Hyppää sisältöön
Media

Oikeusministeri Tuija Brax: Lapsiin kohdistuvien seksuaalirikosten rangaistustason vastattava tekojen vahingollisuutta

oikeusministeriö
Julkaisuajankohta 14.3.2011 22.00
Tiedote -

- On huolehdittava siitä, että lapsiin kohdistuvien seksuaalirikostenrangaistustaso vastaa tekojen vahingollisuutta ja vaarallisuutta. Tähän liittyy se, että vähimmäisrangaistusta korotettaisiin neljäksi kuukaudeksi vankeutta. Sukupuoliyhteyden sisältävät hyväksikäyttörikokset katsottaisiin lähtökohtaisesti törkeäksi lapsen seksuaaliseksi hyväksikäytöksi, totesi oikeusministeri Tuija Brax tänään eduskunnassa.

Eduskunnassa käsiteltiin lakiehdotuksia, jotka koskevat lasten suojelua seksuaaliselta riistolta ja hyväksikäytöltä. Ehdotukset liittyvät Euroopan neuvoston yleissopimuksen kansalliseen voimaansaattamiseen.

- Uudistuksessa ehdotetaan tehtäväksi sellaisiakin muutoksia, joita sopimukseen liittyminen ei edellytä. Tämä koskee erityisesti lapsiin kohdistuvista seksuaalirikoksista tuomittavia rangaistuksia. Velvoitteisiin liittymätön muutos on myös se, että seksuaalisen teon määritelmästä poistettaisiin rangaistavuuden edellytys, jonka mukaan rikoksentekijän on tavoiteltava seksuaalista kiihotusta tai tyydytystä.

- Tärkeä muutos on se, että jatkossa lasten kanssa työskentelevien rikostaustan selvittämisessä käytettävään rikosrekisteriotteeseen merkittäisiin myös pornografia- ja seksuaalirikoksista tuomitut sakkorangaistukset.

Nyt käsiteltävä hanke on osa seksuaalirikoslainsäädännön uudistamista. Vajaa kuukausi sitten eduskunta hyväksyi lainsäädäntömuutokset, joiden nojalla sukupuoliyhteys puolustuskyvyttömän henkilön kanssa katsotaan aina raiskausrikokseksi.

Lisätiedot:
erityisavustaja Johanna Hautakorpi, puh. 09 1606 7506, sähköposti: [email protected]

Tuija Brax
Sivun alkuun