Hyppää sisältöön
Media

EU-asiantuntijaseminaari pohtii tuomioistuinten asiakirjojen anonymisointia

oikeusministeriö
Julkaisuajankohta 4.9.2019 10.00
Tiedote

Henkilötietojen sähköinen käsittely sekä anonymisointi ja pseudonymisointi tuomioistuinratkaisuissa on teemana oikeusministeriön järjestämässä seminaarissa 5. syyskuuta Helsingissä.

Suomen EU-puheenjohtajakauteen kuuluvaan asiantuntijaseminaariin osallistuu noin 70 asiantuntijaa EU-maista.

Tilaisuuden tarkoituksena on lisätä tietoa ja kokemusta tavoista peittää henkilötietoja asiakirjoista erilaisilla verkkosovelluksilla ja ohjelmilla, jotta niitä voidaan julkaista eri tarkoituksiin. Tarkoituksena on tuoda esiin myös tekoälyn käyttötapoja henkilötietojen peittämisessä.

Tilaisuuden teema liittyy läheisesti oikeusministeriön johtamaan Anoppi-hankkeeseen. Siinä tuotetaan sähköisiä työkaluja tuomioistuinratkaisujen henkilötietojen käsittelyyn ja peittämiseen. Suomi esittelee tilaisuudessa sovelluksia, joiden koekäyttö tuomioistuimissa alkaa vuoden 2020 alkupuoliskolla.

Ranska ja Itävalta esittelevät tilaisuudessa kansallisia hankkeitaan asiakirjatiedon anonymisoinnissa ja pseudonymisoinnissa. EU-toimielinten osalta käsitellään EU:n virallisen lehden, EU-tuomioistuimen ratkaisujen ja muiden virallisjulkaisujen sisältämien henkilötietojen anonymisointia ja pseudonymisointia.                   

Lisäksi selvitellään yhteistyön tiivistämistä ja mahdollisia yhteistyöhankkeita EU:n jäsenvaltioiden kesken.

Lisätietoja: kehittämispäällikkö Aki Hietanen, oikeusministeriö, puh. +358 295 150 510, sähköposti: aki.hietanen(at)om.fi

Tuomioistuinratkaisujen pseudonymisointi – haasteita ja ratkaisumalleja

Anoppi-hankkeen esittely

Anoppi-hankkeen kotisivu

Sivun alkuun