Hyppää sisältöön
Media

Demokratiapalkinto jaettiin lähidemokratian edistäjille

oikeusministeriö
Julkaisuajankohta 14.10.2014 7.22
Tiedote -

Oikeusministeriön tämänvuotisen Demokratiapalkinnon saivat neljä lähidemokratiaa edistävää toimijaa: Aspa-säätiön VERTAISarviointi, Asukkaiden Lappeenranta -toiminta, Leppävirran kyläneuvosto ja Nopola News. Palkinnot jaettiin tänään valtakunnallisena demokratiapäivänä 14. lokakuuta Helsingissä järjestetyssä seminaarissa.

Joka toinen vuosi jaettavan Demokratiapalkinnon avulla pyritään lisäämään tietoa kansalaisyhteiskunnasta ja löytämään hyviä käytäntöjä aktiivisen kansalaisuuden tukemiseksi. Palkinto on suuruudeltaan 10 000 euroa, ja se jaetaan palkittavien kesken.

- Toimiva lähidemokratia on tärkeä osa oikeusvaltiota, ja tiedostavat kansalaiset ovat demokratian kantava voima, toteaa oikeusministeri Anna-Maja Henriksson.

Ehdotuksia palkinnon saajiksi tuli tällä kertaa 60. Yksi voittajista valittiin yleisöäänestyksellä ja kolme palkinnon saajaa valitsi raati, jonka jäseniä olivat yleisurheilija Nooralotta Neziri, Helsingin apulaiskaupunginjohtaja Pekka Sauri sekä media- ja elokuvatyöläinen Suvi West.

Demokratiapalkinnon saavat:

Aspa-säätiön VERTAISarviointi
(valitsija: Helsingin apulaiskaupunginjohtaja Pekka Sauri)

VERTAISarviointi on laadunarviointimenetelmä asumispalveluille, joita Aspa-säätiö tarjoaa vammaisille ihmisille ja mielenterveyskuntoutujille. Keskiössä ovat asukkaiden kokemukset ja asiantuntijuus omaa elämäänsä koskevissa asioissa. Kokemuspohjaiset kehitysehdotukset pyritään huomioimaan asumisen arjessa.

Valitsijan perustelut:
VERTAISarviointi on onnistunut aktivoimaan ihmisiä, joiden valmiudet ja mahdollisuudet osallisuuteen ovat tavallista rajallisemmat. On demokratian kannalta olennaisen tärkeää osallistaa niitä kansalaisia, jotka muuten helposti ajautuvat demokraattisen päätöksenteon ulkopuolelle.

Asukkaiden Lappeenranta -toiminta
(valitsija: yleisurheilija Nooralotta Neziri)

Asukkaiden Lappeenranta -toiminnalla turvataan asukkaiden vaikutusmahdollisuudet omaa lähiympäristöä koskevissa asioissa. Kaupunki on muun muassa palkannut asukasyhteyshenkilön ja perustanut seitsemän alueraatia, jotka välittävät asukkaiden viestit päätöksentekijöille.

Valitsijan perustelut:
Kaupungilla on paljon raikkaita ideoita, joilla tuoda kuntalaisia mukaan kunnan toimintaan. Vaikutusmahdollisuudet ovat monipuoliset, ja lähidemokratia kullakin asuinalueella tuo mielekkyyttä toiminnalle. Palkattu asukasyhteyshenkilö tuo hallinnon lähemmäksi kuntalaisia.

Leppävirran kyläneuvosto
(valittiin internetissä yleisöäänestyksellä 44 prosentin ääniosuudella)

Leppävirran kyläneuvosto toimii kylien ja kunnan välisenä yhteistyö- ja keskustelufoorumina. Se nostaa kylien tärkeiksi kokemia asioita esille ja käsiteltäväksi sekä tekee tarvittaessa esityksiä kunnalle. Se pohtii myös kylätoimintatyön kehittämistä ja järjestää muun muassa koulutus- ja neuvontatilaisuuksia. Kokoukset ovat avoimia kaikille.

Nopola News
(valitsija: media- ja elokuvatyöläinen Suvi West)

Kyyjärvellä kehitetty Nopola News on verkkopalvelu, jonne kootaan kunnan, seurakunnan ja osittain muidenkin viranomaistahojen virallinen ja myös epävirallisempi tiedottaminen. Sivustolla voi myös seurata kunnanvaltuuston kokouksia suorina lähetyksinä. Yli kymmenen prosenttia kuntalaisista osallistuu aktiivisesti sivuston sisällöntuotantoon.

Valitsijan perustelut:
Nopola News on käyttäjäystävällinen nettisivusto, joka on saanut yhteisön liikkeelle. Viranomaistahojen tiedotteiden lisäksi sivustolta saa muutakin yhteisöä koskettavaa tietoa, kuten kuka on aloittanut uutena lastentarhanopettajana, ketkä ovat menneet naimisiin ja mistä löytyisi omenoita talkooväelle. Hienoa on myös se, että sivustolle voi kirjoittaa kuka tahansa.

Palkintojenjakotilaisuudessa esitettiin palkituista toimijoista kuvatut videotarinat, jotka löytyvät myös YouTubesta oikeusministeriön kanavalta.

Tänä vuonna oikeusministeriön yhteistyökumppaneita hankkeessa olivat valtiovarainministeriö, Raha-automaattiyhdistys, Suomen Kuntaliitto, Suomen Setlementtiliitto ja Ylen Aamu-tv. Demokratiapalkinnon suojelijana toimi tasavallan presidentti Sauli Niinistö.

Lisätietoja:
ylitarkastaja Maria Wakeham-Hartonen, puh. 02951 50416
erikoissuunnittelija Niklas Wilhelmsson, puh. 02951 50348
sähköposti: [email protected]

Anna-Maja Henriksson
Sivun alkuun