Avoimet haut
CERV-ohjelman tämänhetkiset avoimet rahoitushaut löytyvät alla olevasta listauksesta jaoteltuna lohkoittain.
Näet lisätietoja kustakin hausta, kuten haun tavoitteet, hakuajan, kohderyhmän ja budjetin, klikkaamalla haun nimeä listauksessa.
Unionin arvot
Haulla on viisi painopistettä:
- EU:n perusoikeuskirjaan liittyvän osaamisen ja kapasiteetin vahvistaminen ja tietoisuuden lisääminen. Hankkeilla voidaan kehittää valmiuksia ja lisätä tietoisuutta EU:n perusoikeuskirjasta yleisellä tasolla tai ne voivat ne voivat keskittyä yhteen tai useammista seuraavista aiheista: EU:n perusoikeuskirjassa turvatut oikeudet, perusoikeuskirjan soveltamisala ja perusoikeuksien suojelu digitaalisella aikakaudella. Lisätietoa hausta EU:n perusoikeuskirjaan liittyvän osaamisen ja kapasiteetin vahvistaminen ja tietoisuuden lisääminen
- Oikeuksien ja arvojen edistäminen kansalaisyhteiskuntaa vahvistamalla. Hankkeilla pyritään edistämään oikeuksia ja arvoja vahvistamalla kansalaisyhteiskunnan toimijoiden yhteistyötä paikallisesti, alueellisesti ja kansallisesti. Lisätietoja hausta Oikeuksien ja arvojen edistäminen kansalaisyhteiskuntaa vahvistamalla
- Strateginen litigaatio. Hankkeiden tulisi koulutuksen, tiedonvaihdon ja hyvien käytäntöjen vaihdon avulla vahvistaa kansalaisjärjestöjen, oikeusalan ammattilaisten ja riippumattomien ihmisoikeuselinten tietämystä ja kykyä osallistua tehokkaasti oikeustoimiin kansallisella ja Euroopan tasolla sekä parantaa oikeussuojan saatavuutta ja EU-oikeuden, mukaan lukien perusoikeuskirjan, mukaisten oikeuksien täytäntöönpanoa. Lisätietoja hausta strateginen litigaatio
- EU:n arvojen ja oikeuksien suojelu viharikoksia ja vihapuhetta torjumalla. Hankkeilla pyritään siihen, että kansalaisjärjestöt voivat luoda viranomaisten kanssa yhteistyömekanismeja, joilla tuetaan viharikoksista ja vihapuheesta ilmoittamista. Hankkeilla pyritään varmistamaan tuki vihapuheen ja viharikosten uhreille ja tukemaan lainvalvontaviranomaisia muun muassa koulutuksen tai tiedonkeruumenetelmien ja - välineiden avulla. Hankkeissa keskitytään myös toimintaan, joka puuttuu vihapuheeseen verkossa. Lisätietoa hausta EU:n arvojen ja oikeuksien suojelu viharikoksia ja vihapuhetta torjumalla
- Väärinkäytöksistä raportoivien suojelun vahvistaminen. Hankkeissa huomioidaan erityisesti toimet, joilla vahvistetaan kapasiteettia soveltaa Euroopan unionin oikeuden rikkomisesta ilmoittavien henkilöiden suojelua koskevaa niin sanottua Whistleblower –direktiiviä. Lisätietoja hausta Väärinkäytöksistä raportoivien suojelun vahvistaminen
Haut ovat avoinna 24. tammikuuta - 25. toukokuuta 2023 (klo 17 Brysselin aikaa)
Budjetti: 16 miljoonaa euroa
Kohderyhmä: kansalaisjärjestöt, kansalliset ihmisoikeusinstituutiot, perusoikeuksien suojelusta vastaavat valtuutetut ja muut elimet, tasa-arvoelimet ja oikeusasiamiesinstituutiot ja oikeuskanslerinvirasto.
Tasa-arvo, perusoikeudet ja sukupuolten tasa-arvo
Rahoitusta on haettavissa yhdenvertaisuuden edistämiseen sekä rasismin, muukalaisvihan ja syrjinnän torjuntaan. Haulla on neljä painopistettä vuodelle 2023:
- Syrjinnän torjunta ja rasismin, muukalaisvihan ja muiden suvaitsemattomuuden muotojen, kuten romanivastaisuuden, antimustuuden, antisemitismin ja muslimivastaisen vihan torjunta
- Moninaisuusjohtamisen ja inklusiivisuuden edistäminen työpaikalla sekä julkisella että yksityisellä sektorilla
- HLBTIQ-henkilöihin kohdistuvan syrjinnän torjunta ja HLBTIQ-henkilöiden yhdenvertaisuuden edistäminen Euroopan komission HLBTIQ-tasa-arvostrategian mukaisesti
- Viranomaisille rajattu haku, jonka tavoitteena on parantaa viranomaisten toimia (risteävään) syrjintään, rasismiin, antisemitismiin, muslimivastaiseen vihaan ja muukalaisvihaan, HLBTIQ-vastaisuuteen ja kaikenlaisiin muihin suvaitsemattomuuden muotoihin puuttumiseksi.
