Hyppää sisältöön
Media

Suojaamattoman WLAN-yhteyden käyttö ei enää rangaistavaa 15. maaliskuuta lähtien

oikeusministeriö
Julkaisuajankohta 3.3.2011 11.55
Tiedote -

Suojaamattoman langattoman lähiverkon eli WLAN-yhteyden ja vastaavan tyyppisten langattomien verkkojen käyttö ilman omistajan lupaa ei ole jatkossa enää rangaistavaa. Oikeuskäytännössä teko on tuomittu lievänä luvattomana käyttönä. Tarkoitus on, että tasavallan presidentti vahvistaa rikoslain muutokset tulemaan voimaan 15. maaliskuuta.

Lainmuutos selkeyttää nykyistä tilannetta, kun suojaamattoman WLAN-yhteyden käyttöön ei liity enää riskiä syyllistyä rikokseen. Koska WLAN-verkkoja tarjotaan myös kaikille avoimina suojaamattomina yhteyksinä, käyttäjä ei aina voi varmuudella tietää, onko suojaamaton verkko tarkoitettu vapaaseen käyttöön vai ei.

WLANin omistaja voi estää verkkonsa luvattoman käytön suojaamalla sen salasanalla. Suojatun verkon oikeudeton käyttäminen turvajärjestelyt murtamalla on jatkossakin rangaistavaa. Muutos siirtää vastuuta verkon suojaamisesta sen omistajalle, millä olisi myös tietoturvallisuuden parantamiseen ohjaava vaikutus.

Lainmuutos koskee erityisesti WLANeja, mutta myös muita vastaavan tyyppisiä verkkoja, joita voidaan tarjota suojaamattomina yleisölle. Sen sijaan muutos ei koske esimerkiksi sellaisia matkapuhelinverkkoja, jotka ovat suojattuja ja joiden käyttö on teknisesti rajoitettu tiettyyn liittymään.

Rankaisematonta on vain internet-yhteyden käyttäminen. Sen sijaan yhteyden muodostaminen esimerkiksi sisäiseen verkkopalveluun, toisen henkilön tietokoneelle tai tietojärjestelmiin on jatkossakin rangaistavaa.

Lisätietoja:
lainsäädäntösihteeri Sami Kiriakos, puh. 09 1606 7696, sähköposti: [email protected]

Sivun alkuun