Demokratiapalkinto

Demokratiapalkinto on oikeusministeriön jakama 10 000 euron arvoinen palkinto, joka myönnetään demokratiaa edistäneille tahoille. Palkinto jaetaan kahden vuoden välein.

Demokratiapalkinnon avulla halutaan kiittää kansalaisyhteiskunnan toimijoita, pyritään lisäämään tietoa kansalaisyhteiskunnasta sekä löytämään hyviä käytäntöjä aktiivisen kansalaisuuden tukemiseksi.

Demokratiapalkinto 2022

Oikeusministeriö myöntää vuoden 2022 Demokratiapalkinnon suomalaisen demokratian kriisinkestävyyttä edistäneelle, kansalaisyhteiskuntaa edustavalle taholle tai toimijalle. Palkinnolla nostetaan esiin ja levitetään kansalaisyhteiskunnan hyviä käytäntöjä demokratian kriisinkestävyyden vahvistamiseksi erityisesti perus- ja ihmisoikeuksien ja oikeusvaltion näkökulmista.

Seitsemättä kertaa myönnettävä palkinto on 10 000 euron arvoinen, ja se voidaan myöntää joko yhdelle tai useammalle toimijalle.

Ehdottamalla suosikkiasi voit vaikuttaa siihen, kenelle tämänvuotinen Demokratiapalkinto myönnetään. Alta löydät palkinnon säännöt sekä ohjeet ehdotuksen tekemiseen. 

Demokratiapalkinto 2022 säännöt 

Ehdotuksia otetaan vastaan 4.-31.10.2022 sähköisesti ja postitse osoitteessa oikeusministeriö/kirjaamo, PL 25, 00023 Valtioneuvosto (käyntiosoite Ritarikatu 2 B, Helsinki).

Jätä ehdotuksesi demokratiapalkinnon saajaksi täällä.

Tänä vuonna demokratiapalkinnon jakaminen sisältyy kansallisen demokratiaohjelman 2025 toimeenpanoon.

Demokratiapalkinnon 2022 jakotilaisuus

Demokratiapalkinto jaetaan Helsingissä 29. marraskuuta 2022.
Tämän vuoden palkintoraati julkistetaan lokakuun aikana.

Yhteistyökumppanit 2022

Oikeusministeriön yhteistyökumppaneina tänä vuonna toimivat valtiovarainministeriö ja Suomen Kuntaliitto.

Demokratiapalkintojen teemat ja palkitut

2020 uudenlaisen vuorovaikutuksen edistäminen: Plan International Suomi palkittiin Suomen Muuttajat! –demokratiakasvatushankkeen Tyttöryhmä-koulutusohjelmasta. Ympäristöjärjestö Natur och Miljö rf palkittiin yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen kannustamisesta ja sen tukemisesta erityisesti ympäristöasioissa. Kehitysvammaisten Tukiliitto ry palkittiin Vahvistu vanhempana –kokemusasiantuntijatiimistä.

2018 demokratia- ja ihmisoikeuskasvatus: Ihmisoikeusliitto ry palkittiin Ihmisoikeudet.net-sivuston uudistamistyöstä ja Naistoimittajat ry koulutusyhteistyöstä Afganistanissa paikallisen naistoimittajaverkoston kanssa Learning together -hankkeessa.

2017 kumppanuus: Daisy Ladies ry ja Muistola, Oulun kumppanuuskeskus, sekä Yhteistyökumppanuus ikääntyneitä opastavien tietotekniikkatoimijoiden välillä -toimintamalli. Kunniamaininnan saivat Oulun omaishoidon kehittämisen vuorovaikutteinen toimintatapa ja Arts Equal –hanke (yhteinen kunniamaininta Demokratiatunnustuksen kanssa).

2014 lähidemokratian edistäminen: Aspa-säätiön VERTAISarviointi, Asukkaiden Lappeenranta -toiminta, Leppävirran kyläneuvosto ja Nopola News.

2012 lasten ja nuorten osallistumismahdollisuuksien edistäminen: Muuramen Nuorten Yrittäjyystalo Innola ry ja Muuramen Sk8park; Nuoret Kehittäjät lastensuojelunuorten kehittäjäryhmä Helsingistä sekä Pääkaupunkiseudun Nuorten Ääni -toimitus.

2011 vapaaehtois- ja kansalaistoiminta: Eläkeliiton Ylistaron yhdistys, Käpy - Lapsikuolemaperheet ry, Luetaan yhdessä -verkosto sekä Otto-Ville Mikkelä ja Regina Wittsberg.