Kolumnit

Oikeusministeriö julkaisee kolumneja, jotka käsittelevät oikeushallinnon ajankohtaisia aiheita. Kolumneja kirjoittavat ministeri, kansliapäällikkö, osastojen ja yksiköiden päälliköt sekä muut ministeriön asiantuntijat.

Voit tilata kolumnit sähköpostiisi.

Uusimmat

Restoratiiviset menetelmät viharikosten vastaisessa työssä

21.9.2022 10.14
Viharikosten uhrit ilmoittavat viharikoksista viranomaisille harvoin. Aliraportointia täytyy järjestelmällisesti vähentää muun muassa lisäämällä tietoisuutta saatavilla olevista oikeussuojakeinoista ja luomalla luottamusta viranomaisiin. Lisäksi viharikoksiin puuttumiseksi ja uhrien oikeuden saamiseksi tarvitaan keinoja rikosprosessin rinnalle.

Avoimen hallitusohjelmavalmistelun asialla

12.9.2022 16.18
Ensi kevään hallitusohjelmavalmistelun ensimmäinen kierros on tehty. Sen tuloksena on nyt julkaistu ministeriöiden yhteinen tulevaisuuskatsaus. Myös me oikeusministeriössä kannoimme kortemme kekoon. Valmistelimme viisi teemaa, joiden mukaisesti meidän kannaltamme keskeiset tulevan vaalikauden kokonaisuudet aikanaan ryhmitellään.

Miksi vihapuheeseen ja viharikoksiin puuttuminen on tärkeää?

20.6.2022 13.11
Oikeusministeriön Osaavat-hanke aloittaa uuden kolumnisarjan, jossa avataan vihapuhetta ilmiönä, tarkastellaan vihapuheen yhteiskunnallisia vaikutuksia ja tutustutaan vihapuheen vastaiseen työhön. Ensimmäisessä kirjoituksessa pohdimme, miksi vihapuheeseen ja viharikoksiin puuttuminen on tärkeää.

Susanna Siitonen: Huolellinen esivalmistelu parantaa lainvalmistelun laatua

17.6.2022 11.38
Lainvalmistelun laatu on puhuttanut aina. Ja arvioiden mukaan laatu on ollut useimmiten huonoa. Tosin käsitys siitä, missä kulloinkin on epäonnistuttu, on aikojen saatossa vaihdellut. Myös se, millaisin kriteerein lainvalmistelun laatua tulisi arvioida, on muuttunut.

Seksuaaliväkivaltaa kohdanneiden ihmiskaupan uhrien avunsaantia parannetaan

10.6.2022 9.28
Suomessa tulee moniin muihin Euroopan maihin verrattuna huonosti ilmi juuri seksuaaliseen hyväksikäyttöön liittyvää ihmiskauppaa. Sekä viranomaiset että järjestöt uskovat, ettei sitä tunnisteta, eivätkä uhrit hae apua.