Uusi seksuaalirikoslainsäädäntö on tullut voimaan 1.1.2023. Uudistus vahvistaa jokaisen seksuaalista itsemääräämisoikeutta ja henkilökohtaisen koskemattomuuden suojaa.
Tärkein muutos on, että raiskauksen määritelmä perustuu nyt suostumukseen. Raiskaus on sukupuoliyhteys sellaisen henkilön kanssa, joka ei osallistu siihen vapaaehtoisesti. Vapaaehtoisuuden puute on keskeistä myös muissa seksuaalirikoksissa. Uudistuksen myötä seksuaalirikosten rangaistukset kovenevat.
Raiskauksen lisäksi useimmat muutkin seksuaalirikoksia koskevat säännökset rikoslain 20 luvussa muuttuivat. Tärkeä muutos on esimerkiksi se, että seksuaaliseen ahdisteluun voi syyllistyä muullakin tavalla kuin toista koskettelemalla, kun teko on riittävän vakava. Seksuaalisen kuvan levittäminen ilman lupaa on uuden lain mukaan rangaistavaa. Uusi lainsäädäntö puuttuu monin tavoin seksuaalisiin loukkauksiin verkossa.
Lapsiin kohdistuvien seksuaalirikosten määrittelyssä painottuu lapsen koskemattomuus. Lapsiin kohdistuvat rikokset luokitellaan entistä vakavammiksi. Myös rangaistukset niistä ankaroituvat. Lähtökohtana on, että lapsi ei voi suostua seksuaaliseen tekoon aikuisen kanssa.
Rikoslain 20 luku: Seksuaalirikoksista, Finlex.fi
Seksuaalirikoslaki muuttui – viestintäkampanja ohjaa tietopaketin ääreen
Tietopaketti on toteutettu myös ruotsiksi, pohjoissaameksi, englanniksi, venäjäksi, viroksi, arabiaksi, somaliksi ja farsiksi.
Raiskaus
Uhrin oma tahto on keskeistä raiskauksen määrittelyssä.
Raiskaus tarkoittaa sukupuoliyhteydessä olemista sellaisen henkilön kanssa, joka ei osallistu siihen vapaaehtoisesti. Vapaaehtoisuus täytyy ilmaista sanallisesti, käytöksellä tai muulla tavalla. Vapaaehtoinen ei myöskään ole se, joka pakotetaan sukupuoliyhteyteen väkivallalla tai uhkauksella tai ei ole voinut ilmaista tahtoaan.
Raiskauksen uhri ei monestikaan puolustaudu tilanteessa aktiivisesti. Uhri voi myös lamaantua ja passivoitua. Sen vuoksi raiskaus voi toteutua myös ilman väkivaltaa, uhkailua tai muuta uhrin erityistä heikkoudentilaa, kuten uhrin päihtymystä tai sammumista.
Uusi laki ei aseta rajoja aikuisten väliselle seksuaaliselle kanssakäymiselle, joka ei loukkaa toisen seksuaalista itsemääräämisoikeutta.
Seuraavassa on käytännönläheisiä kysymyksiä ja vastauksia siitä, miten raiskauksen määrittely muuttuu uudistuksen myötä.
Aiemmin raiskauksen määrittelyssä painottui se, oliko teossa käytetty väkivaltaa tai uhkausta tai oliko uhri ollut erityisessä heikkoudentilassa. Uudessa laissa on keskeistä rikoksen uhrin oma tahto. Tämä parantaa uhrin asemaa rikosprosessin kaikissa vaiheissa.
Vapaaehtoisuuden merkitys ei poikkea yleiskielestä. Kysymys on siitä, haluaako toinen osallistua toimintaan vai ei. Vapaaehtoisuutta ei tarvitse ilmaista jollain tietyllä tavalla. Vapaaehtoisuus voi ilmetä esimerkiksi sanojen, eleiden tai muun toiminnan perusteella.