Haku on avautunut joulukuussa 2022, sulkeutuu 20.6.2023 klo 17 (Brysselin aikaa)
Budjetti: 20 000 000€
Haun kohderyhmä: Useita eri kohderyhmiä, katso tarkemmin komission hakuilmoitus ja haun prioriteetit.
Kansalaisten sitoutuminen ja osallistuminen
Haun tarkoituksena on edistää kansalaisten ja heitä edustavien järjestöjen osallistumista ja panosta unionin demokraattiseen toimintaan ja kansalaistoimintaan kaikilla unionin toiminta-aloilla.
Painopisteet:
- Demokraattisen osallistumisen edistäminen keskustelemalla Euroopan tulevaisuudesta
- Ilmasto- ja ympäristöaiheinen keskustelu ja vaikuttamistyö
- Kansalaisten ja yhteisöjen mukaan saaminen solidaarisuuteen liittyviin keskusteluihin ja toimintaan
- Disinformaation torjunta ja medialukutaidon edistäminen
Haku on avoinna 4. huhtikuuta 2023 – 5. syyskuuta 2023 (klo 17 Brysselin aikaa)
Budjetti: 25 miljoonaa euroa
Kohderyhmät: voittoa tavoittelemattomat organisaatiot, ml. kansalaisjärjestöt, koulutus- kulttuuri- ja tutkimusalan toimijat.
Lisätietoja hausta Euroopan komission sivuilta
Kuntien verkostohankkeiden (Networks of Towns) tavoitteena on edistää eri maiden kansalaisten kanssakäymistä erityisesti kuntien verkostoitumisen kautta. Tarkoitus on antaa käytännön kokemusta Unionin yhteisen kulttuuriperinnön rikkaudesta ja monimuotoisuudesta.
Painopisteet:
- Tietoisuuden lisääminen EU:n kansalaisoikeuksista
- Maastrichtin sopimuksen voimaantulon 30. juhlavuosi
- Syrjinnän ja rasismin torjuminen paikallistasolla lisäämällä tietoisuutta, tietoa ja parhaita käytänteitä monimuotoisuuden eduista
- Kansalaiskeskustelu ympäristö- ja ilmastotoimista
Haku on avoinna 19 tammikuuta - 20. huhtikuuta 2023 (klo 17 Brysselin aikaa)
Budjetti: 6 miljoonaa euroa
Kohderyhmät: kaupungit, kunnat, niiden ystävyyskomiteat tai verkostot, paikalliset ja alueelliset viranomaiset, niiden yhdistykset, voittoa tavoittelemattomat, paikallisviranomaisia edustavat tahot.
Tavoitteena on edistää eri maiden kansalaisten kanssakäymistä, erityisesti ystävyyskuntatoiminnan kautta. Tarkoitus on antaa käytännön kokemusta Unionin yhteisen kulttuuriperinnön rikkaudesta ja monimuotoisuudesta.
Painopisteet (listaus ei ole tyhjentävä):
- Solidaarisuus. Ystävyyskuntahankkeet auttavat laajentamaan kansallisia käsityksiä edistämällä keskinäistä ymmärrystä ja luomalla foorumeita, joissa yhteisistä ratkaisuista voidaan keskustella rakentavasti.
- Tulevaisuus. Ystävyyskuntahankkeet antavat kansalaisille mahdollisuuden ilmaista, millaista Eurooppaa he haluavat.
- Voidaan myös pohtia, kuinka Covid 19-pandemia on vaikuttanut paikallisyhteisöihin.
Kohderyhmä: kaupungit, kunnat, niiden ystävyyskomiteat tai verkostot, paikalliset ja alueelliset viranomaiset, niiden yhdistykset, voittoa tavoittelemattomat, paikallisviranomaisia edustavat tahot.
Haku on avoinna 15. maaliskuuta - 20. syyskuuta 2023 (klo 17 Brysselin aikaa)
Budjetti: 4 miljoonaa euroa
Tavoitteet:
- Tavoitteena on muistella modernia eurooppalaista historiaa määrittäviä tapahtumia, mukaan lukien autoritaaristen ja totalitaaristen hallintojärjestelmien syyt ja seuraukset, ja lisätä Unionin kansalaisten tietoisuutta heidän yhteisestä historiastaan, kulttuuristaan, kulttuuriperinnöstään ja arvoistaan, ja siten kasvattaa ymmärtämystä Unionista, sen alkuperästä, tarkoituksesta, moninaisuudesta ja saavutuksista sekä keskinäisen ymmärryksen ja suvaitsevaisuuden tärkeydestä.
