Hyppää sisältöön
Media

EU:n oikeusministerit kokoontuvat Brysselissä

oikeusministeriö
Julkaisuajankohta 1.12.2015 12.30
Tiedote
EU:n oikeus- ja sisäasiainneuvosto kokoontuu 3. ? 4. joulukuuta Brysselissä. Oikeusasioissa Suomea edustaa oikeus- ja työministeri Jari Lindström.

Oikeusministerien on tarkoitus hyväksyä kokouksessa asetusehdotus, jolla pyritään tukemaan kansalaisten vapaata liikkuvuutta ja rajat ylittävää asiointia EU:n alueella. Yleisten asiakirjojen hyväksymistä koskevan ehdotuksen mukaan tietyt asiakirjat olisi hyväksyttävä toisessa jäsenvaltiossa ilman niin sanottua apostille-todistusta. Tällaisia olisivat muun muassa henkilön siviilioikeudellista asemaa koskevat asiakirjat, jotka liittyvät syntymään, kuolemaan sekä avioliittoon tai rekisteröityyn parisuhteeseen.

Lisäksi tavoitteena on hyväksyä asetusehdotukset aviopuolisoiden ja rekisteröidyn parisuhteen osapuolten varallisuussuhteista. Näitä asetuksia sovellettaisiin omaisuuden jakamiseen parisuhteen purkauduttua, kun tapauksella on liittymiä useaan jäsenvaltioon. Ehdotetut säännökset koskisivat mm. sitä, minkä jäsenvaltion tuomioistuin on toimivaltainen käsittelemään asian ja minkä valtion lakia sovelletaan.

Kokouksessa keskustellaan myös siitä, miten varmistetaan viranomaisten tehokas toiminta rikollisuuden siirtyessä yhä enemmän verkkoon. Samalla todistusaineisto digitalisoituu ja on entistä helpompi kätkeä ja tuhota. Viranomaisten on tärkeä tehostaa tutkintakeinojaan ja oikeudellista yhteistyötä. Esimerkiksi viranomaisen pyytäessä oikeusapua toisen valtion viranomaiselta olisi vastausaikoja pystyttävä huomattavasti lyhentämään nykyisestä.

Kokouksessa on esillä myös maahanmuuttokriisiin liittyvä oikeudellinen yhteistyö sekä muukalaisvihan torjuminen.

Ministeri Lindström tapaa kokouksen yhteydessä EU:n oikeusasioista vastaavan komissaarin V?ra Jourován. Keskustelunaiheina ovat ajankohtaiset EU-asiat kuten maahanmuutto, tietosuoja-asiat, eurooppalainen sopimusoikeus ja Euroopan syyttäjänviraston valmistelu.

Lisätietoja: neuvotteleva virkamies Eeva Aittoniemi, puh. +358 2951 50170 sekä erityisasiantuntijat Anna-Elina Pohjolainen (tietosuoja, siviilioikeus), EUE, puh. +32 2 2878 431 ja Lauri Rautio (rikosoikeus), EUE, puh: +32 2 2878 594


Jari Lindström
Sivun alkuun