Hyppää sisältöön
Media

Bestämmelserna om villkorlig frihet ska skärpas

justitieministeriet
Utgivningsdatum 11.10.2018 14.05
Pressmeddelande

Regeringen föreslår att det ska bli svårare för återfallsförbrytare att bli villkorligt frigivna. En proposition med förslag till skärpta bestämmelser om villkorlig frihet överlämnades till riksdagen idag.

Förslaget syftar till att göra straffrättssystemet rättvisare och mer godtagbart.

Enligt förslaget ska en fånge friges villkorligt när hälften av fängelsestraffet är avtjänat, om han eller hon under de fem år som föregick brottet inte har avtjänat ett fängelsestraff i fängelse. För närvarande är motsvarande tidsgräns tre år.

Ändringen av bestämmelserna om villkorlig frihet är en del av justitieminister Antti Häkkänens åtgärdspaket för att skärpa straffen.

- Ändringen skärper straffen för återfallsförbrytare. Syftet med förslaget är att förbättra systemet med villkorliga straff så att det blir mer rättvist och trovärdigt. Denna ändring är viktig för systemets trovärdighet, säger Häkkänen.

Att tidsgränsen höjs från tre till fem år motsvarar tidigare bestämmelser, eftersom kravet på fängelsefrihet ändrades från fem till tre år på 1970-talet.

Reformen uppskattas öka de årliga kostnaderna för fängelseverksamhet med ca 2,2 miljoner euro. Lagen avses träda i kraft i mars 2020.

Ytterligare upplysningar:

Paulina Tallroth, regeringsråd, tfn 029 515 0146, [email protected]

Lauri Koskentausta, specialmedarbetare, tfn 029 515 0131, [email protected]

Statsrådets beslutsmaterial (på finska)
 

Sivun alkuun