorten kehittäjäryhmä Helsingistä sekä Pääkaupunkiseudun Nuorten Ääni -toimitus.

2011 vapaaehtois- ja kansalaistoiminta: Eläkeliiton Ylistaron yhdistys, Käpy - Lapsikuolemaperheet ry, Luetaan yhdessä -verkosto sekä Otto-Ville Mikkelä ja Regina Wittsberg.