Hyppää sisältöön
Media

EU:n oikeusministerit keskustelevat Helsingissä yhteisistä arvoista ja oikeusvaltioperiaatteesta

oikeusministeriö
Julkaisuajankohta 18.7.2019 14.21
Uutinen

Muuttoliike, sisäisen turvallisuuden suunta sekä yhteisten arvojen ja oikeusvaltioperiaatteen vahvistaminen ovat keskeisiä kysymyksiä, kun EU:n sisäministerit ja oikeusministerit kokoontuvat epäviralliseen ministerikokoukseen Helsinkiin 18.–19. heinäkuuta.

Kokous jatkuu perjantaina 19. heinäkuuta oikeusministerien keskusteluilla. Kokouksen puheenjohtajana toimi oikeusministeri Anna-Maja Henriksson.

Yhteisten arvojen ja oikeusvaltioperiaatteen vahvistaminen on yksi Suomen puheenjohtajakauden painopisteistä. Oikeusministerit keskustelevat aiheesta oikeusalan näkökulmasta. Oikeusvaltioperiaatteen toteutumisessa keskeistä on oikeuslaitosten tehokkuus, riippumattomuus ja laatu. Näiden periaatteiden toteutuminen vaikuttaa myös Euroopan oikeusalueen yhteistyöhön, joka perustuu vastavuoroiseen tunnustamiseen ja keskinäiseen luottamukseen.

Toisena kokousaiheena on rikosoikeudellisen yhteistyön kehittäminen unionissa. Sujuva yhteistyö on tärkeää rajat ylittävien rikosten selvittämiseksi ja syytteeseen panemiseksi. Kokouksessa keskustellaan erityisesti vankeusajan olosuhteista ja vaihtoehdoista vankeudelle.

Suomen EU-puheenjohtajuus EU2019.FI 
Kokouksen ohjelma

Sivun alkuun