Demokratiapalkinto

Demokratiapalkinto on oikeusministeriön jakama 10 000 euron arvoinen palkinto, joka myönnetään demokratiaa edistäneille tahoille. Palkinto jaetaan kahden vuoden välein.

Demokratiapalkinnon avulla halutaan kiittää kansalaisyhteiskunnan toimijoita, pyritään lisäämään tietoa kansalaisyhteiskunnasta sekä löytämään hyviä käytäntöjä aktiivisen kansalaisuuden tukemiseksi.

Demokratiapalkinnon 2020 jakotilaisuus

Demokratiapalkinnon saajat julkistettiin keskiviikkona 10. helmikuuta 2021. Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson luovutti palkinnon voittajille. 

Katso demokratiapalkinnon jakotilaisuus tallenteena.

Demokratiapalkinto 2020

Oikeusministeriön vuoden 2020 Demokratiapalkinnolla palkittiin Plan International Suomi, Natur och Miljö rf ja Kehitysvammaisten Tukiliitto ry.

Teemana oli uudenlaisen vuorovaikutuksen edistäminen.

  • Plan International Suomen Muuttajat!-demokratiakasvatushankkeen Tyttöryhmä-koulutusohjelma palkittiin vaikuttamisfoorumin tarjoamisesta yhteiskunnallisesta vaikuttamisesta kiinnostuneille Suomeen muuttaneille tytöille ja nuorille naisille.
  • Ympäristöjärjestö Natur och Miljö rf palkittiin yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen kannustamisesta ja sen tukemisesta erityisesti ympäristöasioissa. Natur och Miljö on toiminut aktiivisesti ja pitkäjänteisesti sen puolesta, että ihmiset voisivat vaikuttaa lähiympäristöönsä.
  • Kehitysvammaisten Tukiliitto ry:n Vahvistu vanhempana -kokemusasiantuntijatiimi palkittiin vertaistukitoiminnasta, jolla on lisätty yhteiskunnassa heikommassa asemassa olevien ihmisten osallisuutta. Toiminnalla on tuotu esiin vanhemmuuden moninaisuutta sekä luotu vuorovaikutusmahdollisuuksia sijoitettujen ja huostaan otettujen lasten vanhempien välille.

Kuudetta kertaa myönnettävä palkinto on suuruudeltaan 10 000 euroa, ja se jaettiin kolmen toimijan kesken.

Demokratiapalkinto 2020 säännöt ja kriteerit.

Vuoden 2020 demokratiapalkinnon jakaminen sisältyy kansallisen demokratiaohjelman 2025 tavoitteisiin ja toimeenpanoon.

Palkintoraati 2020

  • somevaikuttaja Maiju Voutilainen
  • viestinnän professori Anu Kantola
  • artisti Signmark, Marko Vuoriheimo

Yhteistyökumppanit 2020

Oikeusministeriön yhteistyökumppaneina ovat valtioneuvoston kanslia, valtiovarainministeriö, Suomen Kuntaliitto ja Suomen itsenäisyyden juhlarahasto Sitra.

Demokratiapalkintojen teemat ja palkitut

2018 demokratia- ja ihmisoikeuskasvatus: Ihmisoikeusliitto ry palkittiin Ihmisoikeudet.net-sivuston uudistamistyöstä ja Naistoimittajat ry koulutusyhteistyöstä Afganistanissa paikallisen naistoimittajaverkoston kanssa Learning together -hankkeessa.

2017 kumppanuus: Daisy Ladies ry ja Muistola, Oulun kumppanuuskeskus, sekä Yhteistyökumppanuus ikääntyneitä opastavien tietotekniikkatoimijoiden välillä -toimintamalli. Kunniamaininnan saivat Oulun omaishoidon kehittämisen vuorovaikutteinen toimintatapa ja Arts Equal –hanke (yhteinen kunniamaininta Demokratiatunnustuksen kanssa).

2014 lähidemokratian edistäminen: Aspa-säätiön VERTAISarviointi, Asukkaiden Lappeenranta -toiminta, Leppävirran kyläneuvosto ja Nopola News.

2012 lasten ja nuorten osallistumismahdollisuuksien edistäminen: Muuramen Nuorten Yrittäjyystalo Innola ry ja Muuramen Sk8park; Nuoret Kehittäjät lastensuojelunuorten kehittäjäryhmä Helsingistä sekä Pääkaupunkiseudun Nuorten Ääni -toimitus.

2011 vapaaehtois- ja kansalaistoiminta: Eläkeliiton Ylistaron yhdistys, Käpy - Lapsikuolemaperheet ry, Luetaan yhdessä -verkosto sekä Otto-Ville Mikkelä ja Regina Wittsberg.