Hyppää sisältöön
Media

Brax: Tulevan hallituksen on tärkeää tuomita rasistiset teot

oikeusministeriö
Julkaisuajankohta 12.5.2011 11.00
Tiedote -

Oikeusministeri Tuija Brax kannustaa seuraavaa hallitusta ja sen pääministeriä ottamaan vahvan roolin rasismin torjunnassa.

- On tärkeää että pääministerin arvovallalla yksiselitteisesti tuomitaan rasistiset teot ja tehdään selväksi, ettei niitä Suomessa hyväksytä, ministeri Brax sanoi Viestinnän keskusliiton seminaarissa 12. toukokuuta.

Kesäkuun alussa tulevat voimaan eduskunnan hyväksymät muutokset rasistisia rikoksia koskeviin rikoslain säännöksiin. Muutosten taustalla on Euroopan neuvoston tietoverkkorikoksia koskevan sopimuksen rasisminvastaisen lisäpöytäkirjan hyväksyminen ja EU:n rasismin torjuntaa koskevan puitepäätöksen kansallinen täytäntöönpano.

Kiihottaminen kansanryhmää vastaan on keskeinen rasistisen vihapropagandan kriminalisoiva rangaistussäännös. Jatkossa sitä voidaan nykyistä selkeämmin soveltaa rasististen viestien levittämisen ohella myös muunlaisiin viharikoksiin. Säännöksessä mainitaankin nyt rasististen perusteiden lisäksi esimerkiksi vakaumus, seksuaalinen suuntautuminen ja vammaisuus.

Lisäksi uudistuksella pyritään selventämään internetsivustojen ylläpitäjien vastuuta.

- Rikoslakiin lisättiin yhtenä lainvastaisen materiaalin levittämisen tekotapana saatavilla pitäminen. Rangaistussäännöstä voidaan soveltaa myös tilanteissa, joissa henkilö pitää rasistista materiaalia saatavilla, vaikka ei ole sitä alun perin itse laatinutkaan, oikeusministeri Brax sanoi.

- Käytännössä kyse voi olla esimerkiksi siitä, että ylläpitäjä tietoisesti sallii lainvastaisen aineiston pitämisen sivustollaan, vaikka hänen huomiotaan on kiinnitetty asiaan ja aineiston poistaminen olisi mahdollista. Vastuu edellyttää kuitenkin, että ylläpitäjä on tietoinen sivustoillaan olevasta vihakirjoittelusta.

Aiemmin on ollut jokseenkin epäselvää, voiko sivuston ylläpitäjä joutua rasistisesta kirjoittelusta vastuuseen ja jos voi niin millaisissa tilanteissa vastuu voisi tulla kyseeseen.

Lisätietoja
lainsäädäntösihteeri Mirja Salonen, puh. 09 1606 7675 tai 050 520 9106,
sähköposti: [email protected]

Tuija Brax
Sivun alkuun