Sitä, ettei osallistu vapaaehtoisesti, ei tarvitse suoranaisesti ilmaista sanoin tai teoin. Osallistumista ei voi pitää vapaaehtoisena, jos toisen osapuolen vapaaehtoisuutta ei voi havaita. Toinen voi myös olla esimerkiksi täysin passiivinen, koska hän on pelkotilassa, voimakkaasti päihtynyt tai nukkumassa. Silloin hän ei voi muodostaa tai ilmaista tahtoaan, ja sukupuoliyhteyteen ryhtyminen on raiskaus.
Suostumusta ei tarvitse erikseen kertoa tai tehdä sitä jollain tietyllä tavalla. Olennaista seksuaalisessa kanssakäymisessä on molempien osapuolten vapaaehtoinen osallistuminen. Osallistumistahdosta voidaan viestiä myös muulla tavalla kuin sanallisesti.
Jos henkilön tahto on epäselvä, ei tilanteessa tule edetä. Ei ole olemassa yleistä oikeutta aloittaa toisen kanssa sukupuoliyhteyttä tai kohdistaa häneen seksuaalista tekoa silloin, kun tämä ei ole ilmaissut tahtoaan.
Tarkoitus ei ole asettaa rajoja aikuisten väliselle seksuaaliselle kanssakäymiselle, jonka osapuolet eivät loukkaa toistensa seksuaalista itsemääräämisoikeutta. Vapaaehtoisuudesta voi olla selvyys esimerkiksi osapuolten aikaisemman suhteen ja viestinnän perusteella.
Pelkästään aikaisempi sukupuoliyhteys osapuolten kesken ei merkitse vapaaehtoisuutta osallistua myöhempänä ajankohtana tapahtuvaan sukupuoliyhteyteen.
Teko on raiskaus, jos toinen ei osallistunut sukupuoliyhteyteen vapaaehtoisesti teon aikana. Jos toinen osapuoli jälkeenpäin katuu vapaaehtoista osallistumistaan sukupuoliyhteyteen tai hänen suhtautumisensa muuttuu kielteiseksi vasta sukupuoliyhteyden jälkeen, näin ei ole.
Seksuaalinen itsemääräämisoikeus jatkuu sukupuoliyhteyden aikanakin. Jos yksi osapuoli ilmaisee rajoja sukupuoliyhteyden toteuttamistavalle, niiden noudattamatta jättäminen voi olla toisen seksuaalisen itsemääräämisoikeuden loukkaus. Seksuaaliseen itsemääräämisoikeuteen kuuluu myös oikeus milloin tahansa kieltäytyä sukupuoliyhteyden jatkamisesta silloinkin, kun se on alkanut molemmin puolin vapaaehtoisesti.
Ei voi. Teko on rangaistava vain, kun se on tahallinen. Tekijän tahallisuus arvioidaan rikosprosessissa, viime kädessä tuomioistuimessa. Tavallisesti ihmiset osoittavat tahtonsa sukupuoliyhteyteen osallistumisesta selvästi, jolloin vapaaehtoisuuden puuttumisesta ei jää toiselle epäselvyyttä. Jos henkilön tahto on epäselvä, ei tilanteessa tule edetä.
Kyllä on, ja tämä todetaan laissa selvästi.
Seksuaalinen kajoaminen
Seksuaalinen kajoaminen koskee muita seksuaalisia tekoja kuin sukupuoliyhteyttä. Se on vakavampi ei-toivottu teko kuin seksuaalinen ahdistelu. Käytännössä laissa on korvattu aiempi seksuaaliseen tekoon pakottamisen säännös uudella suostumukseen perustuvalla määritelmällä.
Seksuaalinen kajoaminen tarkoittaa koskettelemalla tai muulla tavoin tehtyjä seksuaalisia tekoja, joihin toinen ei osallistu vapaaehtoisesti ja jotka olennaisesti loukkaavat toisen seksuaalista itsemääräämisoikeutta. Sellaisia tekoja voivat olla voimakas kosketteleminen seksuaalisesti merkityksellisiin ruumiinosiin, toisen saaminen katsomaan tekijän seksuaalista kanssakäymistä tai ryhtymään häneen itseensä kohdistuvaan seksuaaliseen tekoon. Seksuaalista kajoamista voi olla myös toisen henkilön sukuelinten tai sukupuoliyhteyden kuvaaminen.
