Hyppää sisältöön
Media

Ensimmäiset selkokieliset vaalivideot valmistuivat

oikeusministeriö
Julkaisuajankohta 8.5.2012 12.00
Tiedote -

Vaaleissa äänestämisestä on tehty ensimmäiset selkokieliset videot. Selkovaalivideoilla kerrotaan perusohjeet äänestämisestä kuntavaaleissa, eduskuntavaaleissa ja europarlamenttivaaleissa. Aiemmin on jo tuotettu useista vaaleista selkoesitteitä, mutta nyt välineenä on ensimmäistä kertaa video. Näin hankkeessa on jouduttu perusteellisesti pohtimaan, miten liikkuvan kuvan käyttö ja selkokieli sopivat yhteen.

- Äänestäminen voi olla uusi, vähän pelottavakin kokemus osalle äänestäjistä. Näillä
videoilla pyritään esittämään mahdollisimman selkeästi, kuinka äänestäminen tapahtuu niin ennakkoon kuin varsinaisena vaalipäivänä, sanoo Selkokeskuksen johtaja Hannu Virtanen.

Selkokielestä on hyötyä ihmisille, joilla on kielellisiä vaikeuksia. Selkokieltä voivat tarvita esimerkiksi monet vammaiset henkilöt, suomea tai ruotsia opiskelevat maahanmuuttajat, lapset ja nuoret sekä ikäihmiset. Selkokielisistä äänestysohjeista on hyötyä myös kaikille niille, jotka äänestävät ensimmäistä kertaa.

Selkokielinen vaalitiedottaminen sisältyy valtioneuvoston maaliskuussa hyväksymään kansalliseen perus- ja ihmisoikeustoimintaohjelmaan.

Selkovaalivideot ovat tuottaneet eduskunta, Euroopan parlamentin Suomen tiedotustoimisto, Kehitysvammaliitto, Kuntaliitto ja oikeusministeriö. Videot ovat suomen- ja ruotsinkieliset. Videot tulevat ensimmäistä kertaa käyttöön syksyn kuntavaalien yhteydessä.

Selkovaalivideot ovat nähtävillä mm. oikeusministeriön vaalisivuilla www.vaalit.fi, Kuntaliiton sivuilla www.kuntavaalit.fi sekä Kehitysvammaliiton ylläpitämillä selkokielisillä internetsivuilla www.verneri.net/selko ja www.papunet.net/selko/tietoa.

Lisätietoa vaaleista:
neuvotteleva virkamies Jussi Aaltonen, oikeusministeriö, 09 1606 7620, [email protected]
www.vaalit.fi

Lisätietoa selkokielestä:
Selkokeskuksen johtaja Hannu Virtanen, 040 503 1003, [email protected]
www.selkokeskus.fi

Selkovaalivideot

Anna-Maja Henriksson
Sivun alkuun