Hyppää sisältöön
Media

Oikeusministeri Tuija Brax: Korkea aika nostaa maahanmuuttajataustaisten osallistumista

oikeusministeriö
Julkaisuajankohta 5.4.2011 9.30
Tiedote -

- Kynnys suomalaiseen yhteiskuntaan koetaan edelleen korkeaksi. Nyt on aika miettiä, miten varmistamme uussuomalaisten osallisuuden yhteiskunnassa. Tasa-arvoisen osallisuuden mahdollistaminen kaikille maassa asuville on suomalaisen demokratian tulevaisuuden kynnyskysymyksiä, oikeusministeri Tuija Brax sanoi maahanmuuttajataustaisten ihmisten yhteiskunnallista osallistumista käsitelleessä keskustelutilaisuudessa.

Tilaisuuden järjestivät Etnisten suhteiden neuvottelukunnan ETNOn hyvän tahdon lähettiläs Pentti Arajärvi, oikeusministeriö ja Kansalaisyhteiskuntapolitiikan neuvottelukunta KANE Meistä on moneksi -kampanjan innoittamina.

Vieraskielisten määrä Suomessa ylitti 200 000 rajan vuonna 2009.
- Kuitenkin maahanmuuttajataustaisten osallisuus on erilaisilla mittareilla mitattuna vielä selvästi kantasuomalaisia alhaisempaa. Vuoden 2008 kunnallisvaaleissa äänestysprosentti oli 61,3 prosenttia, mutta äänioikeutettujen ulkomaalaisten vain 19,6.

Myös maahanmuuttajataustaisten työttömyys on pysynyt kantasuomalaisia korkeampana. Korkein työttömyysaste on Sudanin, Somalian, Irakin ja Afganistanin kansalaisilla, joista yli 50 prosenttia on työttömiä. Myös jatkokoulutuksen ulkopuolelle jää paljon maahanmuuttajataustaisia nuoria.

- Keskustelu on painottunut maahantulopolitiikkaan - ei niinkään täällä asuvien osallisuuteen. Tavoitteena ei ole tehdä asioita kantasuomalaisten voimin valmiiksi maahanmuuttajia varten, vaan se, että kaikilla on yhdenvertainen mahdollisuus vaikuttaa itseään koskeviin asioihin. Erityinen huomio tulee kiinnittää nuorten osallisuuden vahvistamiseen.

Brax näkee myös merkkejä maahanmuuttajataustaisten osallistumishalukkuudesta.
- Vuonna 2009 Suomen kansalaisuus myönnettiin yli 14 000 henkilölle. Aktiivinen kansalaisuuden hakeminen viestittää halusta osallistua suomalaiseen yhteiskuntaan täysipainoisesti.

Lisätiedot:
erityisavustaja Johanna Hautakorpi, puh. 09 1606 7506, sähköposti: [email protected]

Tuija Brax
Sivun alkuun