Hyppää sisältöön
Media

Hissilaskuri helpottaa hissin jälkiasennuksen kustannusjaon laskemista taloyhtiössä

oikeusministeriö
Julkaisuajankohta 18.9.2012 6.00
Tiedote -

Oikeusministeriö ja ympäristöministeriö ovat avanneet hissilaskuri-verkkopalvelun. Korjaustieto.fi-sivustolla avatun palvelun avulla voi laskea, kuinka hissin jälkiasennuksen kustannukset jakautuvat asunto-osakeyhtiön osakkaiden kesken.

Nyt avattu palvelu on tarkoitettu lähinnä asunto-osakeyhtiöiden isännöitsijöiden, hallitusten jäsenten ja osakkaiden käyttöön.

Hissilaskuri soveltuu hissien rakentamiskulujen jakoon yhtiöissä, jotka ovat rakentamassa uutta hissiä vähintään kolmikerroksiseen vanhaan taloon tai vain osaan porrashuoneista. Laskuria ei sovelleta vanhan hissin kunnossapito- ja uusimiskulujen jakoon.

Suomenkielinen hissilaskuri löytyy osoitteesta www.korjaustieto.fi/hissilaskuri ja ruotsinkielinen osoitteesta www.korjaustieto.fi/sv/hisskalkylator. Korjaustieto.fi on ympäristöministeriön verkkopalvelu, joka tarjoaa asiantuntijoiden tuottamaa luotettavaa tietoa korjausrakentamisesta sekä yksityisille kuluttajille että ammattilaisille. Hissilaskuri on osa verkkopalvelun tarjoamia kiinteistönpitoa tukevia työkaluja.

Hissin rakennuskustannukset jaettava sijaintikerroksen mukaan

Uusi asunto-osakeyhtiölaki tuli voimaan vuonna 2010. Laissa on muun muassa helpotettu hissien jälkiasennusta koskevaa päätöksentekoa. Päätös hissin rakentamisesta tehdään enemmistöpäätöksellä, kun aiemmin suuri osa päätöksistä tehtiin yksimielisesti.

Uudessa laissa hissin jälkiasennuksesta aiheutuvat kustannukset jaetaan vastikeperusteen (esim. huoneiston pinta-ala) ja huoneistojen sijaintikerroksen mukaan.

Eduskunta edellytti lain hyväksyessään, että internetiin luodaan palvelu, jonka avulla hissin jälkiasennuksen kustannukset voidaan jakaa taloyhtiössä. Hissilaskuri helpottaa osaltaan rakennuskannan kehittämishankkeita, joilla vastataan väestön ikääntymisestä aiheutuviin tarpeisiin.

Hissilaskurin ovat tuottaneet oikeusministeriö ja ympäristöministeriö yhteistyössä alan toimijoiden, kuten Isännöintiliiton ja Suomen Kiinteistöliiton kanssa. Laskurin siirtotiedostojen yhteensopivuudesta on neuvoteltu suurimpien kiinteistöhallinnan ohjelmistotoimittajien kanssa.

Tietoa asunto-osakeyhtiölain uudistuksesta

Lisätietoja:
Asunto-osakeyhtiölaista ja hissilaskurin sisällöstä: lainsäädäntöneuvos Jyrki Jauhiainen, OM, puh. 02951 50220
[email protected]
Korjaustieto.fi-verkkopalvelusta: yliarkkitehti Harri Hakaste, YM, puh. 050 413 7673, [email protected]

Anna-Maja Henriksson Krista Kiuru
Sivun alkuun