Hyppää sisältöön
Media

Aloite- ja kuulemisjärjestelmien kehittämistä selvitetään

oikeusministeriö
Julkaisuajankohta 7.12.2023 13.49
Tiedote

Valtioneuvosto on asettanut 7. joulukuuta parlamentaarisen ohjausryhmän ja sen alaisuudessa toimivan asiantuntijatyöryhmän. Nämä valmisteluelimet tekevät ehdotuksensa kansalaisaloitejärjestelmän ja muiden aloite- ja kuulemisjärjestelmien kehittämisestä sekä kansalaisten osallistumisoikeuksien vahvistamisesta.

Valmisteluelimet käsittelevät nykyisten aloitejärjestelmien kehittämistarpeita. Aloitejärjestelmiä ovat kansalais-, hyvinvointi- ja kuntalaisaloite. Lisäksi ne selvittävät, voisiko nykyisen kansalaisaloitteen rinnalle ottaa käyttöön uuden, kevyemmän aloitemuodon. Myös nykyisten osallistumis- ja kuulemisjärjestelmien toimivuutta arvioidaan. 

Perinteinen poliittinen osallistuminen, kuten äänestäminen ja puoluetoimintaan osallistuminen, on viime vuosikymmenten aikana vähentynyt. Samalla kansalaiset ovat kuitenkin kiinnostuneita politiikasta ja toivovat erilaisia osallistumismahdollisuuksia. Pääministeri Petteri Orpon hallituksen hallitusohjelman mukaisesti demokratiaa, osallisuutta ja luottamusta yhteiskunnassa vahvistetaan.

Parlamentaarinen ohjausryhmä vastaa valmistelun ohjaamisesta ja linjausten tekemisestä. Siinä on edustettuna kaikki eduskuntapuolueet. Sen puheenjohtajana toimii perussuomalaisten kansanedustaja Minna Reijonen. Asiantuntijatyöryhmä vastaa tehtävien valmistelusta ja se koostuu eri ministeriöiden edustajista. Molempien työryhmien toimikausi on 7.12.2023–30.5.2025.

Lisätietoja:
erityisasiantuntija Sami Demirbas, p. 0295 150 233, [email protected]

Valtioneuvoston päätökset 

Orpon hallitusohjelma Turvallinen ja kriisinkestävä oikeusvaltio
Sivun alkuun