Hyppää sisältöön
Media

Aserikoksia koskevat lainmuutokset lausunnoille

oikeusministeriö
Julkaisuajankohta 24.4.2024 13.52
Tiedote

Oikeusministeriön asettama työryhmä on valmistellut aserikoksia koskevat lakiehdotukset, joilla toteutetaan pääministeri Petteri Orpon hallitusohjelman kirjaukset. Nykyisten aserikosten rangaistukset ankaroituisivat. Lisäksi uutena rikoksena säädettäisiin rangaistavaksi ampuma-aseen käsittely vakavaa rikollista toimintaa varten.

Luvattoman ampuma-aseen mukana pitäminen yleisellä paikalla tai kulkuneuvossa lisättäisiin törkeän ampuma-aserikoksen tekotavaksi. Lisäksi kaikkien törkeiden ampuma-aserikosten vähimmäisrangaistus korotettaisiin kahdeksi vuodeksi vankeutta.

Vaarallisen esineen hallussapidon enimmäisrangaistus korotettaisiin kahdeksi vuodeksi vankeutta ja toisen vakavaan vahingoittamiseen soveltuvan esineen hallussapidon enimmäisrangaistus korotettaisiin yhdeksi vuodeksi vankeutta.

Uutena rikoksena rangaistavaksi säädettävästä ampuma-aseen käsittelystä vakavaa rikollista toimintaa varten tuomittaisiin enintään neljän vuoden vankeusrangaistus. Esimerkiksi ampuma-aseen lainaaminen tai luovuttaminen järjestäytyneelle rikollisryhmälle tai sen yrittäminen katsottaisiin jatkossa sellaiseksi rikokseksi. Uuden rikoksen selvittämisessä voitaisiin käyttää myös telekuuntelua.

Ehdotuksilla pyritään siihen, että aserikosten rangaistukset nykyistä paremmin yleisesti vastaavat rikosten paheksuttavuutta ja vakavuutta ja että aserikoksia koskevat rangaistussäännökset ovat kattavia. Ehdotuksilla tavoitellaan myös uusien rikosten tekemistä estävää vaikutusta sekä siihen liittyen erityisesti hengen ja terveyden tehokkaampaa suojaa.

Lakiehdotukset ovat lausunnoilla 7. kesäkuuta saakka.

Lisätietoja:
yksikönpäällikkö Jussi Matikkala, p. 0295 150 486, [email protected]
lainsäädäntöneuvos Janne Kanerva, p. 0295 150 176, [email protected]

Työryhmämietintö aserikoksia koskevan sääntelyn muuttamisesta 

Lausuntopyyntö

Tiedotteen toiseen kappaleeseen on lisätty sana ”luvattoman” 25.4.2024 klo 8.10.​​​​​​​

Orpon hallitusohjelma Turvallinen ja kriisinkestävä oikeusvaltio
Sivun alkuun