Joukko nuoria ulkona pelaamassa koripalloa.

Kansalaisjärjestöstrategia 

Linjaamme kansalaisjärjestöstrategiassa, miten valtioneuvosto kehittää kansalaisjärjestöjen toimintaedellytyksiä kuluvalla hallituskaudella. Edistämme strategian perusteella kansalaisjärjestöjen omaa varainhankintaa, kehitämme kansalaisjärjestöjä koskevaa valtionavustustoimintaa sekä puramme kansalaisjärjestöjä kuormittavaa byrokratiaa. 

Koska kansalaisjärjestötoiminta ja kansalaisjärjestöjen toimintaympäristö muuttuvat, kansalaisjärjestöillä on tarve kehittää toimintaansa, lisätä yhteistyötään ja uudistaa rakenteitaan. 

Kansalaisjärjestöstrategia annettiin valtioneuvoston periaatepäätöksenä 6.6.2024. Strategia ulottuu vuoteen 2027 ja se perustuu pääministeri Petteri Orpon hallituksen ohjelmaan. 

Kansalaisjärjestöstrategia 2023–2027 Linkki toiselle sivustolleAvautuu uudessa välilehdessä

Strategin för civilsamhällesorganisationer 2023–2027Linkki toiselle sivustolleAvautuu uudessa välilehdessä

CSO Strategy 2023–2027Linkki toiselle sivustolleAvautuu uudessa välilehdessä

Tavoitteet ja toimenpiteet

Tavoitteemme on, että yksityisrahoitukseen perustuva lahjoittamisen kulttuuri kehittyy ja kansalaisjärjestöjen omavaraisuus vahvistuu. Kansalaisjärjestöjen monipuolinen rahoituspohja on tarpeen. Toisena keskeisenä tavoitteenamme on parantaa julkisen hallinnon ja kansalaisyhteiskunnan vuorovaikutusta. 

Strategian toimeenpano sisältää kansalaisjärjestöille osoitettavien lahjoitusten verovähennysoikeuden laajentamista tietyin ehdoin ja rajoituksin sekä asian laajempaa selvittämistä, valtionavustuslain ja valtionavustuskäytänteiden uudistamista sekä kansalaisyhteiskuntavision muodostamista yhteisen tilannekuvan perusteella.

Poikkihallinnollinen työryhmä koordinoi strategian toimeenpanoa valtioneuvostossa.

Seuraa toimenpiteiden etenemistä 

Haluamme, että strategian toimeenpanoa on helppo seurata. Toivomme myös, että mahdollisimman monet osallistuvat valmisteluun, kohtaavat toisensa ja tulevat kuulluiksi. 

Löydät tarkempaa tietoa hankesivuilta

Kerromme tapahtumista ja muista osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuuksista strategian toimeenpanoa koskevalla hankesivulla. Julkaisemme hankesivulla myös dokumentteja, kuten pöytäkirjoja. Olemme dokumentoineet strategian valmistelun omalle hankesivulleen.  

Strategian toimeenpano (hankesivu)

Strategian valmistelu (hankesivu)

Liity sähköpostilistalle

Saat ensimmäisten joukossa ajankohtaista tietoa toimenpiteiden etenemisestä ja siitä, miten voit osallistua ja vaikuttaa. Osallistuminen on vapaaehtoista, eikä velvoita sinua mihinkään. Voit poistua verkostosta halutessasi sähköpostiviestillä.

Liity sähköpostilistalleLinkki toiselle sivustolleAvautuu uudessa välilehdessä 

Tutki perustietoja kansalaisjärjestöistä

Kokoamme strategian seurannan tueksi perustietoja kansalaisjärjestöjen toiminnasta ja toimintaedellytyksistä. Raportti helpottaa myös tiedonhakua. 

RaporttiLinkki toiselle sivustolleAvautuu uudessa välilehdessä (suomeksi)

RaporttiLinkki toiselle sivustolleAvautuu uudessa välilehdessä (ruotsiksi)

Kannustamme osallistumaan keskusteluun myös sosiaalisessa mediassa. Lisää julkaisuihisi aihetunniste #kansalaisjärjestöstrategia.

Ajankohtaista

Osallisuus on yhteinen asia

OM
Tyyppi:Kolumni Julkaisuajankohta:20.1.2025 10.39

Kansalaisyhteiskunta on arvokas kumppani kunnille ja hyvinvointialueille

OM
Tyyppi:Tiedote Julkaisuajankohta:31.10.2024 13.39

Kansalaisyhteiskunnan tilaa koskevaa tietoperustaa rakentamassa

OM
Tyyppi:Kolumni Julkaisuajankohta:12.9.2024 14.31

Yhteystiedot

Mikko Lehtonen, erityisasiantuntija 
oikeusministeriö, Demokratia- ja julkisoikeusosasto, Demokratia ja vaalit kansalaisyhteiskunta  Puhelin:0295150173   Sähköpostiosoite:


Maria Wakeham-Hartonen, erityisasiantuntija 
oikeusministeriö, Demokratia- ja julkisoikeusosasto, Esikunta KANE  kansalaisvaikuttaminen  kansalaisyhteiskunta  kestävä kehitys  demokratiapolitiikka  Puhelin:0295150416   Sähköpostiosoite:

kansalaisjarjestostrategia.om(at)gov.fi