Hyppää sisältöön
Media

Ennakkoäänestys presidentinvaalin toisella kierroksella alkaa keskiviikkona

oikeusministeriö
Julkaisuajankohta 24.1.2012 10.21
Tiedote -

Tasavallan presidentin vaalissa toimitetaan toinen kierros, koska kukaan ehdokkaista ei saanut ensimmäisessä vaalissa yli puolta äänistä. Toisen vaalin ehdokkaina ovat Pekka Haavisto numerolla 2 ja Sauli Niinistö numerolla 6. Ehdokasnumerot ovat samat kuin ensimmäisessä vaalissa. Helsingin vaalipiirilautakunnan tänään vahvistaman vaalituloksen mukaan Niinistö sai ensimmäisessä vaalissa 37,0 prosenttia äänistä ja Haavisto 18,8 prosenttia äänistä.

Toisen vaalin ennakkoäänestys alkaa kotimaassa keskiviikkona 25. tammikuuta. Viimeinen ennakkoäänestyspäivä on tiistai 31. tammikuuta. Ulkomailla ennakkoäänestys toimitetaan 25.-28. tammikuuta, mutta monissa ulkomailla olevissa ennakkoäänestyspaikoissa äänestysajanjakso on tätä lyhyempi.

Presidentinvaalissa voi äänestää joko vaalipäivänä tai ennakkoon. Äänestäjän on esitettävä kuvallinen henkilöllisyystodistus äänestämisen yhteydessä.

Ennakkoon voi äänestää missä tahansa yleisessä ennakkoäänestyspaikassa kotimaassa tai ulkomailla. Äänioikeutetulle postitse lähetetyssä ilmoituskortissa on luettelo oman vaalipiirin ennakkoäänestyspaikoista. Ennakkoäänestyspaikoista ja niiden aukioloajoista saa tietoa myös oikeusministeriön vaalisivuilta www.vaalit.fi sekä puhelinpalvelusta. Maksuton puhelinpalvelu on suomeksi numerossa 0800 9 4770 ja ruotsiksi numerossa 0800 9 4771.

Toisen vaalin vaalipäivä on sunnuntaina 5. helmikuuta. Vaalipäivänä saa äänestää vain ilmoituskorttiin merkityssä äänestyspaikassa. Äänestyspaikat ovat vaalipäivänä avoinna kello 9-20.

Henkilö, jonka liikuntakyky on niin rajoittunut, ettei hän pääse ilman kohtuuttomia vaikeuksia ennakkoäänestys- tai vaalipäivän äänestyspaikkaan, saa äänestää ennakkoon kotonaan. Myös omaishoitaja, joka asuu kotiäänestäjän kanssa samassa taloudessa, voi tietyin edellytyksin äänestää samassa yhteydessä. Kotiäänestykseen on ilmoittauduttava viimeistään 24.1. ennen kello 16 oman kunnan keskusvaalilautakunnalle. Jos on ilmoittautunut kotiäänestykseen jo ensimmäisessä vaalissa, ei uutta ilmoitusta tarvita.

Lisätietoja: vaalijohtaja Arto Jääskeläinen, puh. 09 1606 7572
neuvotteleva virkamies Jussi Aaltonen, puh. 09 1606 7620
sähköposti: [email protected]

Ennakkoäänestyksen aikana vaalisivuilla www.vaalit.fi julkaistaan noin klo 18 ja noin klo 21 tiedot ennakkoon äänestäneiden määrästä koko maassa, vaalipiireissä ja kunnissa (äänestäjän kotikunnan mukaan). Viikonloppuna (la-su) tiedot päivitetään jo noin klo 16.30.

Anna-Maja Henriksson
Sivun alkuun