Kuurojen ja viittomakielisten valtiollinen totuus- ja sovintoprosessi
Pääministeri Petteri Orpon hallitus käynnistää kuurojen ja viittomakielisten totuus- ja sovintoprosessin yhdessä kuurojen ja viittomakielisen yhteisön kanssa. Totuus- ja sovintoprosessi on Suomen valtion ja kuurojen ja viittomakielisten yhteisön yhteinen prosessi.
Totuus- ja sovintoprosessin tavoitteita:
- tunnistaa ja dokumentoida kuurojen ja viittomakielisten henkilöiden kohtaamia historiallisia vääryyksiä
- ehdottaa toimenpiteitä nykypäivänä tunnistettujen, syrjivien rakenteiden poistamiseksi
- lisätä viittomakielisen kulttuurin ja viittomakielten tuntemusta sekä tietoisuutta tapahtuneista vääryyksistä niin viranomaisten kuin yksityishenkilöiden keskuudessa
- luoda pohja sovinnon rakentamiselle yhteisön ja valtion välillä
- kuvata tarvetta rakenteellisille muutoksille pidemmällä aikajänteellä.
Totuus- ja sovintoprosessin eteneminen
Prosessin valmistelu alkoi edellisellä hallituskaudella syksyllä 2022. Työn pohjaksi julkaistiin Viitotut muistot -selvitys, joka toi esiin kuurojen ja viittomakielisen yhteisön jäsenten kokemia vääryyksiä ja yhteisön kokemuksia Suomessa 1900-luvulta nykypäivään. Viitotut muistot -selvityksen tiivistelmä löytyy viittomakielellä valtioneuvoston YouTube-kanavalta.
Totuus- ja sovintoprosessin valmistelua jatkettiin valtioneuvoston kanslian asettamalla työryhmällä, joka päätti työnsä kesällä 2023. Työryhmä esitti seuraavaa:
- prosessia veisi eteenpäin itsenäinen ja riippumaton sihteeristö, joka kokoaisi tietoja tapahtuneista vääryyksistä, levittäisi tietoa sekä tunnistaisi nykypäivän rakenteellisia muutostarpeita
- sihteeristön työn tueksi asetettaisiin muun muassa yhteisön edustajista ja ministeriöiden virkahenkilöistä muodostuva ohjausryhmä, joka osallistuisi sihteeristön valintaan
- asetettaisiin parlamentaarinen seurantaryhmä, joka varmistaisi prosessin etenemisen ja aikanaan prosessissa annettavien suositusten toteutumisen
- psykososiaalinen tuki ja vertaistuki tunnistettaisiin keskeiseksi osaksi prosessia, koska sen aikana kuullaan ihmisiä, jotka ovat kokeneet vääryyksiä tai nähneet, miten heidän läheisiään on kohdeltu väärin kuurouden tai viittomakielisyyden vuoksi.
Vuoden 2023 lopusta alkaen totuus- ja sovintoprosessin jatkovalmistelusta on vastannut oikeusministeriö. Oikeusministeriö jatkaa valmistelua valtioneuvoston kanslian työryhmän esitysten pohjalta tiiviissä yhteistyössä kuurojen ja viittomakielisen yhteisön kanssa. Esitykset löytyvät Hankeikkunasta.
Kuurojen ja viittomakielisten totuus- ja sovintoprosessi on käynnistynyt Suomessa
Kuurojen ja viittomakielisten totuus- ja sovintoprosessin mandaatti on hyväksytty 5.6.2025 valtioneuvoston yleisistunnossa. Mandaatti on valmisteltu yhteistyössä prosessiin kuuluvien yhteisöiden ja valtion välillä.
Tutustu tiedotteeseen suomalaisella viittomakielellä.
Tutustu tiedotteeseen suomeksi.
Kuurojen ja viittomakielisten totuus- ja sovintoprosessin mandaatti
Mandaatti suomalaisella viittomakielellä
Mandaten på finskt teckenspråk
Prosessin nimi on Kuurojen ja viittomakielisten totuus- ja sovintoprosessi.
Prosessilla on neljä kieltä: suomalainen viittomakieli, suomenruotsalainen viittomakieli, suomi ja ruotsi. Prosessissa huolehditaan kielellisestä yhdenvertaisuudesta eri tavoin.
Prosessin asiakirjat käännetään ruotsiksi. Vaativan tason viittomakielen tulkkauksella varmistetaan yhdenvertainen osallistuminen prosessin kaikissa vaiheissa.
Totuus- ja sovintoprosessin tavoitteena on dokumentoida kuuroihin ja viittomakielisiin kohdistuneet oikeudenloukkaukset ja syrjintä. Suomen valtion ja viranomaisten toiminnan suoria ja epäsuoria vaikutuksia kuuroille ja viittomakielisille tarkastellaan sekä menneisyyden että nykypäivän osalta.
