Hyppää sisältöön
Media

Vaali- ja puoluerahoituksen läpinäkyvyyttä ja nuorten osallistumista halutaan lisätä – lakiehdotukset lausunnoille

23.4.2024 15.11
OM
Oikeusministeriö pyytää lausuntoja hallituksen esitysluonnoksesta vaalirahoituksesta annetun lain, puoluelain, vaalilain ja kansalaisaloitelain muuttamiseksi. Oikeusministeriö ehdottaa muun muassa tarkennuksia vaalirahoitukseen sekä eurooppalaisen kansalaisaloitteen kannattamisen alaikärajan laskemista 16 vuoteen. Lakiehdotukset ovat lausunnolla 18. kesäkuuta asti.

Työ oikeuslaitoksen riippumattomuuden eteen jatkuu

23.4.2024 14.02
OM
Pääministeri Petteri Orpon hallitusohjelman mukaan hallitus varmistaa toimillaan demokraattisen oikeusvaltion tulevaisuutta. Ajantasainen ja toimiva lainsäädäntö turvaa yhteiskunnan vakautta ja suojaa yksilöiden perusoikeuksia. Hallitusneuvotteluissa päätettiin, että oikeuslaitoksen resursseja vahvistetaan lisärahoituksella.

Hallitus ehdottaa muutoksia kiinteistönomistukseen ja -vaihdantaan liittyvään lainsäädäntöön

18.4.2024 13.48
OM
Hallitus esittää muutoksia maakaareen, kaupanvahvistajista annettuun lakiin ja huoneistotietojärjestelmästä annettuun lakiin. 

Ehdotus rikoslain muuttamisesta nyt lausunnolla

18.4.2024 12.28
OM
Oikeusministeriössä on valmisteltu esitys rikoslain muuttamiseksi koskien naisen ja tytön sukuelinten silpomisen ja sen valmistelun säätämistä rangaistavaksi, tahallisen henkirikoksen syyteoikeuden vanhentumista koskevan sääntelyn uudistamista sekä lapsensurmaa koskevan lainsäännöksen kumoamista. Lakiehdotukset ovat nyt lausunnolla.

EU-vaalien äänestyspaikka määräytyy 19.4. asuinpaikan perusteella

15.4.2024 11.08
OM
EU-vaalien vaalipäivän äänestyspaikka määräytyy äänestäjän asuinpaikan perusteella. Kesäkuun EU-vaalien eli europarlamenttivaalien äänioikeusrekisterin tiedot poimitaan väestötietojärjestelmästä 19.4.2024.

Oikeusministeriö

Oikeusministeriö

Oikeusministeriö ylläpitää ja kehittää oikeusjärjestystä ja oikeusturvaa sekä huolehtii demokratian rakenteista ja kansalaisten perusoikeuksista.

Tietoa oikeusministeriöstä

Hallinnonala

Hallinnonala

Oikeusministeriön hallinnonalalla työskentelee runsaat 9 100 henkilöä, joista suurin osa tuomioistuimissa.

Oikeusministeriön hallinnonala

Ministerit

Leena Meri
Leena Meri
Oikeusministeri
Anna-Kaisa Ikonen
Anna-Kaisa Ikonen
Kunta- ja alueministeri, Ahvenanmaa-asiat
Sivun alkuun