Hyppää sisältöön
Media

Kirjeäänestys ensimmäistä kertaa käytössä eduskuntavaaleissa 2019

oikeusministeriö
Julkaisuajankohta 14.1.2019 15.58
Tiedote

Suomessa otetaan käyttöön kirjeäänestys ulkomailta kevään 2019 eduskuntavaaleista alkaen. Ulkomailla pysyvästi asuvat äänioikeutetut sekä muut ennakkoäänestysaikana ja vaalipäivänä ulkomailla oleskelevat äänioikeutetut saavat oikeuden äänestää yleisissä vaaleissa kirjeitse ulkomailta.

Kirjeäänestystä haluava äänestäjä on itse vastuussa kirjeäänestysmateriaalin tilaamisesta, äänestämisestä ja siitä, että ääni ehtii ajoissa perille. Äänioikeutetun tulee tilata kirjeäänestysasiakirjat Suomesta ulkomaiseen osoitteeseen. Kirjeäänestyksessä äänestäjän tulee hankkia paikalle kaksi todistajaa todistamaan allekirjoituksillaan, että äänestyksessä on säilytetty vaalisalaisuus ja kunnioitettu vaalivapautta. Äänestyslipun ja muiden asiakirjojen tulee olla perillä oikealla keskusvaalilautakunnalla viimeistään vaalipäivää edeltävänä perjantaina.

Kirjeäänestyksen arvioidaan parantavan monien ulkosuomalaisten ja ulkomailla oleskelevien äänioikeutettujen mahdollisuutta äänestää. Uudistuksesta huolimatta mahdollisuus äänestää nykyiseen tapaan ennakkoon asetuksella säädetyissä ulkomaan edustustoissa ja konsulaateissa säilyy myös jatkossa. Näin ollen ulkomailla oleva äänioikeutettu voi vapaasti päättää, äänestääkö hän kirjeitse vai ennakkoäänestyspaikalla.

Kirjeäänestysasiakirjat on helpointa tilata sähköisen tilauspalvelun kautta osoitteesta vaalit.fi/kirjeaanestys 14.1. alkaen. Kirjeäänestäminen on mahdollista 14.3. alkaen, kun ehdokasnumerot on vahvistettu. Asiakirjat voi myös tilata postitse tai sähköpostitse. Tarkemmat ohjeet löytyvät osoitteesta www.vaalit.fi. Europarlamenttivaalien osalta tilauspalvelu avautuu 26.2.

Lisätietoja:
Neuvotteleva virkamies Heini Huotarinen, puh. 02951 50127, [email protected]
Hallitussihteeri Laura Peuraniemi, puh. 02951 50037, [email protected]
Vaalijohtaja Arto Jääskeläinen, puh. 02951 50128, [email protected]

Sivun alkuun