Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt Media

Työryhmä valmistelemaan valtuutettujen siirtämistä oikeusministeriön yhteyteen

Oikeusministeriö
31.1.2014 8.34
Tiedote -

Oikeusministeriö on asettanut työryhmän valmistelemaan tasa-arvovaltuutetun, lapsiasiavaltuutetun ja vähemmistövaltuutetun toimistojen ja hallinnon kokoamista oikeusministeriön hallinnonalalle. Siirto koskisi myös tasa-arvolautakuntaa ja syrjintälautakuntaa.

Työryhmän asettamisen taustalla on hallituksen talouspoliittisen ministerivaliokunnan marraskuussa tekemä linjaus. Linjauksen mukaan valmistelua johtaa oikeusministeriö ja se tehdään tiiviissä yhteistyössä muun muassa sosiaali- ja terveysministeriön sekä sisäministeriön kanssa.

Valtuutettujen kokoaminen oikeusministeriön yhteyteen ja mahdollisuuksien mukaan samoihin tiloihin on ollut esillä myös hallituksen rakennepoliittisen ohjelman valmistelutyössä.

Tasa-arvovaltuutettu ja tasa-arvolautakunta sekä lapsiasiavaltuutettu toimivat nykyisin sosiaali- ja terveysministeriön yhteydessä. Yhdenvertaisuuslain noudattamista valvovat vähemmistövaltuutettu ja syrjintälautakunta toimivat sisäministeriön yhteydessä.

Oikeusministeriössä valmisteilla olevassa yhdenvertaisuuslain uudistamisessa on ehdotettu vähemmistövaltuutetun viran korvaamista tehtäviltään laaja-alaisemmalla yhdenvertaisuusvaltuutetun viralla. Nykyiset syrjintälautakunta ja tasa-arvolautakunta yhdistettäisiin. Tasa-arvolain noudattamista valvoisi jatkossakin tasa-arvovaltuutettu. Lakiesitys on tarkoitus antaa eduskunnalle lähiaikoina.

Valtuutettujen siirtoa valmistelevan työryhmän on määrä saada ehdotuksensa valmiiksi tämän vuoden loppuun mennessä.

Lisätietoja:
työryhmän puheenjohtaja, oikeusministeriön demokratia-, kieli- ja perusoikeusasioiden yksikön johtaja Kirsi Pimiä, puh. 02951 50534

Sivun alkuun