Hyppää sisältöön
Media

Lähestymiskiellon suoja laajenee koko EU:n alueelle

oikeusministeriö
Julkaisuajankohta 23.9.2011 9.00
Tiedote -

EU:n oikeus- ja sisäasioiden neuvosto pääsi tänään kokouksessaan Brysselissä sopuun niin sanottua eurooppalaista suojelumääräystä koskevasta direktiiviehdotuksesta. Uusi järjestelmä mahdollistaa kansallisten lähestymiskieltojen vastavuoroisen tunnustamisen EU-maiden välillä. Sen perusteella yhdessä maassa lähestymiskiellolla suojattu henkilö voisi saada suojaa myös muuttaessaan toiseen jäsenvaltioon. Direktiivi hyväksytään lopullisesti syksyn aikana.

- Uudella järjestelmällä vahvistetaan väkivallan uhrien suojelua EU:ssa. Se voi jopa pelastaa ihmishenkiä, sanoo Suomea kokouksessa edustanut oikeusministeri Anna-Maja Henriksson.

Uusi direktiivi kattaa sellaiset kansalliset lähestymiskiellot, jotka ovat seurausta rikoksesta tai väitetystä rikoksesta. Järjestely ei näin kata kaikkia suomalaisia lähestymiskieltoja, sillä Suomessa lähestymiskielto määrätään usein irrallaan rikostutkinnasta ja rikoksen ennalta ehkäisemiseksi. Tällöin kyse on esimerkiksi vakavasta häirinnästä tai uhkauksista, jotka eivät ylitä rikostunnusmerkistön rajaa.

Ministeri Henriksson pitää tärkeänä, että EU:n laajuisia toimenpiteitä lähestymiskiellolla suojatun henkilön aseman parantamiseksi jatketaan.
- Neuvottelut ovat vielä käynnissä myös toisesta lähestymiskieltoinstrumentista, yksityisoikeudellisesta suojelumääräyksestä, jolla pyritään kattamaan sellaiset Suomen ja muiden maiden lähestymiskiellot, jotka eivät tämän rikosoikeusdirektiivin soveltamisalaan mahdu.

Lisätietoja:
lainsäädäntöjohtaja Asko Välimaa, puh. 09 1606 7700, ja
lainsäädäntöneuvos Katariina Jahkola, puh. 09 1606 7705

Anna-Maja Henriksson
Sivun alkuun