Hyppää sisältöön
Media

Hallitus esittää muutoksia konkurssipesien hallinnon valvontaan

oikeusministeriö
Julkaisuajankohta 30.5.2024 13.08
Tiedote

Hallitus pyrkii täsmentämään konkurssipesien hallinnon valvontaa. Tarkoituksena on edistää pesänhoitajan mahdollisuuksia saada tietoa konkurssiin asetetun velallisen taloudellisesta asemasta. Lakimuutokset vastaisivat käytännön valvontatyössä tunnistettuihin täydennystarpeisiin.

Pesänhoitaja tarvitsee työssään kirjanpitoaineistoa, jotta hän voi selvittää velallisen konkurssia edeltäneen toiminnan ja taloudellisen aseman sekä tehdä tarvittavat ilmoitukset rikosepäilyistä poliisille. Käytännössä pesänhoitajien on kuitenkin ollut hankalaa saada velallisen kirjanpitoaineistoa kolmansilta tahoilta erityisesti varattomissa ja vähävaraisissa pesissä.

Konkurssiasiamiehen toimivaltuuksia täsmentämällä voitaisiin varmistaa, että pesänhoitajat saavat kaikissa tilanteissa aineiston haltuunsa viimeistään silloin, kun konkurssiasiamies puuttuu asiaan. 

Samalla lakiin tehtäisiin muita päivityksiä esimerkiksi ottamalla eräistä nykyisistä valvontakäytännöistä säännökset lakiin.

Lakimuutokset ovat osa pääministeri Petteri Orpon hallituksen hallitusohjelmaa. Hallitusohjelman mukaan vahvistetaan asioiden selvittämistä yritysten ongelmatilanteissa ja edistetään rikos- ja vahingonkorvausvastuun toteutumista konkurssitapauksissa.

Lait on tarkoitettu tulemaan voimaan syksyllä 2024.

Valtioneuvoston päätökset

Lisätietoja: lainsäädäntöneuvos Katri Törnroth, p. 0295 150 084, [email protected]

Sivun alkuun