Hyppää sisältöön
Media

Moniperusteisesta syrjinnästä keskustellaan torstaina 17.5. – seuraa suorana verkossa

oikeusministeriö
Julkaisuajankohta 15.5.2018 16.31
Uutinen

Oikeusministeriön koordinoima Rainbow Rights -hanke, Seta ja Euroopan komission Suomen edustusto järjestävät torstaina 17.5. IDAHOT-päivän, eli kansainvälisen homo-, bi- ja transfobian vastaisen päivän seminaarin. Seminaarissa keskustellaan sateenkaari-ihmisten oikeuksista ja moniperusteisesta näkökulmasta yhdenvertaisuustyöhön.

Eurooppasalissa Helsingissä torstaina kello 9.30-11.30 järjestettävän seminaarissa keskustellaan yhdessä viranomaisten, järjestöjen ja tutkijoiden kanssa, miten sateenkaari-ihmisten oikeuksien myönteinen kehitys tulisi koskea paremmin myös niin sanottujen vähemmistöjen vähemmistöihin kuuluvia ihmisiä. Seminaarin puhujina ovat muun muassa kansanedustaja Jani Toivola ja yhdenvertaisuusvaltuutettu Kirsi Pimiä.

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöön kuuluvien oikeudet ovat parantuneet Suomessa tasaisesti. Esimerkiksi tuoreessa eurooppalaisessa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksia koskevassa tilastossa, Rainbow Europe Indexissä, Suomi paransi sijoitustaan kahdella sijalla viidenneksi. Raportissa vertaillaan, miten eri Euroopan valtioiden lainsäädännössä ja viranomaistoiminnassa kohdellaan sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjä.

Yhdenvertaisuuden edistämiseen liittyvässä työssä tarvitaan kuitenkin uutta tietoa ja keinoja tunnistaa yhdenvertaisuuskysymyksiä moniperusteisesta näkökulmasta. Moniperusteinen syrjintä tarkoittaa syrjintätilannetta, jossa henkilö joutuu syrjityksi monella eri kielletyllä syrjintäperusteella. Syrjityksi tulemisen syyt voivat ilmetä samanaikaisesti tai eriaikaisesti.

Oikeusministeriön Rainbow Rights -hankkeessa on parhaillaan käynnissä selvitystyö, jossa tarkastellaan vammaisten, etniseen vähemmistöön tai uskonnolliseen yhteisöön kuuluvien seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen edustajien syrjintäkokemuksia. Rainbow Rights -hankkeen tavoitteena on edistää seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien henkilöiden yhdenvertaisuutta sekä kehittää yhdenvertaisuuden ja syrjimättömyyden valtavirtaistamista. Hanke saa rahoitusta Euroopan Unionin perusoikeus-, tasa-arvo- ja kansalaisuus -ohjelmasta (2014-2020).

IDAHOT-päivän miniseminaaria voi seurata verkossa osoitteessa https://www.facebook.com/euroopankomissiosuomessa

Seminaarin kielet ovat suomi ja viittomakieli.

Lisää tietoa tapahtumasta löytyy Facebookista.

Lisätietoa Rainbow Rights -hankkeesta 

Lisätietoja:

hankepäällikkö Krista Nuutinen, puh. 0295 150 084, [email protected]

projektiasiantuntija Michaela Moua, puh. 0295 150 229, [email protected]

Sivun alkuun