Dokumentoinnin perusteella muodostetaan kokonaiskuva tunnistetuista kuuroja ja viittomakielisiä syrjineistä ja edelleen syrjivistä yhteiskunnan rakenteista. Lisäksi ehdotetaan lyhyemmän ja pidemmän aikavälin muutoksia, joiden tavoitteena on parantaa kuurojen ja viittomakielisten yhteiskunnallista asemaa muun muassa asioissa, jotka koskevat kieltä, kulttuuria ja vuorovaikutusta julkishallinnon kanssa. Muutosten tavoitteena on myös varmistaa, ettei kuuroihin ja viittomakielisiin kohdistu vääryyksiä tulevaisuudessa.
Prosessin aikana pyritään lisäämään viittomakielisen kulttuurin ja viittomakielten tuntemusta sekä tietoisuutta tapahtuneista vääryyksistä niin viranomaisissa kuin suuren yleisönkin keskuudessa. Tietoisuuden lisääntyminen osaltaan vahvistaa viittomakielisten, kuurojen ja kuurosokeiden asemaa yhdenvertaisina kansalaisina ja toimijoina.
Prosessissa tehdään ehdotuksia, joilla luodaan pohjaa sovinnolle Suomen valtion ja yhteisöiden välillä. Valtio kantaa vastuun menneistä tapahtumista ja vahvistaa osaltaan kuurojen ja viittomakielisten oikeuksien toteutumista.
Prosessilla on sihteeristö ja ohjausryhmä, minkä lisäksi sen myöhemmässä vaiheessa voidaan asettaa parlamentaarinen ryhmä varmistamaan aikanaan annettavien suositusten toteutumista.
Prosessin läpiviemisestä kantaa päävastuun erikseen palkattava sihteeristö. Sihteeristö on hallinnollisesti osa oikeusministeriötä, mutta on työssään itsenäinen ja riippumaton. Sihteeristön ja oikeusministeriön vastuut määritellään erillisessä yhteistyöpöytäkirjassa. Sihteeristöön valittavien tulee tuntea kuurojen ja viittomakielisten yhteisöä laajasti ja osata viittomakieliä. Sihteeristöllä on mahdollisuus perustaa tarvittaessa työryhmiä sekä tilata erillisselvityksiä tärkeäksi katsomistaan aiheista. Sihteeristöllä on myös vastuu loppuraportin koostamisesta. Sihteeristö luovuttaa prosessin loppuraportin valtioneuvostolle sekä kuurojen ja viittomakielisten yhteisöille 31.12.2027 mennessä.
Sihteeristön työtä suuntaa ja tukee prosessille nimitettävä ohjausryhmä. Ohjausryhmässä kuurojen ja viittomakielisten yhteisöä edustavat Kuurojen Liitto ry, Finlandssvenska teckenspråkiga rf, Suomen Kuurosokeat ry, Suomen kuurojen historiaseura ry – Finlands dövhistoriska sällskap rf, sekä Coda-yhdistys ry. Valtiota edustavat ministeriöiden nimeämät virkahenkilöt. Oikeusministeriö nimeää ohjausryhmälle puheenjohtajan, joka nauttii sekä kuurojen ja viittomakielisten yhteisöiden että valtion edustajien luottamusta. Ohjausryhmän toiminnalla pyritään takaamaan avoin ja luottamuksellinen yhteistyö valtion ja yhteisön välillä.
Psykososiaalinen tuki on keskeinen osa totuus- ja sovintoprosessia. Tukea tarjotaan, jotta kuurot ja viittomakieliset voivat osallistua prosessiin täysipainoisesti ja sitä järjestetään koko prosessin ajan. Tuesta vastaa erillinen, myöhemmin määriteltävä terveydenhuollon yksikkö. Tarjotun tuen lähtökohtana on omakielisyys ja kulttuurisensitiivisyys. Tukea tarjotaan sekä ammattilais- että vertaistukena. Tuen seurannan järjestämisestä vastaa oikeusministeriö.
Prosessissa noudatetaan sellaisia käytännön menettelyjä, joilla voidaan huolehtia kuurojen ja viittomakielisten luottamuksesta siihen, että heitä kuullaan kunnioittavasti ja että heidän yksityisyyttään kunnioitetaan.
Valtioneuvosto on varannut prosessin toteuttamiseen erillisen määrärahan (1,8 M euroa). Prosessin kestoksi on määritelty kaksi vuotta siitä, kun sihteeristö aloittaa työnsä.
Kuurojen ja viittomakielisten totuus- ja sovintoprosessin ohjausryhmä on asetettu
Oikeusministeriö on nyt asettanut prosessille ohjausryhmän osana prosessin valmistelua.
Ohjausryhmä toimii keskustelufoorumina valtion sekä kuurojen ja viittomakielisten yhteisöjen välillä. Lisäksi se suuntaa ja tukee prosessin sihteeristön työtä, joka aloittaa tehtävässään ensi syksynä.
