Hyppää sisältöön
Media

Sähköisten panttikirjojen käytön edistämistä koskeva esitys lausunnolla

oikeusministeriö
Julkaisuajankohta 12.10.2015 14.05
Uutinen

Sähköisten panttikirjojen käyttöönottoa halutaan edistää. Oikeusministeriössä valmistellun esityksen mukaan uusista kiinnityksistä annettaisiin jatkossa panttikirjoja vain sähköisessä muodossa, eikä sähköisiä panttikirjoja enää muutettaisi kirjalliseen muotoon.

Asiaa koskeva lakiluonnos maakaaren muuttamiseksi on parhaillaan lausunnolla. Perustelujen mukaan muutos tehostaisi kirjaamisviranomaisen toimintaa ja pitkällä tähtäimellä myös luotonantajien toimintaa, kun kirjallisten panttikirjojen käsitteleminen sijasta siirryttäisiin nykyistä enemmän sähköisiin toimintatapoihin.

Maakaaren sähköistä panttikirjaa koskevat säännökset tulivat voimaan 2013. Niiden mukaan kiinnityksen hakija voi valita joko kirjallisen tai sähköisen panttikirjan. Kirjallinen panttikirja voidaan hakemuksesta muuttaa sähköiseksi, mutta myös sähköinen panttikirja voidaan hakemuksesta muuttaa kirjalliseksi.

Lakia säädettäessä oletettiin, että pankit ja muut merkittävät luotonantajat siirtyisivät nopeasti yksinomaan sähköisten panttikirjojen käyttöön. Niin ei kuitenkaan ole tapahtunut.

Lisätietoja:
lainsäädäntöneuvos Pekka Pulkkinen, puh. 02951 50224, sähköposti: [email protected]

Sivun alkuun