Hyppää sisältöön
Media

Oikeusapua saa myös etäpalveluna Jyväskylän ja Seinäjoen alueilla

oikeusministeriö
Julkaisuajankohta 7.5.2012 7.00
Tiedote -

Jyväskylän ja Seinäjoen oikeusaputoimistot ovat mukana 7. toukokuuta alkavassa etäpalvelukokeilussa, jossa kansalainen voi asioida videokuvayhteyden välityksellä oikeusavustajan tai yleisen edunvalvojan kanssa.

Kansalainen saa etäyhteyden oikeusaputoimistoon viranomaisten yhteispalvelupisteestä. Etäpalvelupisteessä on palveluneuvoja, joka ohjaa oikean viranomaisen puoleen ja auttaa sähköisten palvelujen käytössä. Etäpisteessä voi myös näyttää asiakirjoja kameran avulla.

Videokeskustelua varten asiakkaan on varattava ensin aika oikeusaputoimistosta tai etäpalvelupisteestä. Sitä ennen on täytettävä hakemus oikeusavun saamiseksi.

Keski-Suomessa oikeusapua saa kuudessa etäpalvelupisteessä: Säynätsalossa, Korpilahdella, Keuruulla, Petäjävedellä, Joutsassa ja Karstulassa. Samoissa palvelupisteissä on tarjolla muitakin valtion ja kuntien viranomaisten palveluita. Seinäjoen alueella oikeusavun ja Kelan yhteispalvelupisteet ovat Kurikan Jurvan ja Teuvan kunnanvirastoissa.

Etäyhteyksillä voidaan oikeusavussa parhaiten hoitaa asiat, joissa ei edellytetä henkilökohtaista läsnäoloa. Esimerkiksi oikeudenkäynteihin liittyvät alkuneuvottelut ja selvittelyt, yksinkertaiset velkomusasiat ja lasten elatusasioista sopimiset soveltuvat videoyhteyksiin. Sen sijaan arkaluonteisia asioita ei lähdetä hoitamaan etäpalveluna.

Etäyhteyden avulla voidaan järjestää myös tulkkauksia. Varsinkin harvinaisempien kielten tulkkaukset voidaan etäpalveluna järjestää edullisesti, kun tulkin ei tarvitse matkustaa paikan päälle.

Oikeusavustajien lisäksi etäyhteyksiä käyttävät myös yleiset edunvalvojat neuvotellessaan päämiehen asioista.

Etäpalveluhankkeen pilotointi on osa sähköisen asioinnin ja demokratian vauhdittamisohjelmaa (SADe-ohjelmaa). Valtiovarainministeriön vetämissä pilottihankkeissa haetaan kokemuksia sekä palveluneuvojien työhön että tietoa asiakkaiden palvelutarpeista. Hallitusohjelman mukaan kuntatasolle luodaan kattava yhteispalvelupisteiden verkko.

Lisätiedot:
johtava julkinen oikeusavustaja, Teija Hyytiäinen, Jyväskylän oikeusaputoimisto, puh. 029 56 60840
oikeusaputoimen johtaja, Hanna-Leena Tukeva, Seinäjoen oikeusaputoimisto, puh. 029 56 61175 tai
edunvalvontasihteeri Nina Riihioja, puh. 02956 52207

Lisätietoa yhteispalvelusta valtiovarainministeriön verkkosivuilla: http://www.yhteispalvelu.fi ja VM:n tiedote 7.5.2012

Lisätietoa oikeusavusta ja oikeusavun hakemisesta oikeusministeriön sivuilla: http://www.oikeus.fi/4313.htm

Juttu Oikeus.fi:n Arkea ja ajatuksia -sivulla: Jyväskylän oikeusaputoimisto aloittaa etäpalvelun

Anna-Maja Henriksson
Sivun alkuun