Hyppää sisältöön
Media

Alaikäisten avioliittojen poikkeuslupamenettelyä ehdotetaan kumottavaksi

oikeusministeriö
Julkaisuajankohta 25.10.2018 13.48
Tiedote

Hallitus esittää, että alaikäisten avioliitot mahdollistavasta poikkeuslupamenettelystä luovutaan. Tämä tarkoittaisi sitä, että jatkossa alle 18-vuotiaat eivät enää voisi solmia avioliittoja Suomessa. Lain on tarkoitus tulla voimaan mahdollisimman pian.

- Lasten suojelua on parannettava kaikin mahdollisin keinoin. Suomalaisesta yhteiskunnasta on poistettava mahdollisuus mennä naimisiin alaikäisenä. On lapsen edun mukaista, että lapsi voi vasta täysi-ikäisenä puhtaasta omasta tahdostaan solmia avioliiton. Poikkeusluvista luopumalla annamme myös kansainvälisen signaalin, että emme hyväksy alaikäisten avioliittoja, oikeusministeri Antti Häkkänen sanoo.

Vaikka nykysääntelyn soveltamisessa ei ole tullut tietoon käytännön ongelmia, alaikäisten avioliitot mahdollistavaa poikkeuslupamenettelyä on ryhdytty kyseenalaistamaan yhä enemmän. Myös kansainvälisesti on korostettu alaikäisenä solmittujen avioliittojen vahingollisuutta.

Alaikäisten mahdollisuudesta solmia avioliitto on viime vuosina luovuttu muun muassa Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa.

Nykylainsäädännön mukaan lupaa alaikäisenä avioitumiseen haetaan oikeusministeriöstä. Viime vuosina hakemuksia on tullut kymmenestä pariin kolmeenkymmeneen vuosittain. Esimerkiksi viime vuonna hakemuksia saapui 11, joiden perusteella myönnettiin seitsemän lupaa. Valtaosa viime vuosina luvan saaneista alaikäisistä hakijoista on ollut 17-vuotiaita tyttöjä. Poikkeusluvan tarvetta on yleisimmin perusteltu uskonnollisella vakaumuksella. Alle 17-vuotiaalle myönnetyt luvat ovat harvinaisia. Niiden perusteena on ollut raskaus.

Lisätiedot:

lainsäädäntöneuvos Laura Määttänen, puh. 029 515 0332, [email protected]

lainsäädäntöjohtaja Antti Leinonen, puh. 029 515 0264,[email protected]

erityisavustaja Lauri Koskentausta, puh. 029 515 0131, [email protected]

Valtioneuvosto.fi/päätökset

Sivun alkuun