Hyppää sisältöön
Media

Äitiyslaki voimaan huhtikuussa 2019

oikeusministeriö
Julkaisuajankohta 19.4.2018 13.42
Tiedote

Hallitus esittää äitiyslain ja siihen liittyvien muutosten vahvistamista. Tasavallan presidentin on tarkoitus vahvistaa lait tulemaan voimaan 1. huhtikuuta 2019.

Eduskunta hyväksyi äitiyslakia koskevan kansalaisaloitteen 1.3.2018. Äitiyslaki on uusi laki, joka sisältää säännökset äitiyden määräytymisestä. Lakiin kirjataan periaate, jonka mukaan lapsen synnyttäjä on lapsen äiti.

Lisäksi laki sisältää säännökset äitiyden vahvistamisesta hedelmöityshoitoon annetun suostumuksen perusteella. Lapsen synnyttäneen äidin naispuolinen kumppani voidaan vahvistaa äidiksi lapsen synnyttäjän ohella, kun lapsi on hankittu yhteistuumin hedelmöityshoidon avulla. Äitiys vahvistetaan maistraatin tai tuomioistuimen päätöksellä noudattaen menettelyä, joka vastaa pitkälti isyyden vahvistamismenettelyä. Nykyisin äitiys vahvistetaan tällaisissa tapauksissa perheen sisäisellä adoptiolla.

Noin vuoden pituinen siirtymäaika lain vahvistamisesta sen voimaantuloon on tarpeen, koska uusi äitiyslaki edellyttää viranomaisten tietojärjestelmien muuttamista. Lisäksi on tarpeen muun muassa antaa alemman asteista sääntelyä sekä huolehtia koulutuksesta ja tiedottamisesta.

Lisätietoja: lainsäädäntöjohtaja Antti Leinonen, puh. 02951 50264, sähköposti: [email protected]
lainsäädäntöneuvos Laura Määttänen (paikalla 20.4.), puh. 02951 50332, sähköposti: [email protected]

Valtioneuvosto.fi/päätökset

Sivun alkuun