Hyppää sisältöön
Media

Maksupalvelulaki voimaan toukokuun alusta

oikeusministeriö
Julkaisuajankohta 29.4.2010 10.55
Tiedote -

Uusi maksupalvelulaki vahvistaa maksupalvelujen käyttäjien oikeuksia ja suojaa. Maksujen välitys EU:n alueella tehostuu, sillä pankkien on siirrettävä rahat ulkomaisille tileille nykyistä nopeammin. Asiakkaan vastuuta luottokortin tai muun maksuvälineen oikeudettomasta käytöstä lievennetään ja tiedonsaantia maksutapahtumista parannetaan. Toukokuun alusta voimaan tuleva laki pohjautuu EU:n maksupalveludirektiiviin.

Uudet säännökset koskevat tilisiirtoja, suoraveloituksia ja pankki- ja luottokorttimaksuja sekä eräitä mobiilimaksuja. Käteisellä maksamiseen laki ei vaikuta.

Uudistus nopeuttaa huomattavasti maksujen suorittamista EU-maasta toiseen. Se koskee myös Norjaa, Islantia ja Liechtensteinia. Pankkien pitää uuden lain mukaan siirtää rahat ulkomaisille tileille kolmessa työpäivässä, kun tähän asti määräaika on ollut viisi työpäivää. Vuoden 2012 alusta rahat on siirrettävä yhdessä työpäivässä. Kotimaan maksut on Suomessa jo aiemminkin yleensä siirretty lyhyemmässä ajassa kuin uudet säännökset edellyttävät.

Korttiaan huolimattomasti käsitelleen asiakkaan vastuu luottokortin tai muun maksuvälineen oikeudettomasta käytöstä lievenee 150 euroon. Tähän asti vastuulla ei ole ollut ylärajaa. Rajoitusta ei kuitenkaan sovelleta, jos asiakkaan menettely on ollut tahallista tai törkeän huolimatonta. Esimerkkinä törkeän huolimattomasta menettelystä on luottokortin ja siihen liittyvän tunnusluvun säilyttäminen samassa lompakossa.

Uutta on myös, että kauppias voi halutessaan periä maksu- tai luottokortin käytöstä aiheutuvat todelliset kustannukset suoraan kortin käyttäjältä. Siitä on kuitenkin aina ilmoitettava asiakkaalle etukäteen. Tavoitteena on, että läpinäkyvä hinnoittelu alentaa korttimaksujen provisioita ja lisää kilpailua. Kun provisiot on tähän asti sisällytetty tuotteiden hintoihin, niistä ovat maksaneet kaikki asiakkaat.

Lain tavoitteena on saattaa maksupalvelujen tarjoajat yhdenvertaiseen asemaan ja suojata kuluttajaa samalla tavoin riippumatta siitä, kuka maksun välittää. Tästä syystä myös mobiilimaksut tulevat lain piiriin silloin, kunteleyritys toimii yksinomaan maksun välittäjänä. Uusi laki parantaa olennaisesti asiakkaiden tiedonsaantia, sillä esimerkiksi pysäköintimaksuja tai automaatista tehtyjä ostoksia matkapuhelimella maksaneella on oikeus saada huomattavasti nykyistä tarkempi erittely maksuistaan. Jotta teleyrityksillä on enemmän aikaa sopeuttaa järjestelmänsä uusiin vaatimuksiin, lakia sovelletaan niiden laskuerittelyihin vasta syyskuun alusta.

Maksupalvelulain noudattamista valvovat Finanssivalvonta ja kuluttaja-asiamies.

Eduskunta edellytti lain hyväksyessään, että hallitus seuraa tiiviisti sääntelyn vaikutuksia tietoyhteiskuntakehitykseen ja sähköisten palveluiden tarjontaan ja ryhtyy tarvittaessa toimenpiteisiin EU-sääntelyn muuttamiseksi.


Lisätietoja:
lainsäädäntöneuvos Tuomo Antila, puh. 09 1606 7719
sähköposti: etunimi.sukunimi(at)om.fi

Euroopan komission esite maksupalveludirektiivistä(toistaiseksi vain englanniksi, saksaksi ja ranskaksi)

Tuija Brax hallitus
Sivun alkuun