Kansalaisyhteiskuntapolitiikan neuvottelukunta KANE
Valtioneuvosto on asettanut uuden kansalaisyhteiskuntapolitiikan neuvottelukunta KANEn nelivuotiskaudeksi 27.1.2022–26.1.2026. Neuvottelukunnan puheenjohtaja on Suomen Olympiakomitean toimitusjohtaja Taina Susiluoto. KANE toimii oikeusministeriön yhteydessä.
KANEn tehtävänä on muun muassa edistää hallinnon ja kansalaisyhteiskunnan vuorovaikutusta sekä parantaa kansalaisyhteiskunnan toimintaedellytyksiä. KANE koostuu kansalaisyhteiskunnan, tutkimuksen, elinkeinoelämän sekä ministeriöiden ja muiden viranomaisten edustajista.
Lue lisää: valtioneuvoston asetus kansalaisyhteiskuntapolitiikan neuvottelukunnasta (269/2007) sekä asetuksen 3 §:n muuttaminen (1285/2011).
Lisätietoa valtioneuvoston päätöksestä
KANE on oikeusministeriön yhteydessä toimiva kansalaisyhteiskuntapolitiikan neuvottelukunta, jonka valtioneuvosto asettaa neljäksi vuodeksi kerrallaan. KANEn tehtävänä on edistää hallinnon ja kansalaisyhteiskunnan vuorovaikutusta sekä kehittää kansalaisyhteiskunnan toimintaedellytyksiä.
Neuvottelukunta koostuu kansalaisyhteiskunnan, tutkimuksen, elinkeinoelämän sekä ministeriöiden ja muiden viranomaisten edustajista. Neuvottelukuntaan nimetään 19 jäsentä ja 19 varajäsentä sekä puheenjohtaja ja varapuheenjohtaja.
Lisätietoja:
valtioneuvoston asetus kansalaisyhteiskuntapolitiikan neuvottelukunnasta (269/2007) sekä asetuksen 3 §:n muuttaminen (1285/2011).
Jäsenyyttä voivat KANEn asetuksen mukaan hakea rekisteröidyt yhdistykset seuraavilta toimialoilta
- liikunta- ja urheilujärjestöt
- lapsi- ja nuorisojärjestöt
- sivistys- ja kulttuurijärjestöt
- sosiaali- ja terveysjärjestöt
- ympäristö- ja asukasjärjestöt
- ihmisoikeus- ja tasa-arvojärjestöt
- vähemmistö- ja maahanmuuttajajärjestöt
- yrittäjäjärjestöt.
Lisäksi neuvottelukuntaan voi hakea vapaata kansalaistoimintaa (ns. neljännellä sektorilla tapahtuva kansalaistoiminta) sekä kansalaisyhteiskunnan tutkimusta edustavaksi jäseneksi.
Valtioneuvosto on asettanut kansalaisyhteiskuntapolitiikan neuvottelukunta KANEn nelivuotiskaudeksi 27.1.2022–26.1.2026. Seuraavan kerran KANEn jäseneksi voi hakea vuonna 2026. Oikeusministeriö julkaisee hakua koskevat tiedot ja ohjeet verkkosivuillaan.
Hakemusten arvioinnissa kiinnitetään huomiota siihen, että neuvottelukunnan jäsenistö edustaisi asetuksen asettamissa rajoissa monipuolisesti ja laaja-alaisesti suomalaista kansalaisyhteiskuntaa. Lisäksi tarkastellaan hakijan verkostojen laajuutta ja monipuolisuutta sekä mahdollisuuksia osallistua neuvottelukunnan toimintaan. Jäsen ja varajäsen voivat edustaa eri organisaatioita samalla toimialalla. Valinnassa pyritään kiinnittämään huomiota myös siihen, että neuvottelukunnan toimintaan saadaan mahdollisuuksien mukaan myös uusia toimijoita.
Uutisia
Osallisuus on yhteinen asia
Kansalaisyhteiskunta on arvokas kumppani kunnille ja hyvinvointialueille
Kansalaisyhteiskunnan tilaa koskevaa tietoperustaa rakentamassa
Ehdota Demokratiapalkinnon saajaksi iäkkäiden osallisuuden edistäjää
Järjestö- ja vapaaehtoistoiminnan lainsäädännöllisiä esteitä selvitetään
Lisätietoja
Liisa Männistö, erityisasiantuntija
oikeusministeriö, Demokratia- ja julkisoikeusosasto, Demokratia ja vaalit kansalaisvaikuttaminen lasten ja nuorten osallisuus kansalaisyhteiskunta KANE Puhelin:0295150231 Sähköpostiosoite: [email protected]
Niklas Wilhelmsson, neuvotteleva virkamies
oikeusministeriö, Demokratia- ja julkisoikeusosasto, Demokratia ja vaalit kansalaisvaikuttaminen osallistumisoikeudet demokratiapolitiikka kansalaisyhteiskunta Puhelin:0295150348 Sähköpostiosoite: [email protected]
Maria Wakeham-Hartonen, erityisasiantuntija
oikeusministeriö, Demokratia- ja julkisoikeusosasto, Esikunta KANE kansalaisvaikuttaminen kansalaisyhteiskunta kestävä kehitys demokratiapolitiikka Puhelin:0295150416 Sähköpostiosoite: [email protected]