Hyppää sisältöön
Media

Presidentinvaalin ennakkoäänestys alkaa keskiviikkona

oikeusministeriö
Julkaisuajankohta 15.1.2018 10.59
Tiedote

Presidentinvaalin ennakkoäänestys alkaa keskiviikkona 17. tammikuuta. Ennakkoäänestys kestää kotimaassa viikon, joten viimeinen ennakkoäänestyspäivä on tiistai 23. tammikuuta.

Ulkomailla ennakkoäänestysaika on 17. - 20. tammikuuta. Osassa ennakkoäänestyspaikkoja ajanjakso on kuitenkin lyhyempi.

Presidentinvaalissa voi äänestää joko vaalipäivänä tai ennakkoon ennakkoäänestysaikana. Äänestäjän on esitettävä vaalivirkailijalle kuvallinen henkilöllisyystodistus, esimerkiksi passi, henkilökortti tai ajokortti.

Äänioikeutettu voi äänestää ennakkoon missä tahansa yleisessä ennakkoäänestyspaikassa kotimaassa tai ulkomailla. Kotimaan ennakkoäänestyspaikkoja on mm. kirjastoissa, kunnan- ja kaupungintaloissa sekä kauppakeskuksissa. Ulkomailla ennakkoäänestyspaikkoja ovat asetuksella määrätyt Suomen edustustot ja niiden toimipisteet.

Tiedot kaikkien ennakkoäänestyspaikkojen sijainnista ja aukiolosta ovat verkkosivuilla vaalit.fi. Ennakkoäänestyspaikoista saa tietoa myös maksuttomasta puhelinpalvelusta numerossa 0800 9 4770.

Vaalipäivä on sunnuntai 28. tammikuuta. Silloin saa äänestää vain omassa äänestyspaikassa, joka on kerrottu postitse tulleessa ilmoituskortissa. Vaalipäivänä äänestyspaikat ovat avoinna kello 9 - 20.

Presidentinvaalissa on kahdeksan ehdokasta. Ennakkoäänestyspaikoissa on nähtävillä tiedot kaikista ehdokkaista. Tiedot löytyvät myös osoitteesta vaalit.fi.

Ohjeet vaalissa äänestämiseen löytyvät äänioikeutetuille postitse jaetusta Ilmoitus äänioikeudesta vuoden 2018 presidentinvaalissa –kirjeestä. Oikeusministeriön YouTube -kanavalta löytyy selkokielisiä ja viittomakielisiä videoita siitä, miten äänestäminen tapahtuu. Lisäksi vaalit.fi -sivustolla on tietoa presidentinvaalista useilla eri kielillä.

Vaalit.fi -sivustolla voi seurata ennakkoäänestyksen vilkkautta. Ennakkoäänestyksen aikana sivuille päivitetään tunnin välein tietoja ennakkoon äänestäneiden määristä kunnissa, vaalipiireissä ja koko maassa.

Kotiäänestykseen ilmoittauduttava viimeistään 16. tammikuuta

Henkilö, jonka liikuntakyky on niin rajoittunut, ettei hän pääse ilman kohtuuttomia vaikeuksia äänestyspaikalle, saa äänestää ennakkoon kotonaan. Kotiäänestykseen on ilmoittauduttava oman kunnan keskusvaalilautakunnalle viimeistään 16. tammikuuta ennen kello 16. Omaishoitaja, joka asuu kotiäänestäjän kanssa samassa taloudessa, voi tietyin edellytyksin äänestää samassa yhteydessä.

Mahdollinen toinen vaali

Jos kukaan ehdokkaista ei saa ensimmäisessä vaalissa yli puolta annetuista äänistä, toimitetaan toinen vaali sunnuntaina 11. helmikuuta. Ehdokkaina ovat kaksi ensimmäisessä vaalissa eniten ääniä saanutta ehdokasta. Ennakkoäänestys alkaa 31. tammikuuta ja päättyy kotimaassa 6. helmikuuta sekä ulkomailla 3. helmikuuta.

Lisätietoja: vaalijohtaja Arto Jääskeläinen, puh. 02951 50128, neuvotteleva virkamies Heini Huotarinen, puh. 02951 50127, sähköpostit: [email protected]

Ennakkoäänestyspaikat

Tietoa presidentinvaalista eri kielillä

Vaalivideoita oikeusministeriön YouTube -kanavalla 

Sivun alkuun