Hyppää sisältöön
Media

Henriksson: Raiskausrikoksia koskevat säännökset kokonaistarkasteluun

oikeusministeriö
Julkaisuajankohta 14.3.2012 13.23
Tiedote -

- Oikeusministeriössä valmistuu vielä tänä keväänä raiskausrikosten lainsäädännöllisiä muutostarpeita koskeva arviomuistio, jossa tarkastellaan näitä rikoksia koskevia säännöksiä kokonaisuutena, lupasi oikeusministeri Anna-Maja Henriksson keskiviikkona.Muistion viimeistely on odottanut tänään julkistettua Oikeuspoliittisen tutkimuslaitoksen selvitystä. - Jatkotoimenpiteet katsotaan, kun muistio on valmis ja siitä on saatu lausunnot.

Ministeri Henrikssonin mukaan aika on nyt kypsä näitä rikoksia koskevan lainsäädännön kokonaisarvioinnille.

- Tämän selvityksen pohjalta on syytä kriittisesti arvioida nykylainsäädäntöä ja esimerkiksi sitä, onko rajanveto sukupuoliyhteyteen pakottamisen ja raiskauksen välillä oikea. Onkin syytä pohtia, pitäisikö meidän siirtyä Ruotsin lainsäädännön malliin, jossa vähäinenkin väkivallan käyttö tai sillä uhkaaminen luokitellaan raiskaukseksi.

- Toinen asia, johon kiinnitin huomiota, oli raiskausrikosten uhreille tuomittujen korvausten taso, joka mielestäni on alhainen ottaen huomioon, että uhreille usein jää näistä teoista jonkinasteiset pysyvät psyykkiset vammat.

- Nyt julkistettu selvitys on kattava ja perusteellinen tutkimus, joka tarjoaa myös lainvalmistelussa tarvittavaa tärkeää taustatietoa. Yksittäisistä julkisuudessa käsitellyistä jutuista ei saa kuvaa rangaistuskäytännön suurista linjoista. Kun samankin rikosnimikkeen alla olevat teot huomattavasti vaihtelevat tekotavoiltaan, pelkät lukumäärätiedot ja rangaistusten kestoa koskevat tiedot eivät paljon kerro. Lisäksi uhrien suojaksi tarkoitetut salassapitosäännökset rajoittavat sitä, mitä jutuista voidaan julkisuudessa kertoa.

Lisätietoja:
erityisavustaja Robin Harms, puh. 09 1606 7506
s-posti: [email protected]

Anna-Maja Henriksson
Sivun alkuun