Ohjausryhmässä valtiota edustavat oikeusministeriö, sosiaali- ja terveysministeriö, opetus- ja kulttuuriministeriö sekä valtioneuvoston kanslia. Kuurojen ja viittomakielisten yhteisöjä edustavat Coda-yhdistys ry, Finlandssvenska teckenspråkiga rf, Kuurojen Liitto ry, Suomen Kuurosokeat ry Suomen kuurojen historiaseura ry – Finlands dövhistoriska sällskap rf.
Ohjausryhmän puheenjohtajaksi oikeusministeriö on nimittänyt oikeustieteen lisensiaatti, varatuomari Tiina Astolan. Ohjausryhmä valitsee varapuheenjohtajan keskuudestaan, kuurojen ja viittomakielisten yhteisöä edustavien jäsenten joukosta.
Ohjausryhmä on nimetty ajalle 2.6.-2025-31.12.2027.
Katso uutinen suomalaisella viittomakielellä YouTubesta.
Se nyheten på finlandssvenskt teckenspråk.
Kuurojen ja viittomakielisten totuus- ja sovintoprosessin ohjausryhmän kokous 1/2025
Kokouksen tiivistelmä suomalaisella viittomakielellä
Kokouksen tiivistelmä suomenruotsalaisella viittomakielellä
Ensimmäisen kokouksen painopisteenä oli ohjausryhmän järjestäytyminen, toimintatavoista sopiminen ja työn suunnittelu. Kokous pidettiin 4.6.2025. Läsnä oli puheenjohtaja Tiina Astola ja 12 ohjausryhmän jäsentä tai varajäsentä.
Keskusteltiin ohjausryhmän roolista asettamispäätöksen perusteella. Ohjausryhmän tehtävänä on tukea ja suunnata syksyllä aloittavan itsenäisen ja riippumattoman sihteeristön työtä. Tämä rakenne tulee mandaatista. Mandaatti on valmisteltu valtion ja yhteisöjen yhteistyöllä.
Ohjausryhmä valitsi varapuheenjohtajakseen yhteisöjen esityksen pohjalta Markku Jokisen, joka edustaa ohjausryhmässä Kuurojen Liittoa.
Ohjausryhmän kokouksissa voi käyttää prosessin kaikkia neljää kieltä. Kokousaineistot laaditaan suomeksi ja ruotsiksi, ja kokouksissa on tulkkaus prosessin kaikkien kielten välillä.
Kokouksen keskustelusta ja päätöksistä laaditaan lyhyt tiivistelmä. Se pyritään julkaisemaan kaikilla prosessin neljällä kielellä noin viikon kuluessa.
Kokousten pöytäkirjat julkaistaan hankkeen verkkosivuilla niiden valmistuttua.
Syksyllä on tarkoitus pitää kaksi kokousta, joissa käynnistetään yhteistyö sihteeristön kanssa ja käsitellään sihteeristön työsuunnitelma ja talousarvio. Lisäksi järjestetään perehdytystapaaminen sihteeristölle. Ohjausryhmän kokouksiin voidaan kutsua asiantuntijoita eri teemoista.
Ohjausryhmä kävi keskustelua siitä, miten voitaisiin vahvistaa ihmisten osallisuutta prosessissa.
Osallistujat:
Tiina Astola (puheenjohtaja)
Markku Jokinen, Kuurojen Liitto ry (vpj)
Yrsa Nyman, oikeusministeriö
Laila Vihersaari-Johnston, valtioneuvoston kanslia
Tea Hoffrén, sosiaali- ja terveysministeriö
Tarja Kahiluoto, opetus- ja kulttuuriministeriö
Magdalena Kintopf-Huuhka, Finlandssvenska teckenspråkiga rf
Taru Kaaja, Suomen Kuurosokeat ry
Aarne Pirkola, Suomen Kuurosokeat ry
Brita Peura, Suomen kuurojen historiaseura ry – Finlands dövhistoriska sällskap rf
Tuire Laakkio, Coda-yhdistys ry
Sihteeri: Johanna Hautakorpi, oikeusministeriö
Asiantuntija: Niina Lappalainen, oikeusministeriö
Ajankohtaista
Kuurojen ja viittomakielisten totuus- ja sovintoprosessin valmistelut etenevät
Kuurojen ja viittomakielisten totuus- ja sovintoprosessin valmisteluvaihe jatkuu kesään 2025
Kuurojen ja viittomakielisten totuus- ja sovintoprosessin valmistelu jatkuu
Yhteystiedot
Niina Lappalainen, erityisasiantuntija
oikeusministeriö, Demokratia- ja julkisoikeusosasto, Itsehallinto ja yhdenvertaisuus Puhelin:0295150289 Sähköpostiosoite: [email protected]
Johanna Hautakorpi, neuvotteleva virkamies
oikeusministeriö, Demokratia- ja julkisoikeusosasto, Itsehallinto ja yhdenvertaisuus Puhelin:0295150332 Sähköpostiosoite: [email protected]