Hyppää sisältöön
Media

Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson: Kielikylpyjen tarjontaa voitaisiin selkeästi lisätä

oikeusministeriö
Julkaisuajankohta 4.10.2012 6.40
Tiedote -

- Kielikylpyjen tarjontaa voitaisiin meillä selkeästi lisätä, kysyntää varmasti olisi. Kielikylpy voi toimia molempiin suuntiin: suomenkielisten tulee voida osallistua ruotsinkieliseen ja ruotsinkielisten suomenkieliseen kielikylpyyn, sanoi oikeusministeri Anna-Maja Henriksson Helsingissä torstaina 4. lokakuuta pidetyssä kielioikeusseminaarissa.

Oikeusministeri Henriksson kävi viime viikolla Kanadassa tutustumassa maan virallisten kielten - englannin ja ranskan - hyväksi tehtyyn pitkäjänteiseen työhön.

- Kanadassa käytännön kielelliset valmiudet luodaan jo varhaislapsuudessa kielikylpyjen avulla. Meilläkin on tärkeää kouluttaa riittävästi osaavia kielikylpyopettajia. Kielikylpyä ei kuitenkaan tule sekoittaa kaksikieliseen kouluun, Henriksson sanoi.

- Myös kielellinen jatkumo on tärkeä, ja Kanadassa kielikylpyä on mahdollista jatkaa läpi koulun ja edelleen yliopistossa. Vastaavantyyppistä ratkaisua voitaisiin meilläkin harkita.

Mielenkiintoisena Henriksson pitää myös kielellisten oikeuksien valvonnan ja edistämisen organisointia Kanadassa. Kanadassa toimii kansalliskielten valtuutettu, jonka tehtäväkenttä on laaja: kanteluiden ratkaisemisesta ja oikeudenkäynteihin osallistumisesta kielellisten oikeuksien edistämiseen ja niistä tiedottamiseen.

- Vaikka Kanadan malli ei sellaisenaan olekaan siirrettävissä Suomeen, kielivaltuutetun mandaatti voisi soveltua hyvin meillekin. Asiaa on ajankohtaista pohtia kansalliskielistrategiaa valmisteltaessa. Korkeimpien lainvalvojien asemaa ei kuitenkaan tule heikentää, eikä päällekkäistä toimintaa luoda, Henriksson totesi.

Oikeusministeri puhui seminaarissa, joka liittyy valtioneuvoston kielikertomuksen valmisteluun. Seuraava, järjestyksessään kolmas kielikertomus annetaan eduskunnalle keväällä 2013. Samaan aikaan kielikertomuksen rinnalla on pääministeri Kataisen johdolla valmisteilla kansallinen kielistrategia. Sen tarkoituksena on luoda pohja elinvoimaisten kansalliskielten säilymiselle tulevina vuosikymmeninä.

Lisätietoja:
ministerin erityisavustaja Malin Brännkärr, puh. 02951 50148
sähköposti: [email protected]

Anna-Maja Henriksson
Sivun alkuun