Hyppää sisältöön
Media

Oikeusministeri Henriksson vierailee New Yorkissa ja Kanadassa

oikeusministeriö
Julkaisuajankohta 21.9.2012 11.25
Tiedote -

Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson vierailee New Yorkissa ja Kanadassa 23. 30. syyskuuta. New Yorkissa Henriksson osallistuu Yhdistyneiden kansakuntien yleiskokouksen avajaisiin liittyviin korkean tason oheistilaisuuksiin ja Kanadassa hän tutustuu maan kielilainsäädäntöön ja -strategiaan.

New Yorkissa pidetään maanantaina 24.9. YK:n yleiskokouksen avajaisiin liittyvä oikeusvaltiokokous (Rule of Law). Suomea kokouksessa edustavat muun muassa tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja oikeusministeri Henriksson.

Henriksson osallistuu myös tilaisuuksiin, joilla pyritään edesauttamaan Suomen pääsyä YK:n turvallisuusneuvoston vaihtuvaksi jäseneksi. Hän on mukana Suomen, Etelä-Afrikan ja YK:n naisjärjestön Womenin järjestämään oheistapahtumassa, jossa keskustellaan naisten mahdollisuuksista käyttää oikeuspalveluita. Tapahtuman avaa YK:n pääsihteeri. Tilaisuudessa on tarkoitus antaa naisten asemaan ja naisiin kohdistuvan väkivallan torjuntaan liittyviä sitoumuksia. Lisäksi oikeusministeri on mukana Hollannin järjestämässä ministeritason tilaisuudessa, jossa käsitellään kansainvälisten tuomioistuinten roolia konfliktien ratkaisemisessa.

Tiistaina Henriksson osallistuu kehittyviä demokratioita tukevan, demokraattisten valtioiden yhteisön (Community of Democracies) kokoukseen, jossa hän pitää puheen.

Ottawassa Henriksson tapaa Kanadan oikeusministeri RobertNicholsonin, jonka kanssa hän keskustelee lainsäädännön uudistuksista, kaksikielisyydestä ja ihmisoikeuksista. Keskiviikon aikana muissa tapaamisissa on tarkoituksena tutustua muun muassa kansalliseen kieliohjelmaan ja alkuperäiskansojen oikeudellisiin oloihin ja asemaan. Tarkoituksena on tutustua myös parhaisiin käytäntöihin kieliasioissa ja saada mallia Suomen kielistrategiaan.

Torstaina ohjelmassa on tapaaminen Kanadan rikosseuraamuslaitoksen johtajan Don Headin kanssa sekä tutustumiskäynnit kahteen Kingstonissa sijaitsevaan vankilaan.

Perjantaina Henriksson perehtyy Kanadan virallisia kieliä koskevaan lainsäädäntöön ja valvovien viranomaisten rooliin. Hän keskustelee kielivaltuutettu Graham Fraserin ja kanadalaisten kansalaisjärjestöjen johtajien kanssa heidän kokemuksistaan siitä, miten kielilainsäädäntö ja kieliohjelma ovat toimineet käytännössä. Monet pitävät virallisesti kaksikielistä Kanadaa lainsäädännöltään ja palveluiltaan kieliasioiden mallimaana. Matkaan sisältyy myös vierailu kaksikieliseen kouluun.

Lisätietoja:
ministerin erityisavustaja Malin Brännkärr, puh. 02951 50148
neuvotteleva virkamies Jussi Tikkanen, puh. 02951 50270
sähköposti: [email protected]

Sivun alkuun