Hyppää sisältöön
Media

Rikoksesta epäillyn oikeus avustajaan halutaan taata koko EU:n alueella

oikeusministeriö
Julkaisuajankohta 15.9.2011 10.30
Tiedote -

Valtioneuvosto lähetti tänään eduskunnalle direktiiviehdotuksen, jonka tavoitteena on turvata epäillyn ja syytetyn oikeus käyttää avustajaa rikoksen esitutkinnassa ja oikeudenkäynnissä sekä pidätetyn oikeus yhteydenpitoon läheisiinsä ja oman maansa konsuliviranomaisiin.

Direktiivillä määriteltäisiin ne vähimmäisvaatimukset, joita olisi sovellettava rikosoikeudellisissa menettelyissä koko EU:n alueella. EU:n komission kesäkuussa tekemän ehdotuksen käsittely on alkanut neuvoston työryhmässä.

Ehdotus on osa EU:n oikeusministereiden vuonna 2009 hyväksymää toimenpidesuunnitelmaa epäillyn tai syytetyn oikeuksien vahvistamiseksi. Aiemmin on jo hyväksytty säädös, jolla taataan rikoksesta epäillylle oikeus käännöksiin ja tulkkaukseen oikeudenkäynnissä.

Valtioneuvosto suhtautuu myönteisesti siihen, että unionin tasolla luodaan vähimmäissäännöt, joilla turvataan epäillyn tai syytetyn oikeus käyttää avustajaa sekä vapautensa menettäneen yhteydenpito-oikeus. Ehdotuksen säännökset vastaavat pitkälti eduskunnan maaliskuussa 2011 hyväksymää ja vuoden 2014 alusta voimaan tulevaa esitutkinta- ja pakkokeinolainsäädännön uudistusta.

Lisätietoja:
erityisasiantuntija Kirsi Pulkkinen, puh. 09 1606 7722, sähköposti: [email protected]

Anna-Maja Henriksson
Sivun alkuun