Hyppää sisältöön
Media

Oikeusministeri Henriksson EU:n oikeus- ja sisäasioiden epäviralliseen ministerikokoukseen Riikaan

oikeusministeriö
Julkaisuajankohta 29.1.2015 9.53
Tiedote

Latvian EU-puheenjohtajakauden epävirallinen oikeus- ja sisäasioiden neuvoston kokous järjestetään Riikassa 29. - 30. tammikuuta. Ministerikokouksen yhteydessä on myös Itäisen kumppanuuden oikeus- ja sisäministereiden kokous. Oikeusasioissa Suomea edustaa oikeusministeri Anna-Maja Henriksson.

Itäisen kumppanuuden ministerikokouksessa keskustellaan tuomioistuinten, poliisin ja syyttäjälaitoksen uudistuksista. Tarkoituksena on tuoda esille hyviä käytäntöjä rajat ylittävässä yhteistyössä ja erityisesti oikeusvaltion vahvistamiseen sekä korruption torjuntaan liittyen. EU:n itäiset kumppanuusmaat ovat Armenia, Azerbaid?an, Georgia, Moldova, Ukraina ja Valko-Venäjä.

EU-maiden oikeusministereiden kokouksen aiheina ovat terrorismin torjunta, EU:n tietosuojalainsäädännön uudistus ja oikeuden digitalisoituminen.

Pariisin terrori-iskujen taustaa vasten oikeusministerit kuulevat puheenjohtajamaan, Ranskan ja Eurojustin näkemyksiä terrorismin torjunnan edellyttämistä oikeudellisista toimenpiteistä. Tarkoitus on pohtia, miten EU-maissa voidaan entisestään tehostaa terrorismin vastaista yhteistyötä ja hyödyntää olemassa olevia yhteistyön välineitä. Suomessa terrorismirikosten rangaistavuus on laajentunut vuoden 2015 alusta, jolloin kouluttautuminen terrorismirikoksen tekemistä varten tuli rangaistavaksi ja terrorismin rahoittamisen rangaistavuus laajeni.

Kokouksessa on esillä myös EU:n tietosuojalainsäädännön uudistus, jonka valmistelu jatkuu. Käsiteltävänä on tietosuoja-asetuksen ja tietosuojadirektiivin soveltamisalan rajaaminen.

Ministerit pohtivat toimenpiteitä sähköisen kaupankäynnin helpottamiseksi ja edistämiseksi. Komissio on ilmoittanut vetävänsä pois yhteistä eurooppalaista kauppalakia koskevan asetusehdotuksen, jota EU:ssa on pitkään käsitelty. Nyt pohditaan, mikä olisi yhteistä eurooppalaista kauppalakia tehokkaampi tapa edistää sähköistä kauppaa EU:ssa.

Lisäksi keskustellaan oikeudenhoidon uudistuksista ja IT-ratkaisuista. EU:ssa toteutetaan Euroopan sähköisen oikeuden toimintasuunnitelmaa vuosille 2014-2018. Suunnitelmaan sisältyy kaikkiaan 40 hanketta tai toimintoa, joilla pyritään helpottamaan mm. oikeudenkäyttöä koskevan tiedon saatavuutta ja rajat ylittävää oikeusalan yhteistyötä.

Lisätietoja:
ministerin erityisavustaja Mia Wikström, puh. 02951 50300 ja neuvotteleva virkamies Eeva Aittoniemi, puh. 02951 50170

 
 
Anna-Maja Henriksson
Sivun alkuun