Hyppää sisältöön
Media

Kirje uusille äänestäjille ja vaalitietoa monilla kielillä

oikeusministeriö
Julkaisuajankohta 16.3.2011 9.00
Tiedote -

Oikeusministeriö lähettää eduskuntavaaleissa jälleen uusille äänestäjille kirjeen, jolla pyritään innostamaan nuoria käyttämään äänioikeuttaan. Noin 120 000 nuorella on nyt ensimmäistä kertaa tilaisuus äänestää valtiollisissa vaaleissa.

Ministeriön vaalisivuja www.vaalit.fi on uudistettu ja sivuilla on saatavilla tietoa eduskuntavaaleista noin kahdellakymmenellä eri kielellä. Mukana ovat inarinsaame, koltansaame, pohjoissaame, karjala ja romani sekä englani, viro, venäjä, somali, saksa, kiina, vietnam, turkki, arabia, espanja, ranska, kurdi ja albania. Lisäksi sivuilla on selkokielistä ja viittomakielistä aineistoa suomeksi ja ruotsiksi. Vaalit.fi -verkkosivusto on mukana myös Facebookissa.

Eduskuntavaalien ehdokastiedot tuotetaan ensimmäistä kertaa näkövammaisille saavutettavassa muodossa; äänitteenä, pistekirjoituksella ja elektronisessa muodossa. Palvelu toteutetaan yhteistyössä Näkövammaisten Keskusliiton kanssa.

Eduskuntavaaleja tuodaan esille myös tv-tietoiskulla, jota esitetään tv-kanavilla ennakkoäänestyksen ja vaalipäivän äänestyksen yhteydessä.

Eduskuntavaalien yhteydessä järjestettävissä nuorisovaaleissa oikeusministeriö seuraa verkkoäänestämisestä saatuja kokemuksia. Nuorisovaalien ennakkoäänestyksessä kokeillaan sähköistä etä-äänestämistä 21.-27.3 ja uurnavaali toteutetaan 28.3.-8.4.

Kaikkiin yläkouluihin, lukioihin ja ammatillisiin oppilaitoksiin on jaettu oikeusministeriön ja useiden yhteistyökumppanien tuottama demokratiakasvatusaineisto. Aineiston tarkoitus on kannustaa ja tukee kouluja keskustelemaan demokratiasta, eduskuntavaaleista, äänestämisestä ja vaikuttamisesta.

Lisätietoja:
demokratia- ja kieliasioiden yksikön johtaja Johanna Suurpää, puh. 09 1606 7800
sähköposti: [email protected]

Sivun alkuun