Hyppää sisältöön
Media

Ensimmäinen demokratiapalkinto viidelle vapaaehtoistoimijalle

oikeusministeriö
Julkaisuajankohta 23.11.2011 9.00 | Julkaistu suomeksi 3.12.2014 klo 5.30
Tiedote -

Suomen ensimmäisen demokratiapalkinnon saavat viisi vapaaehtoistoimijaa: Eläkeliiton Ylistaron yhdistys, Käpy – Lapsikuolemaperheet ry, Luetaan yhdessä –verkosto sekä Otto-Ville Mikkelä ja Regina Wittsberg.

 

Oikeusministeriön demokratiapalkinnolla tehdään tunnetuksi suomalaista demokratiaa ja kansalaisyhteiskuntaa sekä niiden parissa toimivia tahoja. Euroopan vapaaehtoistoiminnan vuoden 2011 juhlistamiseksi palkinnon teemana tänä vuonna on vapaaehtoistoiminta.

- Palkittavat ovat rohkaisevia ja innostavia esimerkkejä. Ne kertovat siitä, kuinka vapaaehtoistoiminnalla yksittäinen ihminen voi vaikuttaa merkittävästi yhteisönsä hyvinvointiin ja edistää tärkeiksi kokemiaan arvoja. Palkinto on samalla tunnustus ja kiitos kaikille suomalaisille vapaaehtoisille, jotka tekevät erittäin merkityksellistä työtä, oikeusministeri Anna-Maja Henriksson toteaa.

Demokratiapalkinnon saavat:

Eläkeliiton Ylistaron yhdistys ry:n palveleva vapaaehtoistoiminta (valitsija: näyttelijä Eija Vilpas)
Yhdistyksen vapaaehtoiset käyvät viikoittain järjestämässä Västinkartanon palvelukeskuksen asukkaille erilaista viriketoimintaa.
Valintaperusteet: Vaikka yhteiskunta huolehtii perustarpeista, se ei voi olla ystävä. Siksi ihmisten on tärkeä olla lähimmäisiä toisilleen, ja sitä yhdistys toteuttaa järjestäessään mielekästä toimintaa ja seuraa ikääntyneille.

Käpy – Lapsikuolemaperheet ry (valitsija: näyttelijä Nicke Lignell)
Valtakunnallinen vertaistukiyhdistys lapsensa menettäneille perheille.
Valintaperusteet: Yhdistys on toiminut pitkään tukien perheitä, jotka helposti eristäytyisivät surun keskellä; vailla luontevaa tukea ja ymmärrystä. Elämme yhteiskunnassa, jossa kuolemalla ja surulla ei ole itsestäänselvää tilaa. Yhteisön tuoma tuki on siinä mielessä korvaamatonta.

Luetaan yhdessä -verkosto (valitsija: toiminnanjohtaja Marianne Heikkilä)
Verkosto tukee maahanmuuttajanaisten kotoutumista järjestämällä vapaaehtoisvoimin lukutaito- ja suomen kielen opetusta.
Valintaperusteet: Monikulttuurista ja valtakunnallista toimintaa, joka vahvistaa yhteisöllisyyttä, tukee vihapuheiden ja –käytöksen aikana suomalaisten ja maahanmuuttajien ennakkoluulotonta kohtaamista ja omaa vahvan eettisen sekä demokraattisen osallistumisen mahdollisuuden yhteiskuntaan naisten omaa osaamista vahvistamalla.

Otto-Ville Mikkelä (valitsija: kirjailija Juha Itkonen)
Roihuvuoren kaupunginosa-aktiivi, joka on organisoinut erilaisia kylä- ja kulttuuritapahtumia ja kehittänyt kotikaupunginosaansa.
Valintaperusteet: Helsingin kaltaisessa suuressa kaupungissa on asumisviihtyvyyden kannalta ensiarvoisen tärkeää, että ihminen kokee oman lähiympäristönsä kotoisaksi. Otto-Ville Mikkelän aktiivinen, innostava ja vahvasti heittäytyvä toiminta Roihuvuoren hyväksi on vaikuttavaa.

Regina Wittsberg (valitsija: toimitusjohtaja Pauli Aalto-Setälä)
Porilaisen Ahlaisten kylän monitoiminainen, aktiivisesti mukana Ahlaisten Nuorisoseura ry:ssä. Toimii etenkin lasten ja nuorten sekä kulttuurin hyväksi.
Valintaperusteet: Pienen kylän suuri dynamo, joka on luonut poikkeuksellisen paljon merkityksellistä tekemistä jo monelle sukupolvelle ja koko alueelle.

Palkittavia saivat ehdottaa kaikki suomalaiset, ja ehdotuksia kertyi lähes 400. Näiden joukosta Vapaaehtoistoiminnan vuoden lähettiläät toimitusjohtaja Pauli Aalto-Setälä, toiminnanjohtaja Marianne Heikkilä, kirjailija Juha Itkonen, näyttelijä Nicke Lignell sekä näyttelijä Eija Vilpas kukin valitsivat yhden palkinnon saajan.

Tasavallan presidentti Tarja Halonen jakaa demokratiapalkinnon 8.12.2011 Helsingissä järjestettävässä Vapaaehtoistoiminnan juhlaseminaarissa. Palkitut jakavat 10 000 euron summan, joka on tarkoitettu toiminnan jatkamiseen, kehittämiseen tai vapaaehtoisten kiittämiseen.

Vuoden 2011 palkinto toteutetaan oikeusministeriön, Vapaaehtoistoiminnan vuosi 2011/Suomen Nuorisoyhteistyö - Allianssin, Raha-automaattiyhdistyksen ja Ylen Ykkösen aamu-tv:n yhteistyönä.

Palkituista kuvatut kertomukset esitetään Ylen Ykkösen aamu-tv:ssä viikolla 48 eli 28.11.–2.12. klo 7.45. Kertomusten jälkeen Ykkösen aamu-tv:ssä keskustellaan esimerkin virittämistä näkökulmista vapaaehtoistoimintaan.

Lisätietoa palkituista ja haastattelupyynnöt: projektipäällikkö Karoliina Tikka, [email protected], puh. 044 722 9353
Lisätietoa demokratiapalkinnosta: erikoissuunnittelija Niklas Wilhelmsson, [email protected], puh. 09 1606 7966

Anna-Maja Henriksson
Sivun alkuun