Hyppää sisältöön
Media

Tuore opas auttaa tunnistamaan pakkoavioliittojen uhrit

oikeusministeriö
Julkaisuajankohta 20.3.2020 15.16
Uutinen

Mikä on pakkoavioliitto? Miten pakkoavioliiton uhrin tunnistaa ja mitä tehdä, jos kohtaa uhrin? Entä mitä lainsäädännössämme sanotaan pakkoavioliitosta? Näihin kysymyksiin tarjotaan vastauksia oikeusministeriön tuoreessa oppaassa.

Viranomaisille suunnatun oppaan tarkoituksena on lisätä tietoa avioliittoon pakottamisen rangaistavuudesta ja auttaa tunnistamaan pakkoavioliiton mahdolliset uhrit. Oppaassa on myös käytännönläheisiä ohjeita, miten tulee toimia, jos kohtaa pakkoavioliiton uhrin tai henkilön, joka on vaarassa joutua pakkoavioliittoon.

Pakkoavioliitolla tarkoitetaan tilannetta, jossa toinen tai molemmat puolisot eivät ole voineet vaikuttaa avioliiton solmimiseen tai puolison valintaan. Suomessa ei ole erillistä rikosnimikettä pakkoavioliitolle, mutta avioliittoon pakottamisesta voidaan rangaista ihmiskauppana, törkeänä ihmiskauppana tai pakottamisena.

Oikeusministeriö on vuoden 2020 aikana selvittämässä, tulisiko avioliittoon pakottamisen kriminalisointia täsmentää. Ministeriössä on myös laadittu selvitys pakottamalla solmittujen avioliittojen mitätöimisestä. Nykyisen avioliittolain mukaan kaikki avioliiton purkamistapaukset käsitellään avioeroina.

Pakkoavioliitot ja rikosoikeudelliset seuraamukset (PDF)

Sivun alkuun