Hoppa till innehåll
Media

Det första demokratipriset till fem frivilligaktörer

justitieministeriet
Utgivningsdatum 23.11.2011 9.00
Pressmeddelande -

Finlands första demokratipris delas ut till fem exempel på frivilligverksamhet. Pristagarna är Eläkeliittos förening i Ylistaro, Käpy – Lapsikuolemaperheet ry, Luetaan yhdessä –nätverket samt Otto-Ville Mikkelä och Regina Wittsberg.

 

Justitieministeriets demokratipris syftar till att lyfta fram den finländska demokratin och medborgarsamhället samt instanserna som är aktiva inom detta område. För att fira Europaåret för frivilligarbete 2011 är demokratiprisets tema i år frivilligarbete.

- Vinnarna är uppmuntrande exempel på frivilligarbete. De är bevis på att genom frivillig verksamhet kan enskilda människor betydligt inverka på gemenskapens välbefinnande och främja viktiga värden. Priset syftar också till att belöna och tacka alla frivilligarbetare i Finland för deras värdefulla arbete, konstaterar justitieminister Anna-Maja Henriksson.

Pristagarna är

Eläkeliittos förening i Ylistaro, frivillig serviceverksamhet (utsågs av skådespelaren Eija Vilpas)
Föreningen ordnar varje vecka stimulerande verksamhet för de boende i Västinkartano servicecenter.
Grunden för valet: Trots att samhället ser till att basbehoven tillfredställs, kan det inte vara en vän. Det är viktigt att människor finns till för varandra och föreningen gör detta genom att ordna meningsfull verksamhet och umgås med de äldre.

Käpy – Lapsikuolemaperheet ry (utsågs av skådespelare Nicke Lignell)
En riksomfattande förening för familjer som har mist ett barn.
Grunden för valet: Föreningen har redan länge erbjudit stöd för familjer som lätt isolerar sig i sin sorg, eftersom de saknar stöd och förståelse. Vi lever i ett samhälle där döden och sorgen inte längre har någon självklar plats i vardagen. Därför är stödet som fås via föreningen oersättligt.

Luetaan yhdessä -närverket (utsågs av verksamhetsledaren Marianne Heikkilä)
Nätverket stöder invandrarkvinnornas integrering genom att på frivilligbasis ordna undervisning i att läsa och i finska.
Grunden för valet: Mångkulturell och riksomfattande verksamhet som stärker samhörigheten, främjar möjligheterna för ett fördomsfritt möte mellan finländare och invandrare i situationer där det förekommer hatiska uttalanden och hatiskt beteende och ger möjlighet till starkt etiskt och demokratiskt deltagande i samhället genom att förstärka kvinnornas egna kunskaper.

Otto-Ville Mikkelä (utsågs av författaren Juha Itkonen)
Stadsdelsaktiv i Kasberget. Har organiserat olika by- och kulturevenemang och utvecklat sin hemstadshel.
Grunden för valet: För att människor ska trivas i en stor stad, såsom Helsingfors, är det ytterst viktigt att den omedelbara omgivningen upplevs som trivsam. Otto-Ville Mikkeläs aktiva, uppmuntrande och engagerade verksamhet för att utveckla Kasberget är imponerande.

Regina Wittsberg (utsågs av verkställande direktör Pauli Aalto-Setälä)
Mångsysslare från Vittisbofjärd bygd (Ahlainen) i Björneborg. Engagerad i Ahlaisten Nuorisoseura ry:s verksamhet. Arbetar i synnerhet för barn, unga och kultur.
Grunden för valet: Stor motor i en liten by. Har ordnat exceptionellt mycket meningsfull verksamhet för flera generationer och inom hela området.

Var och en finländare hade möjlighet att nominera kandidater och nästan 400 förslag lämnades in. Bland dessa utsåg temaårets ambassadörer verkställande direktör Pauli Aalto-Setälä, verksamhetsledare Marianne Heikkilä, författare Juha Itkonen, skådespelare Nicke Lignell och skådespelare Eija Vilpas vinnarna.

Republikens president Tarja Halonen delar ut demokratipriset vid Frivilligverksamhetens festseminarium den 8 december 2011. Prissumman är 10 000 euro och summan delas mellan de fem vinnarna. Priset är avsett för att fortsätta och utveckla verksamheten samt för att tacka frivilligarbetarna.

Priset år 2011 delas ut i ett samarbete mellan justitieministeriet, Europaåret för frivilligarbete 2011/Finlands Ungdomsarbete Allians rf., Penningautomatföreningen (RAY) och YLE Ettans morgon-tv.

Vinnarnas berättelser spelas in och visas på YLE Ettans morgon-tv under vecka 48, dvs. 28.11-2.12 kl. 7.45. Efter berättelserna diskuteras exemplen på frivilligarbete i YLEs morgon-tv.

Mer om pristagarna och begäran om intervju: projektchef Karoliina Tikka, [email protected], tfn 044 722 9353
Mer om demokratipriset: specialplanerare Niklas Wilhelmsson, [email protected], tfn 09 1606 7966

Anna-Maja Henriksson
Tillbaka till toppen