Hyppää sisältöön
Media
Oikeusministeriö on saanut ilmoituksia huijausviesteistä, joita on lähetetty oikeusministeriön, poliisin ja Europolin nimissä. Huijausviestissä väitetään, että vastaanottaja on saanut kutsun saapua tuomioistuimeen. Älä vastaa sähköpostiin, vaan poista se.

Nuorisorangaistus täyteen käyttöön

23.2.2024 9.40
OM
Leena Meri.
Nuoriso- ja jengirikollisuus on kasvava ongelma. Poliisin tietoon tullut nuorten väkivaltarikollisuus on viime vuosina lisääntynyt rajusti, ja katujengi-ilmiö on Suomessakin valitettavaa arkipäivää. Hallitusohjelmassa on useita toimenpiteitä, joilla nuoriso- ja jengirikollisuuteen voidaan puuttua. Hallitus on erittäin sitoutunut näihin toimenpiteisiin.

Läpinäkyvyyttä kolmansien maiden puolesta harjoitettavaan vaikuttamiseen EU:ssa

15.2.2024 13.35
OM
Euroopan komissio ehdottaa uutta lainsäädäntöä, jonka tavoitteena on lisätä kolmansien maiden puolesta tehtävän intressivaikuttamisen avoimuutta EU:ssa. Valtioneuvosto lähetti direktiiviehdotuksen tänään eduskunnalle tiedoksi ja tukee ehdotuksen tavoitetta.

Naisiin kohdistuvan väkivallan etenemistä rikosprosessissa selvitetty

15.2.2024 10.27
OM
Tilastokeskus selvitti oikeusministeriön tilauksesta naisiin kohdistuvien väkivaltatapausten etenemistä poliisilta tuomioistuimeen vuosina 2009–2022. Vastaavaa laajaa tilastoselvitystä ei ole Suomessa aiemmin tehty.

Presidentinvaalin vahvistettu tulos nyt verkossa

14.2.2024 19.39
OM
Oikeusministeriön vaalilogo.
Tasavallan presidentin vaalin 2024 tarkastuslaskenta on valmistunut. 13. tasavallan presidentiksi on valittu Alexander Stubb.

Suomi allekirjoitti Ljubljanan – Haagin sopimuksen

14.2.2024 18.59
OM
Ljubljanan – Haagin yleissopimus yhteistyöstä kansainvälisten rikosten tutkinnassa ja syytteeseenpanossa allekirjoitettiin Haagissa tänään 14.2.2024. Suomen puolesta sopimuksen allekirjoitti oikeusministerin valtiosihteeri Teija Makkonen.

Oikeusministeriö

Oikeusministeriö

Oikeusministeriö ylläpitää ja kehittää oikeusjärjestystä ja oikeusturvaa sekä huolehtii demokratian rakenteista ja kansalaisten perusoikeuksista.

Tietoa oikeusministeriöstä

Hallinnonala

Hallinnonala

Oikeusministeriön hallinnonalalla työskentelee runsaat 9 100 henkilöä, joista suurin osa tuomioistuimissa.

Oikeusministeriön hallinnonala

Ministerit

Leena Meri
Leena Meri
Oikeusministeri
Anna-Kaisa Ikonen
Anna-Kaisa Ikonen
Kunta- ja alueministeri, Ahvenanmaa-asiat
Sivun alkuun