- Kaikkia painopisteitä koskevana yleisenä tavoitteena on nostaa esiin naisten näkökulmaa, edustusta ja roolia tärkeisiin historiallisiin tapahtumiin ja kehityskulkuihin tuoden sukupuolten kesken tasapainoisempaa ymmärtämystä historiasta.
Painopisteet:
- Demokraattinen siirtymä, (jälleen)rakentaminen sekä oikeusvaltioon, kansanvaltaan ja perusoikeuksiin perustuvan yhteiskunnan vahvistaminen
- Holokaustin, kansanmurhan, sotarikosten ja ihmiskuntaa vastaan tehtyjen rikosten muistiperinnön vahvistaminen demokratian lujittamiseksi EU:ssa
- Muuttoliike, dekolonisaatio ja monikulttuuriset eurooppalaiset yhteiskunnat
- Euroopan yhdentyminen ja sen merkittävät saavutukset
Haku on avoinna 16. helmikuuta - 6. kesäkuuta 2023 (klo 17 Brysselin aikaa)
Budjetti: 10 milj. €
Kohderyhmät:
- Viranomaiset, kansalaisjärjestöt, muisto- ja kulttuuriperintökohteet, museot ja arkistot, eloon jääneiden yhdistykset sekä kulttuuri-, nuoriso-, koulutus- ja tutkimusorganisaatiot.
Väkivallan, erityisesti naisiin ja lapsiin kohdistuvan, ehkäiseminen (Daphne)
Haun yleisenä tavoitteena on tukea, voimaannnuttaa ja vahvistaa paikallisella, alueellisella, kansallisella ja ylikansallisella tasolla toimivien kansalaisjärjestöjen valmiuksia torjua sukupuolittunutta ja lapsiin kohdistuvaa väkivaltaa.
Haun kautta rahoitetaan rajattua joukkoa kansainvälisiä, kansallisia tai alueellisia välittäjiä, jotka rakentavat valmiuksia ja jakavat EU-avustusta edelleen paikallisesti, alueellisesti ja valtakunnallisesti toimiville kansalaisjärjestöille.
Välittäjäorganisaatioiden odotetaan tavoittavan ruohonjuuritason pieniä ja paikallisia kansalaisjärjestöjä, mukaan lukien syrjäseuduilla ja maaseudulla sijaitsevat järjestöt, jotka toimivat sukupuolittuneen ja/tai lapsiin ja muihin riskiryhmiin kohdistuvan väkivallan ehkäisemisen ja torjumisen alalla sekä ensisijaisesti järjestöjä, joiden kapasiteetti ja/tai rahoitusmahdollisuudet ovat rajatut.
Mekanismin avulla tuetaan ja rakennetaan kansalaisjärjestöjen valmiuksia ehkäistä ja torjua kaikenlaista sukupuolittunutta naisiin ja tyttöihin kohdistuvaa väkivaltaa ja kaikenlaista sukupuolittunutta väkivaltaa, mukaan lukien HLBTIQ-henkilöihin kohdistuva väkivalta, sekä kaikenlaista lapsiin kohdistuvaa väkivaltaa erityisesti seuraavin keinoin:
- antamalla uhrien yksilöllisiin tarpeisiin räätälöityä tukea
- ehkäisemällä väkivaltaa muun muassa lisäämällä tietoisuutta, kouluttamalla uhreja kohtaavia ammattihenkilöitä ja työskentelemällä rikoksentekijöiden kanssa
- torjumalla sukupuolistereotypioita sukupuolittuneen väkivallan juurisyinä
- vahvistamalla lapsia suojelevaa järjestelmää parantamalla väkivallan uhriksi joutuneiden tai väkivaltaa todistaneiden ja suojelua tarvitsevien lasten tukipalveluita, mukaan lukien monialainen yhteistyö.
Haku avautui 8.12.2022 ja sulkeutuu 19.4.2023
Budjetti: 25 000 000 € (haettavan tukisumman tulee olla 1,5- 3 milj. euroa)
Kohderyhmä: Jäsenvaltioiden viranomaiset, kansalaisjärjestöt.
Hakijan/hakijoiden tulee olla EU-jäsenmaassa tai ohjelmaan liittyneessä maassa toimivia voittoa tavoittelemattomia yksityisiä tai julkisia oikeushenkilöitä. Hanketta voi hakea yksi organisaatio tai konsortio. Hakijalla (tai ainakin yhdellä kumppaneista) tulee olla vähintään 3 vuotta kokemusta kansalaisjärjestöjen kapasiteetin vahvistamisesta sekä kokemusta hankerahoituksen hallinnoinnista ja myöntämisestä.
Menneet haut
-
Call for proposals to promote equality and to fight against racism, xenophobia and discrimination
-
Call for proposals on Citizens' engagement and participation
-
Call for proposals to protect and promote the rights of the child
-
Call for proposals to prevent and combat gender-based violence and violence against children