Hyppää sisältöön
Media

Oikeusministeri Brax vierailee Yhdysvalloissa

oikeusministeriö
Julkaisuajankohta 6.9.2010 8.39
Tiedote -

Oikeusministeri Tuija Brax vierailee Washingtonissa Yhdysvalloissa 6. – 10. syyskuuta. Hän tapaa Yhdysvaltain oikeusministerin Eric Holderin. Ministerit keskustelevat muun muassa tietosuojakysymyksistä, jotka liittyvät kansainvälisten tilisiirtotietojen sekä lentomatkustajien tietojen luovuttamiseen EU-maista Yhdysvaltoihin. EU-maat luovuttavat kyseisiä tietoja terrorismin ja sen rahoituksen torjumiseksi.

Kansainvälisten tilisiirtotietojen luovuttamista koskeva niin sanottu SWIFT-sopimus tuli voimaan heinäkuussa. Sopimuksen tavoitteena on taata tietojen siirroissa henkilötietojen suojan riittävä taso.

Parhaillaan on vireillä neuvottelujen aloittaminen EU:n ja Yhdysvaltojen keskinäisestä tietosuojasopimuksesta, joka koskisi rikosasioissa tehtävää yhteistyötä. Sopimus sisältäisi henkilötietojen käsittelyä koskevat yleiset periaatteet, joita tulisi aina noudattaa henkilötietojen siirroissa. Suomen lainsäädäntö edellyttää, että kansalaisilla on oikeus tarkistaa omat tietonsa ja saada mahdolliset virheet korjatuksi.

Oikeusministeri Brax tapaa vierailun aikana myös korkeimman oikeuden oikeusneuvos Anthony M. Kennedyn. Tarkoituksena on keskustella muun muassa vaalikampanjoiden rahoitukseen liittyvästä korkeimman oikeuden tammikuussa antamasta ennakkopäätöksestä.

Lisäksi Brax tapaa ulkoministeriön, valtiovarainministeriön sekä kansalaisjärjestöjen edustajia. Hän tutustuu julkisen hallinnon avoimuuteen liittyviin hankkeisiin, jotka ovat Yhdysvalloissa edistyneet huomattavan pitkälle presidentti Barack Obaman avointa ja läpinäkyvää hallintoa korostavan politiikan myötä. Esimerkki kehittyneestä teknologiasta on hallinnon yhteinen verkkoportaali www.usa.gov, joka tarjoaa helppokäyttöisessä muodossa erilaisia sähköisiä palveluja sekä julkista tietoa.

Muina keskustelunaiheina vierailun aikana ovat mm. äänestäjien aktivointi presidentti Obaman vaalikampanjan yhteydessä, järjestäytyneen rikollisuuden ja terrorismin torjunta sekä terrorismin vastaisten toimien vaikutukset kansalaisten perusoikeuksiin.

Lisätietoja: johtaja Johanna Suurpää, puh. 09 1606 7800
erityisavustaja Anu Santaharju puh. 09 1606 7520

Sivun alkuun