Hyppää sisältöön
Media

Ministerit Brax, Virkkunen ja Wallin toivovat kouluilta aktiivista demokratiakasvatusta

oikeusministeriö
Julkaisuajankohta 3.3.2011 8.00
Tiedote -

Kevään eduskuntavaalit ja niihin liittyvä vaalikeskustelu antavat kouluille hyviä ja käytännönläheisiä teemoja demokratiakasvatukseen. Ennen eduskuntavaaleja toteutetaan kouluissa alle 18-vuotiaille nuorille varjovaalit. Kouluille tarjotaan myös nuorten ehdokkaiden vaalipaneeleja ja helppoa mahdollisuutta tuoda poliittinen keskustelu ja puolueet kouluihin.

Eduskuntavaalien yhteydessä järjestettäviin nuorisovaaleihin on toistaiseksi ilmoittautunut mukaan vähemmän kouluja kuin koskaan aikaisemmin. Koulujen rehtoreille osoittamassaan kirjeessä oikeusministeri Tuija Brax, opetusministeri Henna Virkkunen ja kulttuuriministeri Stefan Wallin toivovat kouluilta aktiivista demokratiakasvatusta.

Kouluille on demokratiakasvatukseen tarjolla täysin uudenlaisia menetelmiä. Nuorisovaaleissa kokeillaan sähköistä etä-äänestämistä, ensimmäistä kertaa Suomessa. Sähköinen etä-äänestys on varjovaalien ennakkoäänestys ja se toteutetaan 21.-27.3. Varjovaalien uurnavaali toteutetaan 28.3.-8.4. Koulut valitsevat, toteuttavatko varjovaalit entiseen tapaan uurnavaalina vai voivatko oppilaat uurnavaalin lisäksi äänestää ennakkoon sähköisessä etä-äänestyksessä. Oikeusministeriön tarkoituksena on seurata verkkoäänestämisestä saatuja kokemuksia.

Kouluille tarjotaan tänä keväänä Nuorisovaalien lisäksi muitakin helppoja ja valmiita välineitä demokratiakasvatukseen. Suomen Nuorisoyhteistyö - Allianssin, oikeusministeriön, opetus- ja kulttuuriministeriön, Opetushallituksen, Historian ja yhteiskuntaopin opettajien liiton ja Nuorisovaltuustojen liiton toteuttama Demokratia-avain, opettajan opas demokratiakasvatukseen postitetaan tällä viikolla kaikkiin yläkouluihin, lukioihin ja ammatillisiin oppilaitoksiin. Aineisto tarjoaa valmiita oppituntimalleja ja projekti-ideoita demokratiakasvatuksen toteuttamiseen.

Nuorisovaalit -hankkeen tavoitteena on kasvattaa nuorten äänestysaktiivisuutta, nostaa esille nuorille tärkeitä vaaliteemoja ja tarjota sekä kouluille että nuorille välineitä eduskuntavaalien huomioimiseen. Hankkeen nimessä tiivistyy sen perusajatus: vaalien yhteydessä on puhuttava myös nuorille ajankohtaisista aiheista. Oikeusministeriö on Suomen Nuorisoyhteistyö - Allianssin hankkeen ohjausryhmässä.

Lisätietoja:
erikoissuunnittelija Niklas Wilhelmsson, oikeusministeriö, puh. 09 1606 7966
puheenjohtaja Hanna-Mari Manninen, Suomen Nuorisoyhteistyö - Allianssi, puh. 040 7177 494

www.nuorisovaalit.fi

Tuija Brax
Sivun alkuun