Seksuaalinen ahdistelu
Seksuaalinen ahdistelu koskettelemalla on ennenkin ollut rangaistavaa. Uudessa laissa ahdistelua ovat myös muilla tavoin tehdyt seksuaaliset ahdisteluteot, kun ne ovat yhtä vakavia kuin koskettelu. Seksuaalinen ahdistelu voi olla esimerkiksi sanallista, viestin tai kuvan lähettämistä tai esittämistä, kuvan ottamista tai itsensä paljastamista.
Koskettelutekoja ovat esimerkiksi toisen sively, puristelu tai taputtelu. Lakiuudistuksen myötä ahdistelua voi olla myös esimerkiksi ei-toivottu toisen seuraaminen sukupuoliyhteyttä ehdotellen, karskin seksuaalisen kuvallisen tai sanallisen viestin lähettäminen, sukuelimen paljastaminen toiselle, toisen kuvaaminen hameen alta tai paidan helman nostaminen.
Sanallista seksuaalista ahdistelua on selvä häirintä, joka rinnastuu vakavuudeltaan seksuaaliseen kosketteluun. Merkitystä on myös sillä, mitä sanotaan, missä tilanteessa ja millainen on osapuolten välinen suhde.
Edellytyksenä on, että teko on seksuaalinen ja kohdistuu toiseen henkilöön. Suomessa alasti uimista mökkirannassa tai saunomista ei sinänsä ole pidetty seksuaalisena tekona.
Seksuaalisen kuvan luvaton levittäminen
Kuvaa ja videota tai muuta kuvatallennetta ei saa esittää tai levittää siten, että se loukkaa olennaisesti toisen seksuaalista itsemääräämisoikeutta.
Teko on rikos riippumatta siitä, onko kuva otettu siinä esiintyvän suostumuksella vai ei.
Jos seksuaalinen kuva otetaan ilman siinä esiintyvän lupaa, teko voi olla rangaistava esimerkiksi seksuaalisena kajoamisena tai ahdisteluna.
Yhdenkin kuvan esittäminen tai kuvatiedoston levittäminen voi riittää rikoksen tunnusmerkistön täyttymiseen.
Jos seksuaalisuus on kuvassa vähäistä, tekoa ei yleensä pidetä seksuaalisen kuvan luvattomana levittämisenä.
Lapsiin kohdistuvat seksuaalirikokset
Uudessa laissa lapsiin kohdistuvat seksuaalirikokset luokitellaan pääsääntöisesti nykyistä vakavammiksi. Samalla rangaistukset ankaroituvat.
Lähtökohtana on, että lapsi ei voi suostua seksuaaliseen tekoon aikuisen kanssa. Sukupuoliyhteys alle 16-vuotiaan lapsen kanssa on pääsääntöisesti laissa lapsenraiskaus, kun se aiemmin oli hyväksikäyttörikos.
Myös 16 mutta ei vielä 18 vuotta täyttäneitä lapsia suojataan aiempaa paremmin.
Rangaistavaa ei ole edelleenkään sellainen nuorisoikäisten keskinäinen kanssakäyminen, jossa toisen seksuaalista itsemääräämisoikeutta ei loukata.
Ei, jos osapuolet osallistuvat siihen riittävän tasavertaisista lähtökohdista. Osapuolten kypsyydessä ei saa olla suurta eroa eikä toisen seksuaalista itsemääräämisoikeutta saa loukata.
Ei voi, vaan silloin täytyy olla tarkoitus hankkia pääsy tällaiseen materiaaliin. Tarkoitusta voivat osoittaa esimerkiksi vierailun toistuvuus tai hakusanat.
Ei ole, kun kyse ei ole seksuaalisista kuvista. Kuvan seksuaalisen sisältö määritellään samoin kuin ennenkin. Siihen vaikuttaa esimerkiksi, miten lapsi esitetään ja tämän ikä.